-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > Καστοριά, πατρίδα μου Ιφιγένεια Γρ. Διδασκάλου

Καστοριά, πατρίδα μου Ιφιγένεια Γρ. Διδασκάλου

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με την Ιφιγένεια Γρ. Διδασκάλου και το βιβλίο Καστοριά, πατρίδα μου από τις εκδόσεις “ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ”.

Η Ιφιγένεια Γρ. Διδασκάλου γεννήθηκε στην Καστοριά. Αριστούχος του Παρθεναγωγείου της ωραίας και ιστορικής πατρίδας της. Απόφοιτος του Χαροκοπείου Διδασκαλείου Αθηνών, όπου εσπούδασε με υποτροφία. Είναι, επίσης, αριστούχος της Σχολής Μονωδίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Στη Μακεδονική πρωτεύουσα εγκαταστάθηκε το 1938. Οι Θεσσαλονικείς την θαύμασαν σε πολλές ωραίες δημιουργίες της στον ραδιοφωνικό σταθμό τους και σε συναυλίες. Πρόθυμη πάντα να συμμετάσχει ευγενικά για φιλανθρωπικούς ή καλλιτεχνικούς σκοπούς. Αγκάλιασε με αγάπη την τέχνη του Πινδάρου και ξεχώρισε με τα πρώτα της ποιήματα. Ο κορυφαίος κριτικός κ. Πέτρος Σπανδωνίδης στο βιβλίο του ” Η Σύγχρονη Λογοτεχνική Σαλονίκη”, σημειώνει για την ποίηση της Ιφιγένειας Διδασκάλου:
“Η ποίησή της μένει στην παράδοση και δείχνει ρομαντική, ενώ συγχρόνως φωτίζεται από ένα φως αισιοδοξίας. Ποίηση απλή, που δε δονήθηκε από αμφιβολίες και δε μάτωσε από ερωτήματα μέσα στο σύγχρονο ταραγμένο κόσμο”.
Το 1958 εκδίδει σε κομψό βιβλίο την πρώτη της συλλογή ποιημάτων. Τις “Άνθινες Ώρες”.
Κι είναι αληθινά λουλούδια οι λυρικοί της στίχοι. Έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα τραγούδια της αγάπης. Τραγουδεί με λυρισμό στον έρωτα. Είναι η Μυρτιώτισσα της Μακεδονίας.
Αφοσιώνεται και στον πεζό λόγο και δρέπει νέες δάφνες. Το 1959 εκδίδει μια πολύτιμη συλλογή με ωραία ηθογραφήματα – αφηγήματα, με τίτλο “Καστοριανά”. Είναι εμπνευσμένα από την παραμυθένια γενέτειρά της, με την εξωτική της λίμνη. Έχουν όλα εξαιρετική χάρη. Μερικά είναι αληθινά λογοτεχνικά διαμάντια. Τον επόμενο χρόνο (1960) εκδίδει τη δεύτερη συλλογή ποιημάτων της, τον “Λυρικό Αμφορέα”.
Η κριτική υποδέχτηκε το καινούριο αυτό βιβλίο, όπως και τα δύο προηγούμενα με ενθουσιασμό. Η Ιφιγένεια Διδασκάλου καταλαμβάνει μια πολύ καλή θέση στη βορειοελλαδική μας λογοτεχνία.
Τιμήθηκε: 1) Με χρυσό μετάλλιο από τον “Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης, το 1969. 2) Με χρυσό μετάλλιο από την “Μακεδ. Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, το 1976. 3) Με αργυρή πλακέτα από τον “Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Καστοριάς – Αρμονία”, το 1977. 4) Με ανάγλυφη περγαμηνή από τον περγαμηνή από τον “Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών Αθηνών”, το 1979. 5) Με χρυσό μετάλλιο από την “Παμβορειοελλαδική Ομοσπονδία Εκπολιτιστικών Σωματείων, το 1979. 6) Με χρυσή πλακέτα από το Σωματείο Κύριων και Δίδων Καστοριανών Θεσσαλονίκης “Το Κέλετρον”, το 1985. 7)Με Τιμητική Πλακέτα των Φίλων του “Λαογραφικού κι Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας”,  το 1994. 8) Με Τιμητική Πλακέτα από τα δύο σωματεία Καστοριανών της Αθήνας, το 1995. 9) Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, 30/12/97. 10) Τιμητική πλακέτα από τον Δήμο Καστοριά, 9/5/99. 11) Τιμητική πλακέτα από Lions Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”, 9/12/99. 12) Τιμητική Πλακέτα από τον “Πυρσό” Νάουσας, 18/12/99. 13) Τιμητική Πλακέτα από Αποφ. Γυμνασίου Καστοριάς έτους 1955, 19/8/00.
Ποιήματά της μεταφράστηκαν στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και πολλά μελοποιήθηκαν από Έλληνες μουσουργούς.
Στο συγγραφικό έργο της Ιφιγένειας Διδασκάλου “Καστοριά, πατρίδα μου”, πρωταγωνίστρια είναι η πόλη, οι άνθρωποι, τα ήθη, τα έθιμα, οι τοποθεσίες, τα αρχοντικά, οι ασχολίες, οι γιορτές, τα πανηγύρια, οι παραδόσεις, οι ιστορίες των ανθρώπων και η ιστορία του τόπου. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο…ένα ταξίδι πλημμυρισμένο με όμορφα συναισθήματα, αγάπη και νοσταλγία. Εγώ θα την χαρακτήριζα “ασπρόμαυρη εποχή”. Ακολουθούμε τη διαδρομή της ιστορίας και συναντάμε τα καράβια. Τότε, που χόρταινε ψάρια ο κόσμος στην Καστοριά και οι ψαράδες καλο περνούσαν. Γιατί στην Καστοριά, γιά ψαράς γιά γουναράς, το λέει άλλωστε και η παροιμία. Οδηγούμαστε στον δρόμο του Άη Σπυρίδωνα, που ο καστοριανός θρύλος, θέλει τον Άγιο Σπυρίδωνα να έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Καστοριά κι ότι σε αυτήν πέθανε. Και από τον δρόμο του Άη Σπυρίδωνα συναντάμε τα φανάρια. Τα φανάρια μιας ιστορίας και μιας εποχής σταμάτησαν να ζουν πέθαναν,  όταν το μαγικό κουμπί του ηλεκτρονικού διακόπτη σήμανε τέλος. Μία άλλη νοσταλγική εποχή. Οι εποχές αλλάζουν και κάθε σελίδα αυτό μας τονίζει. Τα κορίτσια του καλού καιρού. Όλα σήμερα μένουν μια νοσταλγική ανάμνηση στους ηλικιωμένους. Τα νέα κορίτσια της εποχής δεν ασχολούνται με αφιερώσεις αναμνηστικές σε “Λευκώματα”, για να βεβαιώσουν την παντοτινή τους φιλία. Προξενιά, χαιρετισμός, η μπάμπω, οι μουστόπιτες, τα μπιστρόφια, ο αργαλειός, το οικογενειακό νυχτέρι, οι παλιοί ραφτάδες, όπως ο γέρο Βαγγέλης ο Πανταζής, το δημοτικό τραγούδι, οι Καστοριανές γιάτρισσες και η γούνα. Η γούνα του τότε. Σχεδόν κάθε σπίτι στην Καστοριά είχε το δικό του γουναράδικο. Από τον παλιό εκείνο τον καιρό, οι καστοριανές πεχλιδόγουνες, οι μηλόγουνες και τόσα άλλα φιλοτεχνήματα των καστοριανών χεριών, φοριούνταν στα μεγαλύτερα σεράγια των πασάδων της Πόλης, της Προύσσας, της Πέργαμος, της Δαμασκού. Και σε αυτά ακόμα τα χαρέμια του παλατιού Γιλντίζ της Πόλης φορούσαν Καστοριανά γουναρικά. Επίσης, σε προθήκες, στα καλλίτερα καταστήματα της Λειψίας, του Λονδίνου, του Παρισιού και της Βιέννης, έβλεπες καστοριανές γούνες, όπως δα το ίδιο, γουναρικά της Καστοριάς προβάλλονταν και στο Βουκουρέστι, στη Βραΐλα και στη  Στράντζα. Σε εκείνη την παλιά “καναγκιουρίσια” εποχή, το καστοριανό το “μαγαζί” -όπως το έλεγαν – ήταν ένα από τα πολλά δωμάτια του σπιτιού. Και όπως δούλευαν αυτοσχεδίαζαν τραγούδια. Ποιος δεν θυμάται τη Νέτα του Φασούλα; Κι εκείνη την Πηνελόπη του Καρανά; Τα χρόνια πέρασαν απανωτά, οι άνθρωποι που τις τραγούδησαν δεν υπάρχουν, όμως τα τραγούδια τους τραγουδιούνται πάντα.
Ένα βιβλίο με ξεχωριστή σημασία για μάς τους Καστοριανούς. Βασικό έργο της τοπικής μας λαογραφίας. Αναδύει μοναδικά, εκτός από την ιστορία του τόπου, την ιστορία των δικών μας ανθρώπων. Μας διδάσκει και μας θυμίζει πως ο τόπος είναι πατρίδα. Είναι το μέρος που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.
Μία νοσταλγική εποχή στα χρόνια της αθωότητας, πριν την έκρηξη της τεχνολογίας.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks