-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Γιώργος Μαλέας : Η Καστοριά βρίσκεται στα πρόθυρα  Ανθρωπιστικής  Κρίσης ( Δώρα Κωτσοπουλου εφημερίδα Ν.Κ. )

Γιώργος Μαλέας : Η Καστοριά βρίσκεται στα πρόθυρα  Ανθρωπιστικής  Κρίσης ( Δώρα Κωτσοπουλου εφημερίδα Ν.Κ. )

 

Πρόεδρος εργατο -υπαλληλικού κέντρου. Καστοριάς Γιώργος Μαλέας : Η Καστοριά βρίσκεται στα πρόθυρα  Ανθρωπιστικής  Κρίσης

 

Συνέντευξη :  Θεοδώρα Κωτσοπούλου

 

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην ακριτική μας περιοχή ο Πρόεδρος εργατο -υπαλληλικού κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας.

Ο Μαλέας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση και οι τοπικοί εκφραστές  της πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι  η Καστοριά βρίσκεται στα πρόθυρα  Ανθρωπιστικής  Κρίσης και επειγόντως  να ενεργοποιηθούν όλοι οι τοπικοί παράγοντες που ασκούν οποιαδήποτε μορφή εξουσίας.

 

Η Καστοριά βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες περιόδους. Ποια είναι η δική σας αίσθηση;

Η  δική μου αίσθηση είναι ότι πράγματι η Καστοριά  βρίσκεται στην χειρότερη περίοδο  των τελευταίων  χρόνων και το άσχημο είναι ότι δεν φαίνεται πως μπορεί  να ανακάμψει.  Δεν  υπάρχει  καμιά  κίνηση που να σηματοδοτεί  την ανάκαμψη  και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε προσκλήσεις προγραμμάτων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Πιστεύετε ότι αυτή είναι η λύση για το πρόβλημα της ανεργίας στην Καστοριά;

Κ. Κωτσοπούλου δεν ξέρω αν εσείς  βλέπετε  προγράμματα για την τόνωση της  επιχειρηματικότητας, θα μου επιτρέψετε  όμως  να διαφωνήσω  πλήρως  μαζί  σας.  Εγώ  δεν  βλέπω να κινείται  τίποτα, δεν  βλέπω κανένα  πρόγραμμα που να έχουν  επωφεληθεί  οι  Μικρομεσαίες  επιχειρήσεις και  όχι  μόνον του  τόπου μας. Συνεπώς  για να πούμε  ότι  παρόμοια προγράμματα μπορεί να αποτελούν μια πρώτη κίνηση για αντιστροφή  της  κατάστασης  στο Νομό μας θα πρέπει να έχουν  πρόσβαση το σύνολο των επιχειρήσεων  του Νομού  μας  και όχι η πρόσβαση τους να εξαντλείται στην αίτηση τους σε κάποιο Τραπεζικό  κατάστημα, για να μην  μπούμε  και  σε  συζήτηση  για  τους  όρους  αυτών   των προγραμμάτων.

Υπάρχει μια κριτική στις συχνές σας αναφορές για ένα τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα ότι και το προηγούμενο ΤΟΠΚΑ που υλοποιήθηκε από εσάς και το επιμελητήριο δεν είχε σχεδόν καμία θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας. Τι πιστεύετε για αυτό;

Η κάθε κριτική που  γίνεται  σε δημόσιες  τοποθετήσεις  είναι  δεκτή  και  απαραίτητη,  αρκεί να βασίζεται σε αντικειμενικά, υπαρκτά  δεδομένα  και  γεγονότα.  Οι  αριθμοί  είναι  πάντα  ψυχροί  και αποτυπώνουν  με  απόλυτη  ακρίβεια  την  πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα  για το  Δεύτερο  Τοπικό  Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα

( Τ.Ο.Π ),  είναι  γνωστή  και  πολύ συγκεκριμένη. Αυτή η πραγματικότητα  αποτυπώνεται από  δεδομένα που δεν μπορούν  να αμφισβητηθούν.

Αυτή  η πραγματικότητα για το  Τ.Ο.Π  που συζητάμε μεταφράζεται, πρώτον  σε  περίπου 15 εκατομμύρια  ευρώ που ήρθαν  στο τόπο μας,  δεύτερον σε περισσότερες  από 400  θέσεις  Εργασίας  και τρίτον σε 200  νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν και λειτούργησαν και το 90% των οποίων ακόμη και σήμερα είναι ενεργές.

Αν τα παραπάνω  στοιχεία  και αποτελέσματα  δεν είχαν την παραμικρή επίπτωση στην ανεργία, το  αφήνω στην κρίση κάθε καλόπιστου συντοπίτη  μας.

Απλώς αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε στα πρώτα χρόνια της κρίσης 2010- 2012 αν δεν υπήρχε και δεν λειτουργούσε  το  Τ.Ο.Π  και ποια  θα ήταν η σημερινή κατάσταση  αν η κυβέρνηση  των  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε κάνει  δεκτή την πρόταση μας για συνέχιση του προγράμματος της Τ.Ο.Π και  αν η κυβέρνηση  της  Ν.Δ είχε επίσης αποφασίσει να υλοποιήσει την πρόταση  μας για  Τ.Ο.Π στην αρχή της  χρονιάς, για την οποία να σημειώσω ότι  η Ν.Δ όσο ήταν στην αντιπολίτευση, την στήριζε, απαιτούσε  την συνέχιση από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ   και υπόσχονταν  ότι θα υλοποιούσε μόλις  γινόταν κυβέρνηση.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, τι πιστεύετε τελικά πρέπει να γίνει και από ποιους ώστε να μπορέσει η Καστοριά μας να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να γυρίσει σελίδα;

Αυτή  την στιγμή το πρώτο πράγμα που πρέπει  να γίνει είναι να συνειδητοποίηση η κυβέρνηση και οι τοπικοί εκφραστές  της ότι  η Καστοριά βρίσκεται στα πρόθυρα  Ανθρωπιστικής  Κρίσης και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν και όλοι οι τοπικοί παράγοντες που ασκούν οποιαδήποτε μορφή εξουσίας.

Δεύτερο θα πρέπει να αρχίσει  κάτι να κινείται και να  προγραμματίζεται με  αναπτυξιακή  στόχευση  και προοπτική.

Τρίτο άμεσα να ξεκινήσει  το  φράγμα  ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ, το μεγαλύτερο  ή ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της  περιοχής στην Δ. Μακεδονίας  και όχι μόνο,  γιατί άμεσα θα δώσει τουλάχιστον 300 θέσεις  εργασίας  για  αρχή.

Τέταρτο   η περιφέρεια  της Δ. Μακεδονίας επιτέλους  θα πρέπει να ξεκινήσει  να υλοποιεί την Πρόσκληση 59  που αφορά Επιδοτούμενα Προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης για 350 ανέργους και αυτοαπασχολούμενους ( ημερομηνία  προκήρυξης 23/05/2018 ), σημερινή  κατάσταση : Οι αξιολογήσεις από τη Μονάδα Α της Περιφέρειας και οι εντάξεις 4 έργων ολοκληρώθηκαν στις 25/10/2018, αλλά η υλοποίηση δεν ξεκινάει λόγω μη αποδοχής των εντάξεων από τη Μονάδα Β της Περιφέρειας ………………. και λόγω μιας  ένστασης, που εμφανίστηκε από το πουθενά μετά από  ενάμιση  χρόνο ……… Τα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ   ….. ΔΙΚΑ  ΣΑΣ                                                                   Νομίζω ότι η Διοίκηση της  περιφέρειας  και ο Περιφερειάρχης  οφείλουν  μια  απάντηση  στον κόσμο της  Καστοριάς που  τους τίμησε με ένα μεγάλο ποσοστό  στις  τελευταίες  Περιφερειακές  εκλογές. Έχουν  υποχρέωση  να δώσουν  ένα τέλος στον  εμπαιγμό της προηγούμενης  Περιφερειακής  Αρχής και του προηγούμενου Περιφερειάρχη.

ΠΈΜΠΤΟ   θα πρέπει από τα λόγια να περάσουμε στην πράξη στο πως στηρίζονται οι  Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι  και οι άνεργοι  του  Νομού  μας.

Τέλος  αν αρχίσουν να υλοποιούνται τα παραπάνω, θα έχει γίνει το πρώτο  βήμα για την αλλαγή  της τωρινής κατάστασης  και θα δοθεί χρόνος να συζητηθούν και να υλοποιηθούν και άλλες  προτάσεις  που υπάρχουν.

Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ   ΚΑΙ   ΕΝΑ  ΚΑΛΥΤΕΡΟ  ΑΥΡΙΟ.

 

.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks