-
Αρχική > Διεθνή Ζητήματα > Ελλάδα – Αλβανία: Άφιξη Αλβανού Πρωθυπουργού στην Αθήνα (Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης,)

Ελλάδα – Αλβανία: Άφιξη Αλβανού Πρωθυπουργού στην Αθήνα (Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης,)

 

 

Ένας από τους τομείς που δίδουν ιδιαίτερη σημασίαοι ανώτατοι αξιωματούχοι ενός κράτους είναι αυτός της εφαρμογής της εξωτερικής πολιτικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, προβαίνουν σε συναντήσεις επίσημες ή μη μεταξύ τους, με σκοπό την ικανοποίηση του εθνικού συμφέροντος. Είναι γεγονός ότι, στην σκιά της απειλής του Covid-19, εφαρμόζουν διπλωματικές κινήσεις με στόχο να «κερδίσουν» κάτι από αυτές.

 

Εντός του παραπάνω πλαισίου, σήμερα Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, αναμένεται να έχει ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας μας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια. Αξίζει να επισημανθεί πως,η επίσκεψη του στην Ελλάδα, ακολουθεί τις συναντήσεις που είχε στην Τουρκία, όπου εκτός των λοιπών αξιωματούχων συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Εκτιμάται ότι, ο Έντι Ράμα θα αναφερθεί στο ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε, με την πλήρη ένταξη της Αλβανίας.Αυτό το θέμα εμπίπτει στην γενικότερη πολιτική της Ε.Ε για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, λόγω διαφόρων εμποδίων, αλλά και της απειλής του Covid-19, δεν δύναται να εκτιμηθεί ο ακριβής χρόνος. Αναμένονται πιθανές δηλώσεις στο τέλος της ημέρας.

 

Πηγές

https://www.protothema.gr/politics/article/1082341/o-rama-stin-athima-meta-apo-tin-agura-to-alvaniko-diplo-tablo/

https://www.ekathimerini.com/260962/article/ekathimerini/news/albania-pm-expected-in-athens-on-friday

 

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης,

Φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 

Top
Enable Notifications OK No thanks