-
Αρχική > kastoria365 > Ο  νέος μας Μητροπολίτης όπως ακριβώς θα τον θέλαμε να είναι!

Ο  νέος μας Μητροπολίτης όπως ακριβώς θα τον θέλαμε να είναι!

Ο Μητροπολίτης  Συμεών κάνει την Καστοριά μας περήφανη ως γενέτειρα του!

• Η αλήθεια είναι πως η ελλαδική εκκλησία επέδειξε στην αρχή αντιστάσεις στην συνεργασία της με την πολιτεία όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Πάρα πολλοί, ιερείς και πλήρωμα της εκκλησίας, πίστεψαν ότι για κάποιον άρρητο, ειδικό λόγο, οι ναοί προσέφεραν ένα είδος ιατρικού ασύλου, μια μεταφυσική ανοσία έναντι της ασθένειας. Απεδείχθη πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε κι απεδείχθη με τον πλέον τραγικό τρόπο. Ηδη, στην δική μας καστοριανή εκκλησία, θρηνήσαμε την απώλεια του προκαθήμενου της, χτυπημένου από τον απολύτως υπαρκτό και πανταχού παρόντα ιό.

• Πως θα μπορούσε αλήθεια η εκκλησία να συνεισφέρει στην γενική μάχη έναντι της αυτής της συμφοράς?

• Την απάντηση στο καίριο αυτό ερώτημα έδωσε πριν από λίγες ημέρες ένα θρησκευτικό τέκνο της πόλης μας, ο κατά κόσμον Ιωάννης Βολιώτης -υιός του καθηγητή Βολιώτη- και νυν μητροπολίτης Φθιώτιδας με το θρησκευτικό όνομα ‘Συμεών’.

• Ο ποιμένας αυτός κατέθεσε προτάσεις οι οποίες -σε περίπτωση που γινόντουσαν αποδεκτές- θα απεδείκνυαν με τον πλέον σαφή και παραστατικό τρόπο το πώς ένας θρησκευτικός οργανισμός μπορεί να προσφέρει στ αλήθεια συγκεκριμένα χειροπιαστά πράγματα στην καθημερινότητα μας. Ειδικά σε εποχές μεγάλης χρείας όπως αυτή που διατρέχουμε.

• Ο επίσκοπος Συμεών κάλεσε κατ’ αρχάς το πλήρωμα του σε μια γενική αιμοδοσία. Κλήρος και πιστοί πήγανε στο Πνευματικό κέντρο της Λαμίας και ενίσχυσαν με δεκάδες φιάλες αίματος τα χειρουργεία του νοσοκομείου της Λαμίας. • Το δεύτερο του βήμα ήταν να συμμαχήσει με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης . Επικρότησε την από πλευράς τους αποποίηση των ψευδο-ειδήσεων και την προβολή ελεγμένων ρεπορτάζ και κάλεσε όλο τον κόσμο της Φθιώτιδας να τα υποστηρίζει, στα πλαίσια ενός καλώς εννοούμενου τοπικισμού.

• Το τρίτο του βήμα ήταν να ανοίξει τις πύλες όλων των θρησκευτικών και εγκόσμιων κτηρίων που έχει στην διάθεση της η εκκλησία της Φθιώτιδας και να τα θέσει στην διάθεση του Υπουργείου Παιδείας. «Φέρτε τα παιδιά σε εμάς» είπε. «Σας δίνουμε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα καθαρών χώρων. Ετοιμες είναι οι θέσεις που μπορούν να γίνουν αίθουσες διδασκαλίας με αποστάσεις 2 μέτρων, να έρθουν 50 και περισσότερα παιδιά στην κάθε μία, μικρόφωνα υπάρχουν, προτζέκτορες θα βάλουμε, θα διαθέσουμε τα πάντα, ατομικά τραπεζάκια -θρανία για το κάθε παιδί, πόρτες πολλές, εξαερισμός πλούσιος, ψηλοτάβανοι χώροι και άνετες αποστάσεις.»

• Προέβλεψε δε και όλες τις τυχόν αντιδράσεις

• «Στείλετε και έναν επόπτη» είπε «να είναι παρών σε κάθε Εκκλησία από το επιτελικό κράτος ή από κανένα παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παρακολουθεί μην τυχόν κάνουμε καμιά προπαγάνδα στα παιδιά. Θα το δεχτώ με όλη μου την καρδιά.»

• Και ολοκλήρωσε το πακέτο παροχών στις έσχατες του λεπτομέρειες. «Θα ετοιμάζουμε και πρόγευμα για τα παιδιά, θα το ετοιμάζουν οι κυρίες με αγάπη, να κερνιούνται τα παιδιά. Συσκευασμένο με τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τον κορωνοϊό, μην ανησυχείτε και επίσης δωρεάν μάσκες για όλα τα παιδιά. Παιδικές μάσκες, όχι τίποτα κουκούλες, παιδικές μάσκες για τα πρόσωπα των παιδιών μας και αντισηπτικό για κάθε παιδί θα τα προσφέρει η Μητρόπολη μας, η Εκκλησία μας».

• Ο μητροπολίτης σκέφτηκε και τις παραπέρα ανάγκες που γεννά αυτή η κατάσταση. Σκέφτηκε τους χώρους που η πολιτεία χρειάζεται για να διενεργεί τα rapid tests, σκέφτηκε τους χώρους που θα πρέπει να μετατραπούν σε κέντρα εμβολιασμού και είδε τι είχε ανά χείρας διαθέσιμο να προσφέρει.

• «Θέτουμε στη διάθεσή σας, στην υγειονομική κοινότητα τα 89 σε λειτουργία Πνευματικά Κέντρα της Μητροπόλεως μας, για να γίνουν Κέντρα ανίχνευσης του ιού, να κάνετε rapid tests για τον κορωνοϊό, αλλά -και γιατί όχι- και εμβολιαστικά Κέντρα, αν υπάρχει δυσκολία και έλλειψη χώρου, αν υπάρχει δυσκολία στο πώς θα μετακινηθούν από τα χωριά μας παππούδες και γιαγιάδες, να έρθουν να εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο ή όπου αλλού. 89 σημεία σε όλο το Νομό βρίσκονται στη διάθεσή σας»

• Μακάρι να είχαμε και εμείς εδώ στην Καστοριά έναν άνθρωπο της θρησκείας τόσο ανοικτό, τόσο παρεμβατικό και καταλυτικό, με παρόμοια διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς και συνέργειας στην τοπική μας χειμαζόμενη κοινωνία…. • Ο Συμεών κάνει την Καστοριά μας περήφανη ως γενέτειρα του!

Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Top
Enable Notifications OK No thanks