-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Όλο το φιλανθρωπικό έργο της Ι Μ. Καστορίας υλοποιείται από το περίσσευμα της αγάπης των εθελοντών πιστών συνανθρώπων μας (Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ.)

Όλο το φιλανθρωπικό έργο της Ι Μ. Καστορίας υλοποιείται από το περίσσευμα της αγάπης των εθελοντών πιστών συνανθρώπων μας (Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ.)

 

Συνέντευξη Θεοδώρα Κωτσοπούλου

  Για τις δράσεις στο τομέα της διακονίας των συνανθρώπων μας  που επιτελεί το ιερό φιλόπτωχο  ταμείο, της ιερας Μητρόπολις Καστοριάς αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο ταμίας πατέρας Ελευθέριος Συτιλίδης .

Επισημανε παραλληλα ότι η χρονιά που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη από πλευράς ανθρωπιστικής ανάγκης καθώς η πανδημία έχει αποδεκατίσει από κοινωνικο-οικονομικής και πνευματικής πλευράς τους ανθρώπους της πατρίδας μας και ιδιαίτερα της τοπικής μας κοινωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε  να αυξηθούν κατακόρυφα οι ανάγκες των ανθρώπων που προσφεύγουν στην εκκλησία για να απαλύνουν τον πόνο τους.

 

Στις δύσκολες μέρες που περνάει ο τόπος μας ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας αναζητούν στήριγμα και βοήθεια στις δράσεις του ιερού Φιλοπτώχου ταμείου. Μπορείτε να μας περιγράψετε τι είδους βοήθεια προσφέρετε και πως κινούνται οι ανάγκες αυτή την περίοδο;

Η Ιερά Μητρόπολις Καστορίας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε επιτελεί τις παρακάτω  δράσεις στο τομέα της διακονίας των συνανθρώπων μας. Συγκεκριμένα στην Μητροπολιτική Περιφέρεια της Καστορίας :

  1. Λειτουργεί Μητροπολιτική Τράπεζα Αγάπης (Συσσίτιο), η οποία καλύπτει ημερησίως 250 μερίδες φαγητού (καθημερινώς).
  2. Λειτουργούν οχτώ Τράπεζες Τροφίμων (κοινωνικά παντοπωλεία), που καλύπτουν περισσότερες από 1.000 οικογένειες σε ολόκληρη την μητροπολιτική περιφέρεια.(3 στην πόλη της Καστοριάς, στο Άργος-Ορεστικό, στην Κορησό, στην Βασιλειάδα, στην Μεσοποταμία και στην Ποριά)
  3. Υπάρχει Ταμείο Υποτροφιών Απόρων Φοιτητών.
  4. Λειτουργεί Πρόγραμμα πρωινού γεύματος σε φτωχά παιδιά Δημοτικών Σχολείων, το οποίο καλύπτει περισσότερα από 100 παιδιά.
  5. Καλύπτονται σοβαρές περιπτώσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε απόρους ασθενείς.
  6. Καλύπτονται έξοδα θερμάνσεως σε πετρέλαιο και ξύλα φτωχών οικογενειών.
  7. Προσφέρονται εορταστικά γεύματα αξιοπρέπειας σε 1.800 φτωχούς συνανθρώπους μας, για τις ημέρες του Πάσχα και των Χριστουγέννων σε εστιατόρια της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού.
  8. Ενισχύονται έξοδα ιεραποστολικών, φιλανθρωπικών και κοινωνικών ιδρυμάτων .
  9. Παρέχονται έκτακτα βοηθήματα σε φτωχούς συνανθρώπους μας.
  10. Ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς με είδη νοσηλείας και ιατρικού εξοπλισμού .

Η χρονιά που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη από πλευράς ανθρωπιστικής ανάγκης καθώς η πανδημία έχει αποδεκατίσει από κοινωνικο-οικονομικής και πνευματικής πλευράς τους ανθρώπους της πατρίδας μας και ιδιαίτερα της τοπικής μας κοινωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι ανάγκες των ανθρώπων που προσφεύγουν στην εκκλησία για να απαλύνουν τον πόνο τους.

 

 Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται λοιπόν ότι ανταπεξερχεστε στην αποστολή σας. Μπορείτε να μας πείτε με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται την χρηματοδότηση και τα υλικά μέσα για τις παροχές που προσφέρεται;

 

Ως γνωστόν οι σταθερές πηγές χρηματοδότησης της Ιεράς μας Μητροπόλεως είναι περιορισμένες εως ανύπαρκτες με μοναδική  σταθερή πηγή  χρηματικής εισροής τις εισφορές των ενοριών δηλαδή των πιστών χριστιανών της τοπικής μας εκκλησίας που εναποθέτουν από το υστέρημά τους τον οβολό τους στο παγκάρι της εκκλησίας. Υπάρχουν βέβαια και οι έκτακτες δωρεές από τους συμπολίτες μας που επικουρικά ενισχύουν οικονομικά τις παραπάνω φιλανθρωπικές δράσεις.

 

 Ο λαός της Καστοριάς δείχνει το αλληλέγγυο Καπί εθελοντικό του πρόσωπο συνέχεια. Πώς θα μπορούσε κάποιος να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων σας και τι είναι αυτό που χρειάζεστε περισσότερο αυτή την περίοδο;

 

Όλο το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας υλοποιείται από το περίσσευμα της αγάπης των εθελοντών πιστών συνανθρώπων μας που προσφέρουν το χρόνο και τον σωματικό τους κόπο για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου προκειμένου να ανταπεξέλθει στην επιτυχή πραγματοποίηση  του έργου του.  Δεν περισσεύει κανείς που θα επιθυμήσει να προσφέρει τη βοήθεια του στην επίτευξη του έργου του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου, καθώς η ενίσχυση και η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την μελλοντική πορεία της ανθρωπιστικής δράσης του. Αυτήν την περίοδο επιτακτική επιβάλλεται η ανάγκη για την ενίσχυση της Τράπεζας Αγάπης και της Τράπεζας Τροφίμων  με προϊόντα ώστε ο επικείμενος χειμώνας να μας βρεί όσον το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένους.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks