-
Αρχική > Τοπικά νέα > H ΕΛΜΕ Καστοριάς για την επιστροφή του κτηρίου του παλαιού 1ου Γυμνασίου Καστοριάς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

H ΕΛΜΕ Καστοριάς για την επιστροφή του κτηρίου του παλαιού 1ου Γυμνασίου Καστοριάς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΘΕΜΑ: Για την επιστροφή του κτηρίου του παλαιού 1ου Γυμνασίου Καστοριάς (παραλίγο Αρχιτεκτονικής σχολής) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Με αφορμή τον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες για το θέμα του παλαιού 1ου Γυμνασίου Καστοριάς (παραλίγο Αρχιτεκτονικής σχολής) θα θέλαμε να κάνουμε μερικές επισημάνσεις με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουμε στην εξεύρεση της καλύτερης λύσης.

Αρχικά, χαιρετίζουμε την απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Καστοριάς, που επιστρέφει προς χρήση το κτήριο του παλαιού 1ου Γυμνασίου Καστοριάς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς. Θεωρούμε όμως, χωρίς να έχουμε γνώση του συνόλου της απόφασης, ότι σε αυτή τη φάση η απόφαση θα πρέπει να περιοριστεί σε αυτή και μόνο την παραχώρηση και όχι στο ποια σχολική μονάδα θα μεταφερθεί σε αυτόν τον χώρο. Πιστεύουμε δηλαδή ότι, η απόφαση για το ποια σχολική μονάδα θα εγκατασταθεί στον χώρο, θα πρέπει να ληφθεί σε μία επόμενη φάση και αφού έχει προηγηθεί μία εμπεριστατωμένη μελέτη και εκτενής συζήτηση, στην οποία βαρύνουσα σημασία θα έχει η άποψη της εκπαιδευτικής κοινότητας (εμπλεκόμενα σχολεία, μαθητές, γονείς – κηδεμόνες, Διεύθυνση, εκπαιδευτικοί).

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός δεν πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες της αγοράς αλλά αποκλειστικά με γνώμονα τις ανάγκες των μαθητών.

Ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας λαμβάνοντας υπόψη όσα στοιχεία μπορούν να αντληθούν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αφορούν μαθητικό δυναμικό, χωροταξική προέλευση, μαθητικές επιλογές κ.ά.

Η δυνατότητα ανέγερσης ενός νέου σχολικού κτηρίου θα έδινε μία άλλη δυναμική και θα έλυνε οριστικά το κτηριακό πρόβλημα. Για παράδειγμα, θα ήταν ιδανικό τα τρία λύκεια της πόλης της Καστοριάς να είναι σε τρεις διαφορετικές περιοχές (Χλόη, Ομόνοια, δίπλα από το 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς) καλύπτοντας έτσι όλη την πόλη και αποφορτίζοντας την περιοχή της Χλόης, όπου, μαζί με τις Εργατικές Κατοικίες, μετακινούνται καθημερινά περισσότεροι από χίλιοι μαθητές.

Το Μουσικό Σχολείο, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο, το ΕΕΕΕΚ Άργους Ορεστικού και τα Εσπερινά Σχολεία είναι σχολεία που δέχονται μαθητές από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και επιπλέον τα περισσότερα έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά στις κτηριακές εγκαταστάσεις.

Εν κατακλείδι, ας προσπαθήσουμε η αναμενόμενη απόφαση του Δήμου Καστοριάς, που επιτέλους θα βγάλει από την αχρησία ένα σημαντικό κτήριο της εκπαιδευτικής κοινότητας, να έχει το μέγιστο κέρδος για τους μαθητές μας.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks