-
Αρχική > Ελλάδα > 120 δόσεις – Βρούτσης: Ερχεται δεύτερη ευκαιρία – Ποιες ρυθμίσεις οφειλών σώζονται και πώς

120 δόσεις – Βρούτσης: Ερχεται δεύτερη ευκαιρία – Ποιες ρυθμίσεις οφειλών σώζονται και πώς

Την αναβίωση των ρυθμίσεων που χάθηκαν εν μέσω πανδημίας νομοθετεί το υπουργείο Εργασίας. Ποιοι παραμένουν στον «αναπνευστήρα» των 120 δόσεων. Τι βρίσκεται στο τραπέζι και τα επικρατέστερα σενάρια

 

Γιάννης Φώσκολος

Δεύτερη ευκαιρία για τις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών προς το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) που χάθηκαν εν μέσω πανδημίας ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Στο τραπέζι βρίσκεται η επανένταξη στις ρυθμίσεις που χάθηκαν το διάστημα της πανδημίας του κορονοιού και κυρίως στο σχήμα των 120 δόσεων, για όσους σφαλισμένους – οφειλέτες δεν πλήρωσαν δυο συνεχόμενες δόσεις και απώλεσαν έτσι την ρύθμισή τους. Υπενθυμίζεται πως όλες οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών μεταχρονολογήθηκαν μέσα στην καραντίνα με περίοδο χάριτος 3 μηνών, ώστε να ξεκινήσει η αποπληρωμή τους εκ νέου από 30 Ιουνίου. Η μεγάλη ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

  • Αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης
  • Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 01/01/2019

Συνεπώς όσοι δεν πλήρωσαν – για παράδειγμα – τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου και έχασαν την ρύθμισή τους, θα μπορέσουν τώρα να επανενταχθούν στο ευνοϊκό σχήμα και να συνεχίσουν την τμηματική αποπληρωμή των ασφαλιστικών τους οφειλών. Η νέα ευκαιρία είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για όσους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ έχασαν τη ρύθµιση, καθώς κινδυνεύουν µε πλήρη αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν από το διπλό κούρεµα προσαυξήσεων και βασικού χρέους µέσω του επανυπολογισµού. Αυτό σηµαίνει πως το χρέος µπορεί να αυξηθεί για όσους εγκαταλείπουν οριστικά τις 120 δόσεις έως και 67%.

ΕΘΝΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks