-
Αρχική > kastoria365 > Συνοριακή Διασύνδεση και Πανδημία:Η πόλη της Καστοριάς στις επάλξεις… ( Εφημερίδα Ν.Κ. Αριστείδης Ρούνης )

Συνοριακή Διασύνδεση και Πανδημία:Η πόλη της Καστοριάς στις επάλξεις… ( Εφημερίδα Ν.Κ. Αριστείδης Ρούνης )

Ξεκινώντας να αναφερθούμε σε μια από τις πιο ιστορικές περιοχές του κράτους μας, την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και τον αστικό ιστό αυτής,

 

την ομώνυμη πρωτεύουσα, κρίνεται απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτόν τον τόπο, στη χώρα γενικότερα, αλλά και στο όμορο κράτος, την Αλβανία. Είναι κοινώς αντιληπτό, ότι οποιαδήποτε ανάλυση επιχειρήσει κανείς, θα πρέπει να διεξάγεται εντός του πλαισίου που διαμορφώνεται από τον αόρατο κίνδυνο, που πηγάζει από τον ιό COVID- 19. Μια κατάσταση που συντελεί στην ύπαρξη μιας κατάστασης αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής περιφέρειας ή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως αποκαλείται τα τελευταία έτη, με πρόσφατη την περίπτωση της αύξησης των κρουσμάτων του COVID-19 στην Σερβία.

 

Ως συνέχεια αυτού, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί αναφορά στις τελευταίες πληροφορίες για τις περιπτώσεις προσβολής από την συγκεκριμένη αρρώστια, όπως αυτές γνωστοποιούνται μέσα από τις επίσημες καταγραφές των κυβερνήσεων των κρατών της Ελλάδας και Αλβανίας, που επηρεάζουν την Καστοριά, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.Ειδικότερα, είναι γεγονός ότι τα πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι πολίτες των δυο χωρών νοσούν από τον COVID-19. Είναι ένα στοιχείο, του οποίου η υπόσταση δεν δύναται εύκολα να αμφισβητηθεί. Όμως, δεν υφίστανται τόσο σημαντικά ποσοστά νοσηρότητας, όπως για παράδειγμα παρατηρήθηκε στην μεγάλη υγειονομική κρίση της γειτονικής Ιταλίας, την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Είναι σαφές, βέβαια, ότι η Ελλάδα και πολύ περισσότερο η Αλβανία, έχουν πολύ μικρότερο συνολικό πληθυσμό ατόμων που διαβιούν σ’ αυτές, από ότι το ιταλικό κράτος. Ως απόρροια αυτού, πρέπει να υπάρξει εξίσου ιδιαίτερη προσοχή στην λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων προστασίας των ανθρώπων.

 

Η ακριτική πόλη της Καστοριάς, η «αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας», όπως συνηθίζεται να αναφέρεται, βρίσκεται σε «ιστορικό αδιέξοδο». Πιο συγκεκριμένα, λόγω της περιόδου έξαρσης του COVID στην «καστοριανή γη», υπήρχε μια αυξημένη ησυχία, γεγονός όμως, όχι σπάνιο για τους γνώστες της καθημερινότητας σ’ αυτή. Την άνοιξη ήταν που στους δρόμους δεν μπορούσε κανείς να συναντήσει άνθρωπο. Η οικονομία της πόλης είχε ένα ακόμα πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Παρόλ’ αυτά, το πρόβλημα ήταν γνωστό, απλά ενισχύθηκε.

 

Έτσι, η ελπίδα να έρθει το πολυπόθητο καλοκαίρι και ο τόπος να ανακάμψει, ήταν ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Αυτό όμως όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά έρχεται ένας Σεπτέμβριος, που η εξέλιξη της κατάστασης εκτιμάται ως «απρόβλεπτη». Στα εν λόγω προβλήματα, αν κανείς προσθέσει το γήρας του πληθυσμού και τη μετανάστευση των Ελλήνων νέων, είναι πασιφανές ότι θα συμβεί μια ακόμα ύφεση με τις αρνητικές συνέπειες να φαίνονται σύντομα για τον όμορφο αυτό τόπο. Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε τον παραγωγικό τομέα, σήμα κατατεθέν για την πόλη, την γούνα, που ήταν επικερδής, αλλά είχε αβέβαιο μέλλον. Δεν είναι ακραίο να πει κανείς ότι καθώς «κατέρρεε» η γούνα, η οικονομία της περιοχής θα εισερχόταν σε ένα καθεστώς οικονομικής περιδίνησης.

 

Η πιο βιώσιμη λύση σε όλα τα παραπάνω, είναι ο τουρισμός. Αν σκεφτεί κανείς, γιατί να επισκεφτεί την περιοχή της Καστοριάς, μπορεί να βρει με ευκολία τρεις λόγους. Το σημείο «κλειδί» έγκειται στο γεγονός της τοποθεσίας της Καστοριάς. Η περιοχή μπορεί να υποδεχτεί επισκέπτες από τα όμορα κράτη, που θα τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από τις Κ.Υ.Α μέτρα προστασίας κατά του COVID και θα έχουν εισέλθει στην πατρίδα μας, όντας υγιείς. Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να αντικρίσουν την απαράμιλλη φυσική ομορφιά τόσο της πόλης, όσο και των γραφικών χωριών, την εκπληκτική γαστρονομία της, αλλά και την αγορά προιόντων γούνας. Και ας μείνουμε στο τελευταίο. Είναι πολύ διαφορετικό κάτι να χάνεται και κάτι απλά να υποβαθμίζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τέχνη της γούνας είναι ζωντανή και υπάρχει. Οι τουρίστες είναι αυτοί που αγοράζοντας κάποιο παλτό, θα μεταφέρουν την ικανοποίηση τους σε υποψήφιους τουρίστες.

 

Καταλήγοντας, από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Καστοριά έχει πολλά πλεονεκτήματα που μπορεί να εκμεταλλευτεί, όπως η διαφήμιση της.  Όποιος επισκέπτης και αν καταφθάσει θα έχει μία καταπληκτική εμπειρία, καθώς η παραδοσιακή φιλοξενία, η ανθρωπιά και η εξωστρέφεια των Καστοριανών δεν έχει μεταβληθεί. Αυτή η ζεστασιά – φιλοξενία είναι έμφυτη και ίσως να είναι αυτή που θα λειτουργήσει για άλλη μια φορά καταλυτικά στην προσέλκυση τουριστών. Η μαγευτική, από άποψη γραφικότητας, αυτή περιοχή της πατρίδας μας, αξίζει κάτι παραπάνω, καθώς βρίσκεται σε ένα σημείο διασυνοριακής συνάντησης τριών κρατών της βαλκανικής γειτονιάς.

 

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης, Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks