-
Αρχική > Ελλάδα > Δασικοί χάρτες: Ξεκινά η ανάρτηση των αναθεωρημένων χαρτών – Ο προγραμματισμός ανά περιοχή ( Δείτε Καστοριά )

Δασικοί χάρτες: Ξεκινά η ανάρτηση των αναθεωρημένων χαρτών – Ο προγραμματισμός ανά περιοχή ( Δείτε Καστοριά )

Μαρία Λιλιοπούλου

Η κάθε απόφαση θα πρέπει να γνωστοποιείται άμεσα και στους όμορους ΟΤΑ των περιοχών ανάρτησης των δασικών χαρτών προκειμένου να υποβάλουν ενστάσεις οι πολίτες που επιθυμούν

Ξεκινά την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, η σταδιακή ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών, καθώς δημοσιεύτηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, στη «Διαύγεια» ο προγραμματισμός των αναρτήσεων από τουπουργείο Περιβάλλοντος.

Η αρχή θα γίνει με τους δασικούς χάρτες οκτώ Περιφερειακών Ενοτήτων και συγκεκριμένα των διευθύνσεων δασών Καβάλας, Πιερίας, Δράμας, Αρκαδίας, Καστοριάς, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

Προς το τέλος του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών για την Αττική και συγκεκριμένα προβλέπεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες της διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής στο τμήμα που είναι όμορο με τη Διεύθυνση Δασών Πειραιώς, της δυτικής Αττικής εκτός του δήμου Μεγαρέων. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η ανάρτηση για τον Πειραιά που θα αφορά το χερσαίο τμήμα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού εκτός της Σαλαμίνας και εκτός των νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Το πρόγραμμα σε ό,τι αφορά την Αττική θα ολοκληρωθεί στις 26 Φεβρουαρίου με την ανάρτηση των δασικών χαρτών για το υπόλοιπο τμήμα της Ανατολικής Αττικής, του δήμου Μεγαρέων όσον αφορά τη δυτική Αττική και των νησιών Κύθηρα, Αντικύθηρα και Σαλαμίνα (υπόλοιπο αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών Πειραιώς).

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι ο θεωρημένος δασικός χάρτης συνοδευόμενος από τον «ιστορικό ορθοφωτοχάρτη» θα αποστέλλεται στον Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, οπωσδήποτε μία τουλάχιστον εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία ανάρτησης, όπως επίσης και στο Τμήμα Δασικών Χαρτών, Δασολογίου, Απογραφής & Θεματικής Υποστήριξης Δικαιωμάτων Δημοσίου τής Δ/νσης Δασικών Έργων & Υποδομών τής Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος.

Η θεώρηση καθώς και η απόφαση της ανάρτησης του δασικού χάρτη θα γνωστοποιούνται ηλεκτρονικά, άμεσα εντός τής ημέρας έκδοσής τους τόσο στον φορέα του Κτηματολογίου όσο και στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου.

Επίσης καθίσταται σαφές ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην ευρύτατη δημοσιοποίηση τής ανάρτησης και τής προθεσμίας υποβολής των αντιρρήσεων προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους επί των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κάθε απόφαση θα πρέπει να γνωστοποιείται άμεσα και στους όμορους Ο.Τ.Α. των περιοχών ανάρτησης των δασικών χαρτών. Επιπλέον επεκτίνεται η χωρική αρμοδιότητα των συνιστούμενων Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), εφόσον αυτά είναι περισσότερα τού ενός ώστε να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή ανάρτησης τού δασικού χάρτη για το καθένα από αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου περιβαλλοντικού νόμου, όλοι οι δασικοί χάρτες που είχαν αναρτηθεί και κυρωθεί έπρεπε να επανακαταρτιστούν και να αναμορφωθούν υποχρεωτικά προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτούς πράξεις της Διοίκησης, παρά το γεγονός ότι έως τότε είχε ήδη κυρωθεί περίπου το 55% των δασικών χαρτών της χώρας, δηλαδή το 93% όσων είχαν αναρτηθεί.

Η υπόθεση των δασικών χαρτών βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καθώς μετά την ψήφιση του νόμου ακολούθησε υπουργική απόφαση, με την οποία προσδιορίζονταν οι πράξεις της διοίκησης που δύνανται να αναμορφώσουν τους δασικούς χάρτες, με την οποία παρατεινόταν η προθεσμία αναμόρφωσής τους έως τις 30 Νοεμβρίου και τροποποιούνταν οι κατηγορίες των εκτάσεων που θα εξαιρεθούν από το δασικό χάρτη.

Κατά της απόφασης άσκησαν αίτηση ακύρωσης στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων και περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή θα επιφέρει δραματική συρρίκνωση του δασικού κεφαλαίου της χώρας, απομείωση της προστασίας του και πλήρη ανατροπή της διαδικασίας κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών της χώρας. Η υπόθεση αναμενόταν να εκδικαστεί στις 4 Δεκεμβρίου, αναβλήθηκε για τις 15 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να πάρει και νέα παράταση έως τον Μάρτιο.

ανάρτηση αναθεωρημένων δασικών χαρτών
ανάρτηση αναθεωρημένων δασικών χαρτών

Δείτε εδώ το πρόγραμμα ανάρτησης των δασικών χαρτών

ΕΘΝΟΣ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks