-
Αρχική > Απόψεις > Ο ιός προκάλεσε κοσμογονικές αλλαγές στις κοινωνίες μας

Ο ιός προκάλεσε κοσμογονικές αλλαγές στις κοινωνίες μας

Οι αλλαγές που φέρνει μαζί του ο ιός 

• Η μετα-covid κοινωνία σαφώς και δεν πρόκειται να παραμείνει ίδια. Ο ιός προκάλεσε κοσμογονικές αλλαγές στις κοινωνίες μας, στις οικονομικές δομές και στην διάρθρωση των ανθρωπίνων σχέσεων. Όσο και αν εμφανίζεται η τάση να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στα ειωθότα, θα δούμε πως πάρα πολλά πράγματα γύρω και μέσα μας έχουν πια αλλάξει και μάλιστα ορισμένα από αυτά με ανεπίστροφο τρόπο.
• Σημειώθηκε για παράδειγμα μια σύγκριση δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας που απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας την σπουδαιότητα και τον καταλυτικό ρόλο του πρώτου. Το ΕΣΥ θα βγει εξαιρετικά ενδυναμωμένο από αυτή την περιπέτεια -τόσο σε οργάνωση και δομές- όσο και σε εξοπλισμό και αριθμό προσωπικού.
• Σημειώθηκε επίσης μια πρωτοφανής αναστροφή εισροών- εκροών ανάμεσα στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το κράτος, αντί να εισπράττει φόρους, απέδιδε επιδόματα, συντηρώντας στην ζωή τον αδρανοποιημένο ιδιωτικό τομέα και τους έγκλειστους πολίτες. Μένει να δούμε κατά πόσον θα αποδειχθεί ικανό στην πράξη αυτή η πρακτική να διακοπεί, ή και να αντιστραφεί, μέσα στο 2021.
• Διαφάνηκε επίσης με τον πιο καταλυτικό τρόπο η ένδεια του δημόσιου συστήματος μεταφορών, τόσο σε αριθμό οχημάτων όσο και σε πυκνότητα δρομολογίων. Θα πρέπει μάλλον να αναμένονται σοβαρές ανακατατάξεις και εκειπέρα σε πρώτη ευκαιρία…
• Για πρώτη φορά στην λειτουργία των ελληνικών σχολείων μπήκε από το παράθυρο ο θεσμός της τηλε-εκπαίδευσης. Επιβλήθηκε και καθιερώθηκε παρά τις πρωτόλειες αδυναμίες των ηλεκτρονικών πλατφορμών, παρά την δικαιολογημένη αδεξιότητα των εμπλεκόμενων και παρά την σκληρή πολεμική των καθηγητών που αντιλήφθηκαν αμέσως πως οι μέρες των πλεονασματικών τους διορισμών και της ανεξέλεγκτης διδασκαλίας είναι πλέον μετρημένες. Εξίσου μετρημένες δείχνουν να είναι και οι μέρες των φροντιστηρίων- με τον τρόπο τουλάχιστον που είναι δομημένα και λειτουργούνε έως σήμερα.
• Αναβαθμίστηκαν δραστικά οι σχέσεις των ανθρώπων με τις κατοικίες τους. Οι οποίες αιφνίδια χρειάστηκε να περάσουν από το καθεστώς των τόπων απλής φιλοξενίας που ήσαν έως τότε, σε τόπους μακροχρόνιας διαμονής ΚΑΙ ψυχαγωγίας. Υπό συνθήκες μάλιστα ολικού οικογενειακού συνωστισμού. Αυτό, είναι φανερό πως θα επιφέρει αλλαγές στο εγγύς μέλλον στο εσωτερικό των σπιτιών, ξεκινώντας από έναν ανασχεδιασμό των χώρων έως την αγορά ενός σωρού εξειδικευμένων μηχανημάτων και συσκευών εξυπηρέτησης αλλά και ψυχαγωγίας. Οι διακοσμητές, οι μηχανικοί και οι προμηθευτές οικιακών συσκευών έχουν να ελπίζουνε σε ένα πολύ πιο υποσχόμενο εργασιακό μέλλον.
• Μεγάλη υπήρξε ωστόσο η ψυχολογική καταπόνηση των πολιτών και οι ανθρώπινες σχέσεις δέχθηκαν ένα από τα πλέον καθοριστικά πλήγματα της ιστορίας σε χρόνους ειρήνης. Αλλοι είδαν τις σχέσεις τους να ενισχύονται, άλλοι πάλι τις είδαν να διαλύονται. Αλλοι διαπίστωσαν τα θετικά της οικογενειακής ζωής και άλλοι την μίσησαν έως βαθμό διαζυγίου. Μεγάλο ήταν το πλήγμα για την νεολαία η οποία, από μια στιγμή στην άλλη, είδε ολόκληρο το πλέγμα των κοινωνικών της σχέσεων, των συναναστροφών της, των ευκαιριών γνωριμίας και ερωτισμού να καταρρέει. Προσπάθησε μαχητικά να αντιδράσει με το στρατήγημα των κρυφών και μαζικών πάρτυ αλλά αυτό αναχαιτίστηκε άμεσα από τις καταδόσεις των φοβισμένων. Παρ’ όλα αυτά, τα πάρτυ αυτά του κορωνοιού ήρθαν για να μείνουν. Πιθανότατα θα δούμε μεγάλες εξελίξεις και προς αυτή την κατεύθυνση στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.
• Μια μεγάλη ωφέλεια από τον ιό δέχτηκε ο γαλάζιος πλανήτης μας. Σύμπασα η ανθρώπινη δραστηριότητα ανατάχτηκε και σχεδόν μηδενίστηκε, πράγμα που έδωσε στο περιβάλλον μια μεγάλα ανάσα και την ευκαιρία μιας -πρόσκαιρης τουλάχιστον- επούλωσης των πληγών του. Οι θερμοκρασίες θερμοκηπίου σε κάποιο βαθμό ανακόπηκαν, ο αέρας σε σημαντικό βαθμό καθάρισε στο μέτρο τουλάχιστον που οι μηχανές εσωτερικής καύσης σίγησαν και η παγκόσμια κυκλοφορία οχημάτων μειώθηκε, ένα μεγάλο ποσοστό δασών διασώθηκε, τα ζώα κινήθηκαν με μεγαλύτερη ασφάλεια σε πολύ ευρύτερες περιοχές καθώς το κυνηγι και το ψάρεμα περιορίστηκαν. Ακριβείς μετρήσεις αυτής της τεράστιας μεταβολής θα δούμε σχετικά αργά, αλλά, όπως και να έχει το πράγμα, αυτή η χρονιά που κλείνει θα αποτελέσει ένα μεγάλο ορόσημο στην ανθρώπινη ιστορία.
• Ηταν μια χρονιά με τόση ποσότητα αρνητισμού και αναθεωρητισμού μέσα της ώστε ήσαν πολλοί αυτοί που έφτασαν στο σημείο να αναρωτιούνται μήπως και οι Μάγιας είχαν πέσει κατ’ ολίγον έξω στο μέτρημα και -αντί για 2020 σαν έτος καταστροφής- είχαν βγάλει, λαθεμένα, το 2012….
Λεωνίδας Εκιντζόγλου

 

Top
Enable Notifications OK No thanks