-
Αρχική > Σκοτεινά Μονοπάτια Του Εγκλήματος > 29 Ιανουαρίου 1979: Το στυγερό έγκλημα που έγινε τραγούδι

29 Ιανουαρίου 1979: Το στυγερό έγκλημα που έγινε τραγούδι

Ο Μίκης Θεοδωράκης είπε: “Αν δεν είχα βιώσει αυτά που βίωσα, δεν θα είχα γράψει αυτήν την μουσική. Η μουσική για εμένα ποτέ δεν υπήρξε αυτοσκοπός, είναι κάτι το βιωματικό”.

Πόσες φορές, άραγε, ακούγοντας ένα τραγούδι δεν έχουμε αναρωτηθεί ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να μας στείλει ο δημιουργός ή κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκε το τραγούδι;
Μέσα από τη στήλη μας θα αναφερθούμε σε μια τραγική, αληθινή ιστορία “κρυμμένη” πίσω από ένα τραγούδι.
 Ένα έγκλημα, λοιπόν, γίνεται η αιτία να γραφτεί ένα ωραίο τραγούδι. Το τραγούδι, “i don’t like Mondays του Bob Geldof ηγετικό μέλος των Boomtown Rats σημειώνει παγκόσμια επιτυχία.
 Βρισκόμαστε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Ήταν 29 Ιανουαρίου του 1979, όταν  η 16χρονη Brenda Spencer, άρχισε να πυροβολεί με το όπλο που της είχε χαρίσει ο πατέρας της ως χριστουγεννιάτικο δώρο, προς το δημοτικό σχολείο το οποίο βρισκόταν απέναντι από το σπίτι της. Τραγικός απολογισμός ήταν ο θάνατος του διευθυντή του σχολείου, του φύλακα και ο τραυματισμός 8 παιδιών και ενός αστυνομικού.
Όταν η ίδια ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς που τη συλλαμβάνουν για ποιο λόγο προέβει σε αυτή σε αυτή την ενέργεια, εκείνη απλά ανασήκωσε του ώμους και δικαιολογείται με την παρακάτω φράση: “Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες…”
Όταν ο Μπομπ Γκέλντοφ έμαθε την τραγική αυτή είδηση, βρισκόταν σε ραδιοφωνικό σταθμό παραχωρώντας συνέντευξη.
Η δήλωση της 16χρονης “Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες” έμεινε στη μνήμη του.
“Έκανα μια ραδιοφωνική συνέντευξη στην Ατλάντα με τους fingers και δίπλα μου βρισκόταν το τέλεξ (στο οποίο έρχονταν τα πρόσφατα νέα). Το γεγονός ότι σκότωσε επειδή δεν της άρεσαν οι Δευτέρες, ήταν λίγο παράξενο. Το σκεφτόμουν όλη την ώρα στο δρόμο για το ξενοδοχείο και έλεγα ότι το τσιπάκι στο μυαλό της (το silicone chip του τραγουδιού) μάλλον είχε υπερφορτωθεί. Το έγραψα σε ένα κομμάτι χαρτί”. Και οι δημοσιογράφοι της έπαιρναν συνέντευξη και τη ρωτούσαν “πες μου απλώς γιατί”. Ήταν τόσο άσκοπη πράξη. Ήταν η πλέον άσκοπη πράξη και ο πλέον άσκοπος λόγος για να το κάνεις. Έτσι ίσως έγραψα το πλέον άσκοπος τραγούδι για να το “ντύσω”. Δεν ήταν μια προσπάθεια να εκμεταλλευτώ την τραγωδία”.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τραγούδι γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αμερική έφτασε μόνο μέχρι την 73η θέση του Billboard Hot 100, ενώ κέρδισε δύο βραβεία Ivor Novello Awards, τα “Best Pop Song” και “Outstanding British Lyric”.
Οι σταθμοί στο Σαν Ντιέγκο επέλεξαν να μην παίξουν το τραγούδι ως ένδειξη σεβασμού στους νεκρούς.
Τί έμεινε από κείνη τη Δευτέρα; Ο πόνος των οικογενειών και ένα τραγούδι…
Tell me why? I don’t like Mondays…
Πηγή: ogdoo.gr

 

Top
Enable Notifications OK No thanks