-
Αρχική > Σκοτεινά Μονοπάτια Του Εγκλήματος > Υπόθεση 1960: Πολλαπλή δολοφονία στο χωριό Μοίρους

Υπόθεση 1960: Πολλαπλή δολοφονία στο χωριό Μοίρους

Τα σκοτεινά μονοπάτια του εγκλήματος θα γυρίσουν το χρόνο στη δεκαετία του 1960 και θα μεταφερθούν στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στο χωριό Μοίρους, όταν η τοπική κοινωνία συγκλονίζεται από ένα πολλαπλό στυγερό έγκλημα. Ο απολογισμός του πρωτοφανούς εγκλήματος ήταν τρεις νεκροί και δύο τραυματίες.

Ο 35χρονος δράστης, Στέργιος Νταλντάνης, δικαζόταν στην πόλη της Καρδίτσας. Αφού τελείωσε η δίκη,  προσπάθησε να σκοτώσει όποιον μάρτυρα κατέθεσε εναντίον του.
Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας.
Στις 26 Απριλίου 1960, ξεκινάει η δίκη του Στέργιου Νταλντάνη, αφού ο Θεόδωρος Καραμπέτσος του είχε κάνει μήνυση για απόπειρα φόνου και απειλή. Ο Καραμπέτσος μαζί με άλλους τέσσερις συγχωριανούς του, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, καταθέτοντας εναντίον του. Η δίκη ολοκληρώνεται και επειδή δεν υπήρχαν πολλές αποδείξεις, επιβλήθηκε στον Νταλντάνη ποινή φυλάκισης δέκα ημερών την οποία και εξαγόρασε. Δεν είχε περάσει ούτε μία ώρα από την έκδοση της απόφασης και τα πέντε άτομα που κατέθεσαν εις βάρος του, πήραν τον δρόμο της επιστροφής για το χωριό.
Μερικά μέτρα πριν από το χωριό, πετάχτηκε από ένα χαντάκι ο Νταλντάνης. Στα χέρια του κρατούσε τουφέκι και είχε στη ζώνη του μαχαίρι και περίστροφο.
Σημάδεψε και πυροβόλησε τον Καραμπέτσο δύο φορές, πετυχαίνοντάς τον στο χέρι και το στήθος.
Αφού τον έριξε κάτω αιμόφυρτο, πυροβόλησε έναν άλλον μάρτυρα, τον Μερισιώτη και τον τραυμάτισε στο αριστερό του χέρι. Ο Μερισιώτης ρίχτηκε πάνω του για να πάρει το όπλο, όμως ο δράστης τον τραυμάτισε με το μαχαίρι,  στο κεφάλι και τα νεφρά.
Στο μεταξύ οι άλλοι τρεις είχαν τραπεί σε φυγή για να σωθούν.
Ο Νταλντάνης δεν σταμάτησε εκεί. Πήρε το άλογο και κατευθύνθηκε προς το χωριό για να φονεύσει όποιον είχε καταθέσει εναντίον του.
Έφτασε, λοιπόν, στο σπίτι του Διονύση Τζόγια. Κλώτσησε την πόρτα και στη συνέχεια πυροβολεί στα μάτια και το σώμα τη σύζυγο και την κόρη του Τζόγια, οι οποίες κοιμόντουσαν εκείνη την ώρα.
Επόμενος προορισμός ήταν το τυροκομείο που εργαζόταν ο Γ. Χασιώτης. Εκεί τον φώναξε και όταν βγήκε τον πυροβόλησε κι έπεσε νεκρός. Ο δράστης είχε κόψει το τηλεφωνικό καλώδιο για να μην ειδοποιηθούν οι αρχές, ωστόσο ένας κάτοικος είχε προλάβει να ειδοποιήσει, από την πρώτη κιόλας επίθεση, την χωροφυλακή της Καρδίτσας.
Ένας κλεφτοπόλεμος που κράτησε πάνω από τρεις ώρες.  Μετά από τόσο κυνηγητό κατάφεραν να τον περιορίσουν στο Μακρυχώρι. Όταν τον περικύκλωσαν προσπάθησε να αυτοκτονήσει με το περίστροφό του αλλά η σφαίρα χώθηκε στο τριχωτό της κεφαλής του, χωρίς να τον τραυματίσει θανάσιμα. Οι χωροφύλακες τον συνέλαβαν, τον αφόπλισαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Σε δημοσιεύματα της εποχής, δήλωνε πως δεν φοβόταν μήπως οι οικογένειες των θυμάτων εκδικηθούν τα υπόλοιπα μέλη της δικής του οικογένειας και θεωρούσε τον εαυτό του ασφαλή στη φυλακή.
Ο Νταλντάνης είχε πολλές μηνύσεις εναντίον του. Ωστόσο, δεν είχε φυλακιστεί ποτέ επειδή κανένας δεν έφτανε μέχρι το δικαστήριο. Ο φόβος των μαρτύρων είχε ως αποτέλεσμα ο Νταλντάνης να την γλιτώνει. Μαρτυρίες συγχωριανών αναφέρουν πως και με τις γυναίκες ήταν βίαιος. Η γυναίκα που είχε τότε, έδειχνε μάλλον ικανοποιημένη από τη σύλληψη του άντρα της, παρόλο που είχε δύο παιδιά μαζί του. Το πολλαπλό φονικό δεν ήταν μεμονωμένο. Σε πολλά ορεινά χωριά οι πιο ατίθασοι έλυναν τις διαφορές τους με τα όπλα.  Γι’ αυτό οι κάτοικοι, ζητούσαν την δημιουργία πολλών τοπικών χωροφυλακών για περιπολίες και επιβολή της τάξης.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks