-
Αρχική > Ελλάδα > Τα ύποπτα συμπτώματα που «προδίδουν» το Πάρκινσον

Τα ύποπτα συμπτώματα που «προδίδουν» το Πάρκινσον

Το μεγάλο στοίχημα με κάθε προοδευτικώς εξελισσόμενη ασθένεια είναι να βρεθεί τρόπος να εντοπίζεται εγκαίρως, ούτως ώστε να αρχίζει η θεραπεία προτού προκληθούν μη αναστρέψιμες βλάβες.

Για τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μια νέα μελέτη φέρνει τον στόχο αυτό ένα βήμα πιο κοντά, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 54.000 άνδρες και γυναίκες από τη Βρετανία και επιβεβαίωσε ότι η νόσος του Πάρκινσον έχει μία σειρά από προκλινικές εκδηλώσεις, δηλαδή από συμπτώματα που αναπτύσσονται χρόνια πριν από την εκδήλωσή της.

Το εύρημα αυτό επαληθεύει την πεποίθηση των ειδικών ότι οι βλάβες που οδηγούν στη νόσο αρχίζουν πολύ προτού εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της, το πρώτο από τα οποία είναι η επιβράδυνση των κινήσεων και όχι ο τρόμος (τρέμουλο) όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος.

Οπως γράφουν σε πρόσφατο τεύχος της επιθεώρησης «The Lancet» επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL), πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον οι ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα ισορροπίας, δυσκοιλιότητα, υπόταση, ζάλη, στυτική και ουροποιητική δυσλειτουργία, κόπωση, άγχος και κατάθλιψη.

Επιπλέον, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχή του σταδίου REM του ύπνου, η οποία αποκαλείται σύνδρομο RBD (REM Behavioral Disorder) και χαρακτηρίζεται από ύπνο ανήσυχο και με πολύ «ζωντανά» όνειρα και κινήσεις, που ενοχλούν τον/την σύντροφο του ασθενούς.

Στην πραγματικότητα, έως 80% των ανθρώπων που εκδηλώνουν αυτό το σύμπτωμα θα παρουσιάσει αργότερα νόσο του Πάρκινσον ή κάποια ανάλογη νευροεκφυλιστική ασθένεια, κατά τη δρα Μελίσα Τζ. Νίρενμπεργκ, νευρολόγο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αλλα πρόδρομα συμπτώματα της Πάρκινσον είναι η απώλεια της όσφρησης και αδιόρατες αλλαγές στη νόηση.

Παρότι μόνο με αυτά τα προκλινικά συμπτώματα δεν μπορεί να γίνει η διάγνωση της νόσου, οι ειδικοί λένε πως όποιος τα έχει καλό είναι να συμβουλεύεται ένα νευρολόγο εξειδικευμένο στις κινητικές διαταραχές, ο οποίος μέσω της κλινικής εξέτασης και ενδεχομένως εξετάσεων θα αποφανθεί αν πρόκειται για επερχόμενη Πάρκινσον.

Οι ειδικοί λένε ότι μέχρις ότου εκδηλώσουν οι ασθενείς τη βραδυκινησία και (οι δύο στους τρεις) το τρέμουλο που όλοι ξέρουμε, ο εγκέφαλος έχει χάσει ήδη περισσότερα από τα μισά κύτταρά του που παράγουν την ουσία (νευροδιαβιβαστή) ντοπαμίνη, επομένως οι βλάβες είναι ήδη εκτεταμένες. Γι’ αυτό και έχει σημασία να εντοπιστεί νωρίς η νόσος.

Τα «φάρμακα»

Βέβαια, προς το παρόν δεν υπάρχει φάρμακο που να αποτρέπει ή να επιβραδύνει την εκδήλωση της Πάρκινσον. Ωστόσο η δρ Κλερ Χέντσκλιφ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νόσου του Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη, λέει πως οι άνθρωποι με προκλινικά συμπτώματα μπορεί να ωφεληθούν αν αρχίσουν να γυμνάζονται συστηματικά και αν υιοθετήσουν μια υγιεινή, μεσογειακή διατροφή.

«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι όλα τα είδη άσκησης, ακόμα και ο χορός, είναι ωφέλιμα» εξηγεί. «Οσον αφορά τη διατροφή, το σημαντικό είναι να περιέχει άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία tanea.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks