-
Αρχική > Ελλάδα > Ήπειρος: Προτιμούν την ανεργία από τα χωράφια – Μπλόκο στους εργάτες γης από την Αλβανία

Ήπειρος: Προτιμούν την ανεργία από τα χωράφια – Μπλόκο στους εργάτες γης από την Αλβανία

 

Τίμος Φακαλής

Οι Αλβανοί εργάτες θα ρθουν έτσι και αλλιώς από τα ποτάμια και τα ρέματα χωρίς τεστ Covid αν δεν ανοίξει το τελωνείο Μαυροματίου με κίνδυνο να γίνουμε δεύτερη Κίνα, προειδοποιεί ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης

Με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο στην ‘Ηπειρο, εν μέσω κορονοϊού, τρέχοντας με ποσοστό 16,7% και περισσότερους από 21.000 ανέργους καταγεγραμμένους στα βιβλία του ΟΑΕΔ γίνεται… αγώνας δρόμου για να καλυφθούν περίπου 2.500 θέσεις εργατών γης από την Αλβανία για τη συγκομιδή των μανταρινιών στην Θεσπρωτία. Οι πρώτες κοπές ξεκινούν σιγά-σιγά μετά τις 15 Νοεμβρίου και υπολογίζεται ότι η περιοχή διαθέτει περισσότερα από 10.000 στρέμματα μανταρίνια κλημεντίνη. 

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται εδώ και χρόνια σε πολλούς νομούς της χώρας όπως στην Ημαθία, την Πέλλα, την Δράμα, την Μεσσηνία  κ.α.  Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής (Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, Φιλιατών Σπύρος Πάππας) ζητούν από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, με κοινή τους επιστολή, να ανοίξει άμεσα έστω και προσωρινά το τελωνείο Μαυροματίου στα ελληνοαλβανικά σύνορα με παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ, που θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και τεστ για κορονοϊό, προκειμένου να έρθουν εργάτες γης και καλυφθούν οι θέσεις εργασίας από «χέρια» Αλβανών. Άλλωστε είναι αυτοί που εδώ και χρόνια μαζεύουν κάθε χρόνο τα μανταρίνια της περιοχής.

thumbnail_img_9772.jpg
ethnos.gr

«Παρέχουμε υπαλλήλους με τόπο καταγωγής από Αφρική – χαμηλόμισθοι, νόμιμοι και με μεγάλο ζήλο για εργασία»

Το κενό έχουν σπεύσει να καλύψουν και εταιρίες ευρέσεως εργασίας με έδρα στη Βουλγαρία, οι οποίες προσφέρουν φθηνό εργατικό προσωπικό από την Αφρική. Η πρακτική αυτή, άλλωστε, δοκιμάστηκε το προηγούμενο διάστημα στο Νευροκόπι για τη συγκομιδή πατάτας, αλλά και στην Χαλκιδική για τη συγκομιδή της ελιάς. «Κουραστήκατε στην ανασφάλεια έλλειψης προσωπικού δυναμικού λόγω του COVID 19; Με μεγάλη χαρά φέτος γνωρίσαμε τεράστια επιτυχία στο νομό Νευροκοπίου όπως και στον νομό Χαλκιδικής. Με την κατάσταση που διανύουμε εξαιτίας του κορονοϊού παρέχουμε υπαλλήλους με τόπο καταγωγής από Αφρική χαμηλόμισθοι νόμιμοι και με μεγάλο ζήλο για εργασία» αναφέρουν, μεταξύ άλλων τα φυλλάδια που έχουν μοιράσει σε τοπικούς παραγωγούς οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. Ήδη μετά τη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί και στα Ιωάννινα σχετικό γραφείο το οποίο αναλαμβάνει την εύρεση προσωπικού από τρίτες χώρες.

ΕΘΝΟΣ

Enable Notifications OK No thanks