-
Αρχική > Διεθνή Ζητήματα > ΕΕ –Τουρκία:τι είδους σχέση υπάρχει; (Γράφει ο Ρούνης Αριστείδης)

ΕΕ –Τουρκία:τι είδους σχέση υπάρχει; (Γράφει ο Ρούνης Αριστείδης)

Σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ανατολικής μεσογείου, λόγω των κινήσεων της Τουρκίας σε μια πληθώρα μετώπων, ολοκληρώθηκεστις 11 Δεκεμβρίου 2020 στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν, ήταν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι γεγονός ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, εναντίον της Ελλάδας, κράτους-μέλους της ΕΕ.

 

Ας δούμε όμως αρχικά τηνφύση της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής.Είναι σαφές ότι η Τουρκία διαδραματίζει ένα βαρυσήμαντο ρόλο στο καθημερινό γίγνεσθαι της επικαιρότητας.Στόχος της Τουρκίας και κυρίως του Προέδρου αυτής Ερντογάν, προφανώς και είναι η στήριξη της οικονομίας της, που δεν βρίσκεται και «στα καλύτερα της». Έτσι, εντείνει την προσπάθεια του για την επιρροή των καθημερινών εξελίξεων μεδιάφορους αποδέκτες, όπως η ΕΕ και η Ελλάδα. Έτσι, χρησιμοποιεί το OrucReis, το οποίο πλέει κοντά στην Antalya, για εφαρμογή διπλωματίας, συνήθως με τη συνοδεία πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Άρα, θέτει σε εφαρμογή μια μορφή στρατιωτικής διπλωματίας, όπως απέδειξε και στο πρόσφατο παράδειγμα του νοτίου Καυκάσου.

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην τουρκικήπολιτική«εκτός των συνόρων», γνωστή είναι εδώ και έτη η «ευρωπαϊκήπροοπτική» της, η επιδίωξη συμμετοχής της Τουρκίας, δηλαδή, στην Ε.Ε, όπου αποτελεί υποψήφια προς ένταξη χώρα. Παρόλ’ αυτά, στις μέρες μας, οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης περιορίζονται στη σπουδαία οικονομική διάσταση,όπως για παράδειγμα, η διακίνηση εμπορευμάτων ή ο τομέας της βιομηχανίας. Είναι μια σχέση ζωτικής σημασίας για την τουρκική οικονομία, καθώς οι προσπάθειες της στην ελληνική και κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ), δεν έχουν επιφέρει κάποιο κέρδος. Σαφώς όμως, στουςλοιπούςτομείς, η Τουρκία δείχνει να κινείται σε απόσταση από την Ε.Ε, όπως η δημοκρατικότητα του καθεστώτος που αμφιβητείται.

Περνώντας στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπως ανέφερε χτες ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής Α Αθηνών κ. Άγγελος Συρίγος στην Ολομέλεια της Βουλής, «η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε απέναντί μας μια Γερμανία που δεν ήθελε με τίποτα να λάβει οποιαδήποτε δυσμενή απόφαση για την Τουρκία. Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο η ΕΕ καταδίκασε τις προκλήσεις τις Τουρκίας. Η ανατολική μεσόγειος αντιμετωπίζεται πλέον από την ΕΕ ως ενιαίο πεδίο επιβολής κυρώσεων.Ούτε κάναμε βήματα προς τα πίσω ούτε γυρίσαμε με άδεια χέρια. Όμως έτσι λειτουργεί η Ευρώπη». Επιπλέον, όπως ανέφερε σήμερα ο κ. Συρίγος, «δεν είχαμε μια διπλωματική ήττα, αλλά μικρά βήματα εμπρός».

Καταλήγοντας, εκτιμάται κατά πρώτον πως, η Τουρκίαέχει τοποθετήσει στέρεες βάσειςστην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της, ώστε να διεκδικήσει κάποιο κέρδος προς το οικονομικό της συμφέρον. Κατά δεύτερον ότι,η Ε.Ε πολύ δύσκολα θα δεχτεί την ευθύνη και επιβάρυνση της εισόδου της Τουρκίας σ’ αυτή.Αυτό που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι τα επόμενα βήματα του ίδιου Τούρκου Προέδρου στην γεωπολιτική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Πηγές:

https://www.protothema.gr/politics/article/1074468/surigos-gia-sunodo-korufis-apenadi-mas-itan-mia-germania-pou-den-ithele-opoiadipote-dusmeni-apofasi-gia-tin-tourkia/

https://www.kathimerini.gr/politics/561192910/to-paraskinio-tis-synodoy-koryfis-kai-i-strofi-toy-makron/

https://www.protothema.gr/politics/article/1074644/to-oruc-reis-apepleuse-apo-tin-attaleia/

 

Γράφει ο Ρούνης Αριστείδης, Τελειόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 

Top
Enable Notifications OK No thanks