-
Αρχική > Ελλάδα > Οι γιατροί απαντούν: Πόσο πιθανή είναι η μετάδοση του covid από παιδί σε ενήλικα τώρα που τα σχολεία άνοιξαν;

Οι γιατροί απαντούν: Πόσο πιθανή είναι η μετάδοση του covid από παιδί σε ενήλικα τώρα που τα σχολεία άνοιξαν;

Την ώρα που η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί ο ιός που προελαύνει στην πρωτεύουσα, η αγωνία των γονιών μεγαλώνει, ειδικά μπροστά στην προοπτική ενός νέου γενικού lockdown.

Τι συμβαίνει όμως με το άνοιγμα των σχολείων; Είναι όντως δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια εστίες υπερμετάδοσης ή δεν δικαιολογείται ο πανικός στην παρούσα φάση;

Ζητήσαμε απ’ την παιδίατρο, *Όλγα Βεριγάκη, να λύσει τη μεγαλύτερη απορία των γονιών αναφορικά με την μετάδοση του ιού από παιδί σε ενήλικα:

Ισχύει ότι τα παιδιά δύσκολα μεταδίδουν τον κορoνοϊό και ότι η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα είναι ασυνήθιστη;

Τα δεδομένα γύρω από τον COVID 19 συνεχώς αλλάζουν. Ένα παιδί, συχνότερα από έναν ενήλικα, μπορεί να μολυνθεί από COVID 19 και να είναι ασυμπτωματικό.

Ηπιότερα φαίνεται να είναι και τα συμπτώματα σε παιδιά που νοσούν σε σχέση με τους ενήλικες. Η νοσηρότητα και συνεπώς και η θνητότητα των παιδιών με COVID 19 είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με αυτή των ενηλίκων.

Παρ’ όλα αυτά τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και στις παιδικές ηλικίες. Παιδιά κάτω των 10 ετών φαίνεται να προσβάλλονται λιγότερο από τον COVID 19 συγκριτικά με εφήβους και ενήλικες.

Όσον αφορά όμως τη μεταδοτικότητα των παιδιών στους ενήλικες, αρχικά υποστηριζόταν ότι τα μικρά παιδιά, ιδίως κάτω των 10 ετών, δε φαίνεται να μεταδίδουν εύκολα τον ιό.

Μελέτη όμως που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics τον Αύγουστο 2020 ανατρέπει αυτά τα δεδομένα και καταλήγει στο ότι τα παιδιά ως ασυμπτωματικοί φορείς ή/και φορείς με λίγα συμπτώματα μπορεί να μεταδώσουν και να εξαπλώσουν τη μόλυνση στις οικογένειές τους.

* Η Όλγα Βεριγάκη είναι παιδίατρος. Διεύθυνση ιατρείου: Μιαούλη 20 Χαλάνδρι

ΕΘΝΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks