-
Αρχική > Σκοτεινά Μονοπάτια Του Εγκλήματος > Μήδεια : Η ηρωίδα της ομώνυμης τραγωδίας του Ευρυπίδη

Μήδεια : Η ηρωίδα της ομώνυμης τραγωδίας του Ευρυπίδη

Μέσα από τη στήλη μας, θα μιλήσουμε για μία γνωστή ηρωίδα της ομώνυμης τραγωδίας του Ευρυπίδη. Η σωζόμενη “Μήδεια” (του Ευρυπίδη)

-κατά τη γνώμη μου- είναι μια από τις καλύτερες τραγωδίες του, ένα αριστούργημα με άλλα λόγια…

Τα όσα αναφέρει η Μήδεια (στιχ. 255- 270) και τα όσα λέγονται στους στίχους 410- 430, είναι όχι απλώς η φωνή μιας αδικημένης και κατατρεγμένης γυναίκας, μα είναι μαζί κατηγορητήριο και κήρυγμα. Κατηγορητήριο για την κατώτερη νομική, πολιτική και συζυγική θέση της γυναίκας και κήρυγμα για την ανύψωσή της, για το ξεσκλάβωμά της, για το ανέβασμά της στη θέση της κοινωνίας.
Πριν δούμε τι αναφέρει η Μήδεια για να κάνουμε μια εισαγωγή για το τι ακριβώς μας αναφέρει η τραγωδία.
…Όπως προλογίζοντας μας λέει η παραμάνα, στο αρχοντικό του Ιάσονα βασιλεύει η γκρίνια και η φαγωμάρα “νυν δ’ εχθρά πάντα, και νοσεί τα φίλτατα”, γιατί ο Ιάσων “προδούς αυτού τέκνα δεσπότιν τ’ εμήν γάμοις βασιλικοίς ευνάζεται, γήμας Κρέοντος παίδα”. Η Μήδεια, όμως, δεν συγχωρεί στον Ιάσωνα τους νέους του έρωτες και το γάμο του με τη βασιλοπούλα της Κορίνθου.
Η απιστία του αντρός της και η προδοσία του την κάνουν να υποφέρει, να πονεί, να κλαίει και να οδύρεται και να σκέφτεται την εκδίκηση. Δε θέλει να ακούσει καμία συμβουλή και οι παρηγοριές που την δίνουν οι φίλες της πάνε χαμένες. Αποφασίζει να εκδικηθεί και η εκδίκησή της θα είναι να σκοτώσει τα παιδιά που έφτιαξε με τον Ιάσονα.
“…Απ’ όλα τα πλάσματα που έχουν ψυχή και νόηση
    τί να σας λέω, αθλιότερο άλλο φύτρο
    απ’ τις γυναίκες δεν είναι. Για σκέψου
    μ’ ένα σωρό λεφτά απ’ ανάγκη πρώτα
    σύζυγο ν’ αγοράσουμε κι αφέντη
   του κορμιού μας να πάρουμε και τούτο
   το δεύτερο κακό πικρότερο είναι
Όμως εδώ άλλο βάσανο: δεν ξέρεις, καλόν αν πήρες ή κακόν.
Κατόπι αργά είναι σαν το μάθεις, δεν είναι όμορφο
το να χωρίσει μια γυναίκα κι ούτε
ν’ απαρνηθεί τον άντρα της που δίνεται…
Λεν πως στο σπίτι
το βίο περνάμε, ενώ με το κοντάρι
εκείνοι πολεμούν. Κι όμως λογιάζουν
κακά, γιατί τρεις θα ‘θελα φορές
να στηνα το κορμί μου ασπίδα
κοντά, παρά μια μόνο να γεννήσω”.
…Στην τραγωδία αυτή φωλιάζει σαν πρωταρχικό το άγριο μίσος της εκδίκησης. Η Μήδεια για εκδίκηση σκοτώνει τα παιδιά της και μάλιστα δεν μετανοεί. Ποια ήταν όμως η αιτία που την οδήγησε σε αυτό το έγκλημα; Ο Ευριπίδης από την αθηναϊκή σκηνή θέλησε να κάνει τους Αθηναίους να σκεφτούν πάνω στο ζήτημα αν η γυναίκα είναι εγκληματική φύση ή μήπως φταίει το κοινωνικό της περίγυρο, που την κάνει πολλές φορές αιμοβόρα, οχιά και άπιστη.
Υπάρχουν άραγε, σύγχρονες Μήδειες στην Ελλάδα;
Εμείς θα αναφέρουμε μια σύγχρονη Μήδεια από το Αλεποχώρι, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν σκότωσε το μόλις 3 μηνών παιδί της και στη συνέχεια το έβαλε στην κατάψυξη για τρεις ημέρες μέχρι να επιστρέψει ο σύζυγος της όπου απουσίαζε.
Ήταν καλοκαίρι του 2013 όταν η μητέρα ενοχλήθηκε από το κλάμα του μωρού. Το χτύπησε άσχημα με τα χέρια της και το άφησε χωρίς ιατρική βοήθεια. Την επομένη το βρέφος πέθανε. “Έκλαιγε πολύ και το χτύπησα για να ησυχάσει. Δεν ήθελα να το σκοτώσω” φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που την συνέλαβαν”.
Πηγή:   iefimerida.gr

 

Top
Enable Notifications OK No thanks