-
Αρχική > Διεθνή > Αλβανία Οικονομική Στήριξη στο δρόμο για την ΕΕ (Γράφει ο Ρούνης Αριστείδης )

Αλβανία Οικονομική Στήριξη στο δρόμο για την ΕΕ (Γράφει ο Ρούνης Αριστείδης )

Στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των «Δυτικών Βαλκανίων»

, την ένταξη τους στην «οικογένεια» της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία. Προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων τεσσάρων κρατών έχουν όμως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα, η Αλβανία,η οποία έχει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη από τον Ιούνιο του 2014, παρά τα εμπόδια που τυχόν υφίστανται, στηρίζεται,κυρίως οικονομικά, από την ΕΕ στην πορεία της προς την εισχώρηση σ’ αυτή.

 

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Μαρία Άντεμπαρ, η οποία πριν 2 ημέρες δήλωσε πως, «στόχος μας παραμένει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό», τονίζοντας ότι «εδώ πρόκειται για την αξιοπιστία της ΕΕ και την σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια».Έπειτα, σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει αναβληθεί για τις 30 Μαρτίου 2021, λόγω της διαφωνίας της Βουλγαρίας στο θέμα της «μακεδονικής ταυτότητας», ανέφερε ότι, εξ όσων γνωρίζει, «βρισκόμαστε ακόμη στην κατάσταση που αποφασίστηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους», σε ό,τι αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έτσι, είναι σημαντική η δήλωση ενός υπ.Εξ μιας χώρας, που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ.

Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να περάσουμε σε συγκεκριμένο τομέα στήριξης του αλβανικού κράτους από την ΕΕ, αυτόν της καταπολέμησης της διαφθοράς και των οικονομικών εγκλημάτωνστο κράτος.Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στον επίσημο λογαριασμό του κ. LuigiSoreca, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Αλβανία (EUAmbassadortoAlbania), η ΕΕ έχει υποστηρίξει την Αλβανία με 20 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία επτά χρόνια για την ενίσχυση της κοινωνικής επαναχρησιμοποίησης κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Καταλήγοντας, πρόδηλο είναι ότι, σε μια περίοδο, που ο βίος στα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα δοκιμάζεταιαπό τον Covid- 19, έχει καταστεί πολύ σημαντική η όποιου είδους στήριξη της Αλβανίας από την ΕΕ.Eίναι θεμιτό η νοτιοανατολική Ευρώπηνα εξελίσσεται και να αναβαθμίζεται και κατ’ αυτόν τον τρόπο να υφίσταται ένα «θετικό πρόσημο» στην ανάπτυξη των κρατών της περιοχής.Το projectτης ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια, εκτιμάται πως βρίσκεται σε μια θετική πορεία.

 

Πηγές

https://eeas.europa.eu/delegations/albania/89753/speech-eu-ambassador-luigi-soreca-high-level-conference-second-edition-week-integrity_en

https://www.naftemporiki.gr/story/1665455/to-suntomotero-i-enarksi-entaksiakon-diapragmateuseon-me-albania-kai-boreia-makedonia

https://kastoria365.gr/2020/09/03/alvania-stirixi-tis-anavathmisis-toy-odikoy-diktyoy-tis-apo-tin-ee-aristeidis-roynis/

https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/countries/detailed-country-information/albania_en

 

Πηγή Φωτογραφίας

https://twitter.com/EUinAlbania/status/1334110440033497095/photo/2

 

Γράφει ο Ρούνης Αριστείδης, Τελειόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks