-
Αρχική > Ελλάδα > 5 λόγοι για να εντάξεις τα μανιτάρια στη διατροφή σου

5 λόγοι για να εντάξεις τα μανιτάρια στη διατροφή σου

Μάθε τα πολλαπλά οφέλη που κρύβουν τα μανιτάρια για τον οργανισμό σου.

Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες διάφοροι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έτρωγαν ή χρησιμοποιούσαν τα μανιτάρια για θεραπευτικούς λόγους. Ο θρύλος λέει ότι στην Αρχαία Αίγυπτο οι Φαραώ αγαπούσαν τόσο πολύ τη γήινη γεύση τους, που απαγορεύουν στους κοινούς θνητούς να τα αγγίζουν. Λέγεται μάλιστα πως κρατούσαν όλα τα αποθέματα μανιταριών για τον εαυτό τους.

Τα μανιτάρια υπάρχουν σε άπειρες ποικιλίες με τον αριθμό τους να κυμαίνεται από 300 έως 2.000, αλλά μόνο 10 καλλιεργούνται εμπορικά, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο. Είτε προτιμάς να τα τρως ωμά είτε μαγειρεμένα, τα οφέλη που έχουν για την υγεία είναι αρκετά σημαντικά που αξίζει να τα εντάξεις στη διατροφή σου.

1) Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Μια μελέτη που εξέτασε πέντε διαφορετικούς τύπους μανιταριών διαπίστωσε ότι καταστέλλουν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των κυττάρων του καρκίνου του μαστού, υποδηλώνοντας ότι τόσο τα κοινά όσο και τα ειδικά μανιτάρια μπορεί να είναι ένα είδος προστασίας ενάντια του καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές στην Ιαπωνία μελέτησαν περισσότερους από 36.000 άνδρες για περισσότερο από μια δεκαετία και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά μανιτάρια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

2) Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Η βήτα- γλυκάνη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των περισσότερων μανιταριών και βοηθά σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

3) Μειώνουν τη χοληστερόλη

Γενικά τα μανιτάρια δεν περιέχουν χοληστερόλη, είναι όμως μια καλή πηγή χιτίνης και β-γλυκάνης, οι οποίες είναι ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Επίσης περιέχουν συστατικά που βοηθούν τα κύτταρα να κολλήσουν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να σχηματίσουν συσσώρευση πανώλης, η οποία διατηρεί υγιή την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία.

4) Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β και D

Τα μανιτάρια είναι γεμάτα βιταμίνη D, μια βιταμίνη που παίρνουμε συνήθως από την έκθεση στο ηλιακό φως. Επίσης περιέχουν πολλές βιταμίνες Β οι οποίες μετατρέπουν τα τρόφιμα σε καύσιμα για το σώμα μας, δίνοντάς μας ενέργεια, απορροφούν το ασβέστιο και προωθούν την ανάπτυξη των οστών.

5) Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση

Περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται εργοθειονεΐνη, το οποίο βοηθά σημαντικά στη μείωση των φλεγμονών σε όλο το σώμα. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μανιτάρια έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία: καταπολεμούν τις ασθένειες, μειώνουν τις φλεγμονές και καταστέλλουν τις αλλεργικές αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  plus.queen.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks