-
Αρχική > Τοπικά νέα > Η τοπική μας εκκλησία  έχει βάλει … πλάτη στα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας (Δώρα Κωτσοπούλου)

Η τοπική μας εκκλησία  έχει βάλει … πλάτη στα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας (Δώρα Κωτσοπούλου)

  Την ώρα που η πραγματική οικονομία της χώρας  λόγω της παρατεταμένης κρίσης και τώρα της πανδημίας που αντιμετωπίζει η  πατρίδα να βρίσκεται  σε σημείο «μηδέν»

 

και οι  υφιστάμενες επιχειρήσεις να «πνίγονται» στα χρέη και πολλές να είναι ένα βήμα πριν το «λουκέτο», τα νοικοκυριά να οδηγούνται στην φτωχοποίηση,  Η τοπική μας εκκλησία με μπροστάρη τον Μητροπολίτη  Καστοριάς κ Σεραφείμ άνοιξε μια μεγάλη ζέστη αγκαλιά για  όλους εκείνους τους συνάνθρωπους μας που έχουν  την ανάγκη.  

Είναι πράγματι λυπηρό για την χώρα μας, οι πιο συχνές ειδήσεις να έχουν σχέση με διανομή τροφίμων από δομές καταπολέμησης φτώχειας (που λειτουργούν με κοινοτικά κονδύλια) και συσσίτια από τις Εκκλησίες, οι οποίες αναμφίβολα έχουν βάλει… πλάτη στα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας  . Κι αν μέχρι πριν λίγα χρόνια εκεί κατέφευγαν μόνο οι ευπαθείς κοινωνικές τάξεις, σήμερα πια στην ίδια θέση βρίσκεται και η λεγόμενη μεσαία τάξη, που είδε από την μια στιγμή στην άλλη να μην μπορεί ούτε τα βασικά να διασφαλίσει!
Εκτός λοιπόν από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας που διαχειρίζονται οι Δήμοι, πολλοί συνάνθρωποί μας καταφεύγουν σήμερα στα συσσίτια της Εκκλησίας, για να εξασφαλίζουν το καθημερινό τους φαγητό.

Ενορίτες μάλιστα που βοηθούν στην διανομή, κάνουν λόγο για ανθρώπους σκυθρωπούς, που η απελπισία είναι ζωγραφισμένη στα μάτια τους, αφού η Καστοριά  είναι μια μικρή κοινωνία και νιώθουν άβολα όταν αναγκάζονται να αναζητήσουν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια.
«Ντρεπόμαστε, αλλά εκεί που μας κατάντησαν οι δομές φτώχειας είναι η μοναδική μας ελπίδα για τα προς το ζην», λέει  καστοριανός πρώην επαγγελματίας, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια έχει μείνει άνεργος και δεν συμπληρώνει ένσημα ούτε για μειωμένη σύνταξη.

Αναπόφευκτα λοιπόν αναγκάστηκε να γραφτεί στις λίστες των δικαιούχων των διάφορων επισιτιστικών προγραμμάτων, αν και δεν ονειρεύονταν αυτή την εξέλιξη στα 58 χρόνια του, να περιμένει δηλαδή στην «ουρά» για λίγα τρόφιμα και ορισμένα βασικά είδη πρώτης ανάγκης!   

Πάντως ένα είναι σίγουρο: στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε η ιερά μητρόπολη Καστορια, επιτελεί ιερό έργο ανιδιοτελούς προσφοράς στην ακριτική μας περιοχή. Είναι η νησίδα αγάπης και ζεστασιάς για κάθε ταλαιπωρημένο από τις κακουχίες και τις ανέχειες συμπολίτη μας, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στην τοπική μας εκκλησία.   

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks