Στην επικαιρότητα τηςευρύτερης περιοχής τηςνοτιοανατολικής Ευρώπης, σημαντική θέση κατέχει η ένοπλη σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
. Είναι γεγονός ότι καθημερινά καταγράφονται απώλειες σε μέσα – υλικά και ανθρώπινο δυναμικό εκατέρωθεν. Αυτή η πολεμική σύγκρουση, ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της 27ης Σεπτεμβρίου 2020, στην περιοχή του Καυκάσου. Σύμφωνα με τον εγχώριο και διεθνή τύπο, το κράτος του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση κατά της γνωστής ως «Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο – Καραμπάχ)». Η μάχη συνεχίζεταιστην περιοχή με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Η επίθεση των Αζέρων πραγματοποιείται, λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της 29ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας (21 Σεπτεμβρίου) και περίπου 3 βδομάδες έπειτα από τον αντίστοιχο της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (02 Σεπτεμβρίου). Το Στεπανακέρτ (Αρτσάχ) στηρίζεται από το Ερεβάν (Αρμενία) πλήρως.
Για την εν λόγω σύγκρουση, θέση έλαβε δημοσίως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Αρμενία. Η συγκεκριμένη στάση, έρχεται ως απόρροια της στήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα, που διατηρεί πολύ καλές διμερείς σχέσεις με την Αρμενία. Εκτιμάται, επιπλέον, ότι αποτελεί και ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Γαλλίας δεν είναι καλές. Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί ανοιχτά «μέτωπα συγκρούσεων» και ο Καύκασος αποτελεί ένα ακόμα από αυτά. Όμωςη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε), πρέπει να τίθεται Uberalles, στην γερμανική γλώσσα, δηλαδή πάνω απ’ όλα. Οι αρμένικοι πληθυσμοί διαβιούν στις συγκεκριμένες περιοχές του Καυκάσου εδώ και αρκετά έτη.
Λαμβάνοντας υπόψη την όλη στήριξη της Γαλλίας στην Αρμενία,πρόδηλο είναι ότι η Γαλλία, ακόμα και στο πλαίσιο της ικανοποίησης των συμφερόντων της στην περιοχή, στηρίζει τα κράτη που βρίσκονται σε διενέξεις με την Τουρκία. Επιπρόσθετα, είναι προφανές ότι το κράτος της Αρμενίας, δίδει ιδιαίτεραδύσκολο αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αρμενίων του Αρτσάχ, ενάντια στους Αζέρους.Ως απόρροια όλων αυτών, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότιέχουν συγκροτηθείπολυμερείς διπλωματικές συμμαχίες στην περιοχή, που δύσκολα αναμένεται ναανατραπούν στο εγγύςχρονικό διάστημα. Βέβαια στις διεθνείς σχέσεις, προτείνεται κάθε ερευνητής «ποτέ να μην λέει ποτέ»…
Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης,
Φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας!