-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Μπάμπης Καραταγλίδης : Πρέπει κοινωνία και θεσμικοί παράγοντες να συμφωνήσουμε σε ένα νέο σχέδιο παραγωγικής και επιχειρηματικής ανασυγκρότησης για την Καστοριά ( Δώρα Κωτσοπούλου )

Μπάμπης Καραταγλίδης : Πρέπει κοινωνία και θεσμικοί παράγοντες να συμφωνήσουμε σε ένα νέο σχέδιο παραγωγικής και επιχειρηματικής ανασυγκρότησης για την Καστοριά ( Δώρα Κωτσοπούλου )

Για τον αριθμό των επιχειρήσεων από όλη την Δυτική Μακεδονία που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα  χρηματοδότησης αλλά και για τις δύσκολες καταστάσεις  τα που βιώνουν οι επιχειρήσεις  λόγω της πανδημίας, αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο kastoria 365.gr αναφέρθηκε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καστοριάς  κ. Μπάμπης Καραταγλίδης.

 Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά  είπε Βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου. Ενός υγειονομικού πολέμου που έχει καταργήσει όλους τους κανόνες και την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς»

Υποστήριξε όμως πως  στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν κονδύλια τεράστια και με μεγάλα ποσοστά επιδοτήσεων τα οποία δεν υπήρξαν ποτέ. Πρέπει κοινωνία και θεσμικοί παράγοντες να συμφωνήσουμε σε ένα νέο σχέδιο παραγωγικής και επιχειρηματικής ανασυγκρότησης για την Καστοριά. Πρέπει με άλλα λόγια να παρουσιάσουμε ως Καστοριά το όραμα μας για το μέλλον. Πως θέλουμε και φανταζόμαστε την Καστοριά σε μια δεκαετία από τώρα.

 

Κ Καραταγλίδη, εδώ και μερικές μέρες έληξε η ημερομηνία υποβολής του προγράμματος ρευστότητας για τις επιχειρήσεις από την περιφέρεια. Έχετε κάποια στοιχεία να μας δώσετε και ποια είναι τα επόμενα βήματα για αυτούς που υποβάλαν ?

 

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω πολύ που για ακόμα μια φορά μου δίνετε την δυνατότητα να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες της Καστοριάς. Στο πρόγραμμα υποβάλαν 4.700 περίπου επιχειρήσεις, από όλη την δυτική Μακεδονία. Ο αιτούμενος προϋπολογισμός από αυτές είναι περίπου στα 100 εκ. €. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.700 επιχειρήσεις θα λάβουν την χρηματοδότηση. Αυτήν την ώρα γίνεται η αξιολόγηση και μέσα στον Δεκέμβριο οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν πρόταση θα γνωρίζουν εάν τελικά πέρασαν. Για αυτές που είναι δικαιούχοι κατά το νέο έτος θα κάνουν τις αιτήσεις εκταμίευσης του ποσού που αιτήθηκαν. Πολύ συζήτηση γίνεται για την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των μέτρων.

 

Ακούγονται πολλά παράπονα από επιχειρηματίες και από εργαζόμενους ότι είναι απροστάτευτοι. Ποια είναι η δική σας άποψη ?

 

Βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου. Ενός υγειονομικού πολέμου που έχει καταργήσει όλους τους κανόνες και την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Η ύφεση είναι δεδομένη και αυτό σημαίνει απώλεια σε επιχειρήσεις και σε θέσεις εργασίας. Όλα τα κυβερνητικά μέτρα προσπαθούν να ανασχέσουν αυτήν την ύφεση στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Εγώ βλέπω έναν δυναμισμό και μία διαρκή προσπάθεια βελτίωσης των μέτρων σχεδόν εβδομαδιαία προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την μεριά της περιφέρειας, πρώτη φορά έχουν διατεθεί τόσα χρήματα προς τις επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων. Είναι σαφές ότι καμία βοήθεια δεν μπορεί να καλύψει 100% τις απώλειες. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Μόνο ο κλάδος της γούνας φέτος θα έχει απώλειες σε κύκλο εργασιών πάνω από 200 εκ. €. Λάβετε υπόψιν σας ότι αυτή η εκτίμηση είναι σε σχέση με πέρυσι δηλαδή μιας κακής χρονιάς για την γούνα. Όλος ο προϋπολογισμός των περιφερειακών προγραμμάτων να μπορούσε να δοθεί στην γούνα και πάλι δεν θα μπορούσε να καλύψει την απώλεια.

Τι βλέπετε για το επόμενο χρονικό διάστημα ? Θα υπάρξουν νέα μετρά για τις επιχειρήσεις ?

 

Αυτήν την στιγμή συνεχίζεται η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 μέσω της οποίας χαρίζετε το 50% του χορηγούμενου ποσού και ήδη έχει εξαγγελθεί η συνέχιση και για το 2021. Επεξεργάζονται νέα μέτρα για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και μειώσεων ενοικίων και εξόδων. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, χθες εξήγγειλε νέο πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας 5 εκ. € με επιδότηση 100% κεφαλαίου κίνησης για πολύ μικρές επιχειρήσεις που είχαν έξοδα το 2019 κάτω από 10χ € και αναμένουμε να ξεκινήσει το πρόγραμμα γενικής επιχειρηματικότητας το οποίο θα έχει επιδότηση 70%. Όπως σας είπα και πριν τα μέτρα είναι δυναμικά και εξελίσσονται. Βρισκόμαστε στις επάλξεις και μέσα από τον θεσμικό μας ρόλο θα εισηγούμαστε προς την κυβέρνηση και προς την περιφέρεια βελτιώσεις και νέες προτάσεις.

Πως φαντάζεστε την επόμενη μέρα, την μετά κορονοϊού εποχή για την επιχειρηματικότητα ? Είστε αισιόδοξος ?

 

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Όχι μόνο επειδή είμαι αισιόδοξος ως άνθρωπος αλλά επειδή πιστεύω θα δοθούν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στο μέλλον. Ζούμε σε μια περιοχή ευλογημένη. Φυσικό περιβάλλον, Βυζαντινός πολιτισμός, αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ιστορία αλλά και ανθρώπινο δυναμικό έμπειρο στο εμπόριο και στην επιχειρηματικότητα. Στοιχεία που μπορούν να αναγεννήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα την γούνα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Η μονοκαλλιέργεια της γούνας για την Καστοριά όπως ο λιγνίτης για την Κοζάνη δεν «επέτρεψαν» την αξιοποίηση των άλλων κλάδο στον βαθμό που θα έπρεπε. Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο αυτήν την στρέβλωση πολλών δεκαετιών μαζί με την άμεση και επιτακτική ανάγκη της ανασυγκρότησης του επιχειρηματικού μοντέλου της Καστοριάς. Στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν κονδύλια τεράστια και με μεγάλα ποσοστά επιδοτήσεων τα οποία δεν υπήρξαν ποτέ. Πρέπει κοινωνία και θεσμικοί παράγοντες να συμφωνήσουμε σε ένα νέο σχέδιο παραγωγικής και επιχειρηματικής ανασυγκρότησης για την Καστοριά. Πρέπει με άλλα λόγια να παρουσιάσουμε ως Καστοριά το όραμα μας για το μέλλον. Πως θέλουμε και φανταζόμαστε την Καστοριά σε μια δεκαετία από τώρα. Αντί να λέμε λοιπόν τι δεν θέλουμε, ας πούμε τι είναι αυτά που θέλουμε να συμφωνήσουμε και να τα στοιχειοθετήσουμε με μελέτες. Διαφορετικά δεν θα έχουμε πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks