-
Αρχική > Ελλάδα > Ο κορωνοϊός τώρα χτυπά τους 30αρηδες και τους 50αρηδες – Σταδιακό το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ο κορωνοϊός τώρα χτυπά τους 30αρηδες και τους 50αρηδες – Σταδιακό το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Χωρίς «εκπλήξεις» προς το παρόν από την κινητικότητα των Χριστουγέννων, με τα καθημερινά κρούσματα να ακολουθούν μια σχετικά σταθερή πορεία, αλλά με ολοένα και περισσότερες περιοχές να μπαίνουν σε «σκληρό» lockdown λόγω ανησυχητικών επιδημιολογικών δεδομένων, αναμένεται η αυριανή εισήγηση των ειδικών για πιθανή αποκλιμάκωση περιορισμών.

Το λιανεμπόριο, όπως φαίνεται, προκρίνεται και η επιτροπή επιδιώκει ένα ένα τα… ανοίγματα ώστε να αποτιμάται η επίδρασή τους στην επιδημία. Ειδικά από τη στιγμή που οι δείκτες είναι οριακοί και οι περιοχές που «κοκκινίζουν» αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι στην επικράτεια στο 0,77, ωστόσο κυμαίνεται από 0,12 έως και 1,41 σε ορισμένες περιοχές. Από σήμερα, στο αυστηρότερο «σχήμα» του lockdown εντάχθηκαν τόσο η Σπάρτη όσο και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Επτά περιοχές είναι που παρουσιάζουν αύξηση τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Πρόκειται για τη Δυτική Αττική, τη Βοιωτία, τη Λέσβο, την Κάλυμνο, τη Ροδόπη, την Αργολίδα και τη Χαλκιδική. «Η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Αττική», ανέφερε ο υπουργός κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης.

Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας, ο μέσος όρος θετικών διαγνώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι 657 περιστατικά/ημέρα, ενώ η μέση ηλικία τα 46 έτη. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35 έως 55 ετών, γεγονός που ανησυχεί καθώς μέσω ενδοοικογενειακών μεταδόσεων οι μολύνσεις μπορεί να φτάσουν στους ηλικιωμένους, που δέχονται και τη βαρύτερη επίπτωση της Covid-19.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 277 εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών δεν θεωρείται μεγάλος, καθώς αντιστοιχεί σε έναν μεγάλο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων που ανήλθε σε ένα 24ωρο σε 34.980 (11.864 μοριακοί έλεγχοι και 23.116 rapid tests). Παρά την πανελλαδική εικόνα, όμως, η Αττική αρχίζει να ισορροπεί σε… τεντωμένο σχοινί. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν χθες 62 κρούσματα, ενώ πολλά περιστατικά εντοπίστηκαν τόσο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών όσο και στην Ανατολική Αττική, με 46 και 44 κρούσματα αντίστοιχα. Η Δυτική Αττική, πάντως, έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση ανά 100.000 πληθυσμού σε όλο το Λεκανοπέδιο – 18,64 περιστατικά.

Με σταθερό ρυθμό μειώνονται οι νοσηλευόμενοι και διασωληνωμένοι, αν και όσοι νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους αυξήθηκαν χθες κατά τρεις και ανέρχονταν σε 340 σε σχέση με 337 προχθές. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο ρυθμός αποσυμφόρησης των νοσοκομείων είναι βραδύς και το 60% των ΜΕΘ κορονοϊού εξακολουθεί να είναι κατειλημμένο.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι έτοιμη, εάν συνεχίσουν έως αύριο τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα, να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το λιανεμπόριο μέσω των λύσεων του click away και click in shop. Μένει να φανεί εάν η εισήγηση των ειδικών θα αφορά στο σύνολο της χώρας ή θα εξαιρεθούν οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Πρόκειται για κάτι που αναμένεται να συζητηθεί από τους επιστήμονες.

Οπως επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Τσολιά, που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση, η επιτροπή επιδιώκει ένα ένα βήμα ώστε να αποτιμά το άνοιγμα της κάθε δραστηριότητας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι πολύ θετικό νέο πως δεν παρατηρείται προς το παρόν αύξηση των κρουσμάτων από τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Μετά τη Βοιωτία, στο σκληρό lockdown μπαίνουν, επίσης, ο Δήμος Σπάρτης και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Ετσι, έως και τουλάχιστον τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

H επιδημιολογική κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στον Δήμο Σπάρτης θα αξιολογηθεί περαιτέρω από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας στην αυριανή συνεδρίαση, όταν και θα εξεταστούν οι σχετικοί δείκτες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Top
Enable Notifications OK No thanks