-
Αρχική > Ελλάδα > Τι μπορεί να προκαλεί μελανιές χωρίς προφανή λόγο

Τι μπορεί να προκαλεί μελανιές χωρίς προφανή λόγο

Οταν κάποιος τρέχει και πέφτει, ή σκοντάφτει σε ένα αντικείμενο δεν είναι περίεργο να κάνει μελανιά στο σημείο που χτύπησε. Μερικές φορές, ωστόσο, οι μώλωπες εμφανίζονται χωρίς κάποιον προφανή λόγο.

Αυτό μπορεί να είναι αινιγματικό και μερικές φορές ανησυχητικό. Η πραγματικότητα είναι πως πίσω από κάθε μελανιά υπάρχει ένας προφανής λόγος, ακόμα κι αν δεν είναι γνωστός την στιγμή που η μελανιά εμφανίζεται. Μερικές από τις αιτίες για κάποια μελανιά που εμφανίζεται χωρίς λόγο, περιλαμβάνουν την ηλικία, τη φαρμακευτική αγωγή ή κάποια σοβαρή ασθένεια. Οταν μια μελανιά εμφανιστεί χωρίς προφανή λόγο, είναι σήμα για να συμβουλευτείτε το γιατρό.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα τριχοειδή τοιχώματα γίνονται λιγότερο ικανά να αντέξουν τα χτυπήματα και την πίεση που δέχονται από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Την ίδια στιγμή το δέρμα λεπταίνει και δεν παρέχει σ’ αυτά την ίδια προστασία με πριν. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι, αλλά και άνθρωποι που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα γίνονται επιρρεπείς στις μελανιές. Μια παρενέργεια της λήψης των κορτικοστεροειδών για παράδειγμα είναι η λέπτυνση του δέρματος. Τα μη συνταγογραφούμενα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, καθώς και τα αντιπηκτικά, μπορεί να λεπτύνουν το αίμα και να αυξήσουν το χρόνο πήξης, καθιστώντας πιο εύκολους τους μώλωπες. Συμπληρώματα διατροφής, όπως τα ιχθυέλαια, καθώς επίσης το σκόρδο ή το τζίντζερ που έχουν με τη σειρά τους αντιπηκτικές ιδιότητες μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να μελανιάζουν πιο εύκολα.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις οι μελανιές που εμφανίζονται χωρίς προφανή λόγο μπορεί να υποδηλώνουν πιο σοβαρά προβλήματα. Μηνιγγιτιδοκοκκικές ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα και η μηνιγγοκοκκαιμία, είναι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν εύκολα μώλωπες. Αιμορροφιλία και άλλες γενετικές καταστάσεις που βλάπτουν την πήξη του αίματος, κάνουν τους ανθρώπους επιρρεπείς σε μώλωπες και εσωτερική αιμορραγία που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Τα προβλήματα πήξης μπορεί να είναι, επίσης, μια επίκτητη κατάσταση, όπως στην περίπτωση της κίρρωσης του ήπατος. Η λευχαιμία, η νόσος von Willebrand και άλλες διαταραχές των αιμοπεταλίων κάνουν επίσης τους ανθρώπους να αποκτούν μώλωπες χωρίς λόγο, ενώ μώλωπες γύρω από τον αφαλό μπορεί να υποδηλώνουν παγκρεατίτιδα, μια φλεγμονή του παγκρέατος.

Εάν ένα άτομο είναι ξαφνικά επιρρεπές σε μώλωπες χωρίς λόγο ή έχει μώλωπες που είναι πολύ μεγάλοι και επώδυνοι, ένα ραντεβού με το γιατρό είναι απαραίτητο. Ανεξήγητοι μώλωπες, μερικές φορές σε συνδυασμό με αιμορραγία των ούλων, ή αιμορραγία από τη μύτη, ή αιμορραγία από τον γαστρεντερικό σωλήνα, είναι επίσης συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Πολλές από τις αιτίες που προκαλούν τους ανεξήγητους μώλωπες μπορούν να προσδιοριστούν με απλές εργαστηριακές δοκιμές. Εάν υπάρχουν ανησυχίες πως τα φάρμακα είναι η αιτία, οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη θεραπευτική τους αγωγή μέχρι να πει ο γιατρός ότι πρέπει να διακόψουν. Οπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία, η πιο συνετή επιλογή είναι να δείτε έναν γιατρό.

Γιατί και πώς προκαλούνται οι μελανιές

Έντονη σωματική δραστηριότητα ή τραυματισμοί: Οι μικροτραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες και εκχυμώσεις στο δέρμα. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να ανέβει το αίμα στην επιφάνεια του δέρματος και αυτό συχνά προκαλεί ανησυχία για το ποια ήταν η πραγματική αιτία. Η έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Στη συνέχεια, το αίμα διαρρέει και μια σχηματίζεται η μελανιά.

Έκθεση στον ήλιο: Η UV ακτινοβολία του ήλιου βλάπτει το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία με συνέπεια να προκαλεί μώλωπες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Παρενέργειες από φάρμακα: Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος κια να προκαλέσει μελανιές από το σπάσιμο των πιο εύθραυστων αγγείων.

Έλλειψη βιταμινών: Η ανεπάρκεια βιταμινών όπως οι Β12, C, Κ, καθώς και η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να προκαλέσει μώλωπες.

Διαβήτης: Οι πάσχοντες από διαβήτη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την κυκλοφοριακό τους σύστημα, είναι περισσότερο επιρρεπείς στους μώλωπες.

Αιματολογικές νόσοι: Υπάρχουν διάφορες αιματολογικές ασθένειες που μπορεί να δημιουργήσουν μώλωπες. Αυτές είναι η σήψη, η θρομβοπενία, η αιμοφιλία, η λευχαιμία, το λέμφωμα Hodgkin και η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων.

www.medinova.gr , iatropedia.gr .

Top
Enable Notifications    OK No thanks