-
Αρχική > Ελλάδα > Πύρινη κόλαση στη Λέσβο: Στις φλόγες το ΚΥΤ της Μόριας Στον δρομο 12 χιλ μετανάστες

Πύρινη κόλαση στη Λέσβο: Στις φλόγες το ΚΥΤ της Μόριας Στον δρομο 12 χιλ μετανάστες

Mιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης έκανε λόγο για «μια πολύ δύσκολη νύχτα εν μέσω πανδημίας».

Τα χειρότερα σενάρια έγιναν πραγματικότητα στη Μόρια στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αποδεικνύοντας όμως, πως ενώ τα σενάρια υπήρχαν η προετοιμασία για την αντιμετώπιση τους ήταν μηδενική. Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε και συνεχίζει να καίγεται σχεδόν στο σύνολο του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνονται και προς την πόλη.

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Μετά τις 02.30 τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινείται προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

Δήμαρχος Μυτιλήνης στον ΣΚΑΪ: Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε ταυτόχρονες φωτιές

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης έκανε λόγο για «μια πολύ δύσκολη νύχτα εν μέσω πανδημίας». Είπε ότι 12.000 μετανάστες είναι στον δρόμο και φυλάσσονται. «Μεταξύ αυτών και πάσχοντες» με κορωνοϊό. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς κάποιοι από τους μετανάστες διέφυγαν στα βουνά, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, και «αναμένουμε το φως της ημέρας για να δούμε τί έχει συμβεί. Ευελπιστώ ότι η εκκένωση (του καταυλισμού) έγινε με ασφάλεια». Σημείωσε ότι ο Δήμος περίμενε σήμερα να βγουν τα αποτελέσματα 1000 τεστ κορωνοϊού που έγιναν σε μετανάστες.

Ο κ. Κύτελης τόνισε ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο καθώς και οι «φυλασσόμενοι μετανάστες επί της εθνικής οδού». Για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, ο Δήμαρχος είπε: «Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε ταυτόχρονες φωτιές και στη Δυτική Λέσβο και μέσα στο ΚΥΤ. Όταν σε ένα ΚΥΤ δυναμικότητας 2.800 ατόμων φιλοξενείς πάνω από 12.000 άτομα, καταλαβαίνετε ότι οι εντάσεις ποτέ δεν έλειψαν. Η πανδημία ήταν αυτή η οποία ήρθε για να δώσει αυτό το έναυσμα λόγω και του κλεισίματος του ΚΥΤ και της φύλαξης των όσων έπασχαν από τον COVID 19».

Πηγή: skai.gr

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks