-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά Κορονοιός :Κι ο δείκτης διασποράς του ιού παίζει ρόλο

Καστοριά Κορονοιός :Κι ο δείκτης διασποράς του ιού παίζει ρόλο

Καθώς οι έρευνες για τον κορωνοιό εντείνονται διαπιστώνεται ότι, πέρα από τον δείκτη R0, υπάρχουν κι άλλοι δείκτες που καθορίζουν πότε τα πράγματα σε μια περιοχή γίνονται πραγματικά επικίνδυνα και πότε οφείλει η πολιτεία να σπεύσει να λάβει μέτρα.

Ενας από αυτούς τους άλλους δείκτες είναι ένα μιξάζ παραμετροποιήσεων που δημιουργεί μια βάση – τον αριθμό 150- η οποία, εάν υπερκεραστεί, η ευρωπαϊκή επιστημονική συνομολόγηση προτρέπει ένα lockdown, μερικό ή εκτεταμένο, αναλόγως.
Η Κοζάνη ξεπέρασε κατά 7,5 μονάδες αυτό το όριο για αυτό πέρασε στην φάση 4. Τα Γιάννενα βρίσκονται μια ανάσα από αυτό. Η Αθήνα και η Καστοριά βρίσκονται, από ό,τι διαρρέει, λιγάκι παραπίσω, αλλά έχουν αρχίσει να τον πλησιάζουν επικίνδυνα…
Υπάρχει ωστόσο ένας άλλος δείκτης, ο δείκτης ‘k’ ή ‘δείκτης διασποράς’. Είναι εξίσου σημαντικός με τον R0, για τον οποίο ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι έρευνες.
Η μέχρι εδώ εμπειρία πάντως δείχνει ότι με αυτόν συμβαίνει ένα περίεργο πράγμα. Φαίνεται πως όλοι οι φορείς του ιού δεν μολύνουν όλους με τον ίδιο τρόπο… Υπάρχουν φορείς οι οποίοι, είτε νοσούν αφανώς είτε φανερώς, τον μεταδίδουν με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα στους γύρω τους
ΑΛΛΑ υπάρχουν κι άλλοι (που είναι η πλειονότητα) οι οποίοι – παρ΄ ότι επίσης νοσούν- δεν τον μεταδίδουν.
Η αναλογία των μεταδοτικών -μη μεταδοτικών είναι 3 προς 7 που δείχνει ότι ακόμα και στο πεδίο της υγείας ισχύει εκείνος ο παλιός νόμος του Pareto που έλεγε πως το 80% των αποτελεσμάτων προέρχεται σχεδόν πάντα από το 20% των αιτιών.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει φερέγγυα μέθοδος ώστε να διακριθούν οι μεν από τους δε. Κατά συνέπεια ο μόνος δραστικός και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι η αποφυγή συνωστισμού, στους κλειστούς ειδικά χώρους.
Προβλήθηκε από Λεωνίδας Εκιντζόγλου στις 8:50 π.μ.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks