-
Αρχική > Πολιτισμός >  Έθιμο που αναβιώνει :Το Καλαμποκόσταρο τ’ Αι-Ντρια στο Γέρμα Καστοριάς!

 Έθιμο που αναβιώνει :Το Καλαμποκόσταρο τ’ Αι-Ντρια στο Γέρμα Καστοριάς!

Κάθε χρόνο, την παραμονή του Αγίου Ανδρέα και πριν χτυπήσει η καμπάνα του εσπερινού ,οι καλονοικοκυρές του Γέρμα ετοιμάζουν το καλαμποκόσταρο τ’ Αι-Ντριά.

Σε ένα κατσαρόλι βάζουν νερό και αρκετό καλαμπόκι, μόλις πάρει μια βράση ρίχνουν και λίγο σιτάρι ( ένα απόχερο) για να χυλώσει η σούπα.
Όταν πιει τα υγρά του και αρχίσει να στερεοποιείται το αποσύρουμε και κρατάμε λίγο από το σταροζουμο.
Σερβίρετε με ζάχαρη , σκέτο ή και με πετιμέζι.
Οι νοικοκυρές πηγαίνουν ένα πιάτο από το καλαμποκόσταρο στην εκκλησία ώστε να διαβαστεί από τον Ιερέα και να ευλογηθεί η νέα χρονιά .
Παίρνουν λίγο από το μείγμα και το πηγαίνουν στα ζώα και στα χωράφια όπου το ρίχνουν για να έχει καλές σοδειές και σπόρους πολλούς το χωράφι και τη νέα χρονιά, ενώ τα ζώα για να έχουν καλές γέννες αφού αυτή είναι η περίοδος όπου τα πρόβατα και τα γίδια γεννάνε.
Στο σπίτι συνήθως το καλομποκοσταρο το τρώνε τα νέα αγόρια για την γονιμότητα , συμβολίζοντας έτσι την νέα αρχή, την δυναμική του σπόρου των αγοριών και έτσι όπως και αυτά είναι γόνιμα να είναι και τα χωράφια και τα ζώα μας .
Τα περισσότερα έθιμα αυτής της περιόδου έχουν να κάνουν με την επιβίωση μέσα στον ερχόμενο χειμώνα . Το κρύο είναι επικίνδυνο ,όπως και το χιόνι για τα ζώα και τους ανθρώπους . Οι σοδειές του καλοκαιριού πρέπει να κρατηθούν καλά και να φτάσουν μέχρι τη νέα σοδειά την επόμενη χρονιά.
Μάλιστα θέλοντας να εξευμενίσουν τον χειμώνα που έρχεται ονομάζουν την αντριοσύνη του Αγίου Αντρέα προσομοιάζοντας το όνομά του λέγοντας:
” Αντριάς να αντριώσει
χίλιους χρόνους να σας δώσει
και κάνει και από δω πέρα
τον χειμώνα καλοχαίρα”
Αντριώνει το κρύο , έρχεται ο χειμώνας και πρέπει να βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε και αυτή τη χρονιά με τις συνθήκες εκείνης της εποχής και εκείνων των χρόνων.
Χρόνια πολλά σε όλους !
Dimitrios Papatzimos Georgios
Top
Enable Notifications OK No thanks