Στην περιοχή της «βαλκανικής γειτονιάς», η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στηρίζει την ευρωπαϊκήπροοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με άλλα λόγια την είσοδο τους στην Ένωση.
Το χρονικό διάστημα που θα συμβεί αυτό όμως παραμένει άγνωστο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και «διεθνείς παίχτες». Ένας από αυτούς μπορεί να είναι ένα «βέτο» από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, όπως συνέβη με τη Γαλλία και τον Πρόεδρο κ. Μακρόν.Ειδικότερα, για το κράτος της Αλβανίας, παρά τα εμπόδια που τυχόν υφίστανται, η ενταξιακή προοπτική της στην ΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τους αξιωματούχους της Ένωσης, συνεχίζεται.
Περνώντας σε συγκεκριμένο τομέα, αυτόν των υποδομών και της αναβάθμισης του δικτύου μεταφορών στην επικράτεια του κράτους, η ΕΕ, δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα, με σκοπό την διευκόλυνση του εμπορίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕ χρηματοδοτεί την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της χώρας. Σύμφωναμεπρόσφατηδημοσίευσηστονεπίσημολογαριασμότουκ. LuigiSoreca, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Αλβανία (EUAmbassadortoAlbania), ένα από τα έργα Οδικής Ασφάλειας, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ με 1,3 εκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζει την Αλβανική Αρχή των Οδών (ARA) στην εφαρμογή προτύπων για την οδική ασφάλεια.
Εκτός από το τελευταίο αυτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, σε ένα πλαίσιο συνολικής χρηματικής βοήθειας προς την χώρα, η Ένωση έχει παράσχει περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις για οδικές υποδομές για την ανακατασκευή περισσότερων από 700 χιλιομέτρων εθνικών και δευτερευόντων οδών. Αυτή η υποστήριξη βελτίωσε τα πρότυπα οδικού δικτύου, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη συνδεσιμότητα των περιοχών της χώρας, αλλά και της διασύνδεσης της με όμορα κράτη, ξεκλειδώνοντας νέες εμπορικές ευκαιρίες.Είναι φανερό, ότι σε μια περίοδο, που ο βίος σε μια χώρα επηρεάζεται από τον αόρατο κίνδυνο, που πηγάζει από τον ιό COVID- 19, έχει καταστεί πολύ σημαντική η όποιου είδους στήριξη της Αλβανίας από την ΕΕ.
Καταλήγοντας, ηευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως αποκαλούνται τα τελευταία έτη τα Βαλκάνια, είναι θεμιτό να εξελίσσεται και να αναβαθμίζεται, ώστε η γενικότερη κατάσταση της οικονομίαςνα στηριχτείκαι να υφίσταται ένα «θετικό πρόσημο». Μέσω της ύπαρξης πιο σύγχρονων οδών, θα διευκολυνθεί και ο τουρισμός, που αποτελεί μια από τις καλύτερες βιώσιμες λύσεις στην αύξηση των εσόδων των κρατικών ταμείων. Τα Βαλκάνια, η γειτονιά της Ελλάδας, από άποψη γραφικότητας, σε αυτή την εναλλαγή των παραθαλλάσιων με τα ορεινά τοπία, αξίζουν την προσοχή της ΕΕ σε κάθε επίπεδο.
Πηγή αριθμητικών στοιχείων
https://twitter.com/LSorecaEU
Πηγή Φωτογραφίας
https://twitter.com/EUinAlbania
Γράφει ο Ρούνης Αριστείδης, Τελειόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.