-
Αρχική > Σκοτεινά Μονοπάτια Του Εγκλήματος > Υπόθεση 2013: ο Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους πυροβολεί θανάσιμα τη σύντροφό του

Υπόθεση 2013: ο Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους πυροβολεί θανάσιμα τη σύντροφό του

Τα σκοτεινά μονοπάτια του εγκλήματος γυρνάνε το χρόνο πίσω και μεταφέρονται στο 2013. Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει ταυτιστεί με την ημέρα των ερωτευμένων. Έτσι, πολλά ζευγάρια προσφέρουν τριαντάφυλλα, σοκολατάκια, τούρτες, κάνοντας αυτή τη μέρα ξεχωριστή στο αγαπημένο τους πρόσωπο.

 Για ένα ζευγάρι όμως την ημέρα αυτή γράφτηκε ο τραγικός επίλογος μιας έντονης ερωτικής σχέσης. Η υπόθεση τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως και το Discovery γύρισε ντοκιμαντέρ με τίτλο “Τα δάκρυα ενός εγκλήματος”.

Ήταν Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου όταν ο πλανήτης σοκάρεται. Ο Παραολυμπιονίκης, Όσκαρ Πιστόριους πυροβολεί θανάσιμα τη σύντροφό του και μοντέλο, Ρίβα Στίνκαμπ.
Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή.
Η ιστορία του Πιστόριους
Στην ηλικία των έντεκα μηνών ακρωτηριάστηκε και στα δύο πόδια, κάτω από τα γόνατα, διότι εκ γενετής του έλειπε η περόνη. Αυτό όμως δεν τον απέτρεψε από τον αθλητισμό.
Το 2004 σε ηλικία μόλις 18 χρόνων, είχε την πρώτη του διάκριση στην Παραολυμπιάδα της Αθήνας. Τότε πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα εκατό μέτρα και το χρυσό στα διακόσια. Στην επόμενη Παραολυμπιάδα στο Πεκίνο, κατέκτησε το χρυσό και στα τρία αγωνίσματα που έλαβε μέρος (100μ, 200μ, 400μ).
 Έπειτα από πολλή προσπάθεια (η IAAF αλλά και κάποιοι αθλητές πίστευαν πως τα τεχνητά μέλη που χρησιμοποιεί ο Πιστόριους του έδιναν ένα πλεονέκτημα απέναντι στους αρτιμελείς αθλητές) ο Όσκαρ κατόρθωσε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου καθώς πήρε την πρόκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011 στην Νταεγού όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. Στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου έφτασε μέχρι τον ημιτελικό των 200μ και αγωνίστηκε στον τελικό της σκυταλοδρομίας με την Νότια Αφρική.
Στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012, ο Πιστόριους σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα προκριματικά των 200μ της κατηγορίας Τ44. Στον τελικό, ωστόσο, ηττήθηκε από τον Βραζιλιάνο Άλαν Ολιβέιρα.
Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 
Ο Πιστόριους αναφέρει ότι επρόκειτο για ατύχημα, καθώς πέρασε την Στίνκαμπ για κλέφτη που είχε μπει στο σπίτι. Το ακροατήριο συγκινείται όταν έβγαλε τα τεχνητά μέλη και προσπάθησε να περπατήσει χωρίς αυτά. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, η πρώτη του κίνηση, μόλις άκουσε έναν θόρυβο από το μπάνιο, ήταν να πιάσει το όπλο του και να φωνάξει “Βγες από το σπίτι μου! Έξω από το σπίτι μου”. Πήγε προς τα εκεί,χωρίς να προλάβει να φορέσει τα προσθετικά του άκρα κι η πόρτα έκλεισε με δύναμη, ενώ ζήτησε από τη Ρίβα να πάρει την αστυνομία. Πριν το καταλάβει πυροβόλησε τέσσερις φορές προς την κλειδωμένη πόρτα του μπανιου. Όταν γύρισε στο κρεβάτι η Ρίβα δεν ήταν εκεί. Άρχισε να την ψάχνει με το ρόπαλο του κρίκετ έσπασε την πόρτα του μπάνιου. “Ανοίγω την πόρτα και βλέπω τη Ρίβα πάνω από την τουαλέτα. Έχει πέσει πάνω από την τουαλέτα. Και τότε ήξερα πως την είχα σκοτώσει. Ήξερα πως ήταν νεκρή. Έπεσα στα γόνατα και την τράβηξα πάνω μου”…..”Βλέπω αίμα παντού…Και δεν ξέρω τι να κάνω. Προσπαθώ να τη σηκώσω αλλά υπάρχει τόσο αίμα που δεν μπορώ να σταθώ. Πίστεψα πως η Ρίβα είχε αρχίσει να αναπνέει κι έτσι έβαλα τα δάχτυλά μου στο στόμα της και προσπάθησα να της κάνω τεχνητή αναπνοή αλλά υπήρχε τόσο αίμα”.
Το ακροατήριο συγκινήθηκε από την ιστορία του Πιστόριους. Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική.
Τα όσα υποστήριξε ο Πιστόριους αντικρούστηκαν από τα λεγόμενα πολλών από τους συνολικά 107 μάρτυρες που κλήθηκαν. Οι γείτονες “καίνε” τον Παραολυμπιονίκη. Θα αναφέρουμε το τι κατέθεσε η Μισέλ Μπέργκερ, η ίδια αναφέρει ότι ξύπνησε στις τρεις τα ξημερώματα ακούγοντας κραυγές. “Ήταν πολύ τρομακτικό για μένα. Η κοπέλα ούρλιαζε και φώναζε για βοήθεια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κύριος Πιστόριους δεν άκουσε τις φωνές της”. Ακολούθησαν και άλλες μαρτυρίες. Ο πατέρας του άτυχου μοντέλου ανέφερε ότι ήταν κτητικός και πιεστικός μαζί της και η ίδια ένιωθε εγκλωβισμένη.
Στην αρχή στον Πιστόριους επιβλήθηκαν πέντε χρόνια κάθειρξης, τα οποία μετά από οκτώ μήνες έγιναν κατ’ οίκον περιορισμό. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση, καθώς ακόμα και τα χρόνια που του επιβλήθηκαν θεωρήθηκαν λίγα, ήταν τεράστιες. Ποινικολόγοι άρχισαν να εκφράζουν φανερά την αντίθεσή τους προς την απόφαση της Μασίπα. “Έχω σοκαριστεί. Πιστεύω ότι θα επικριθεί από τον κόσμο της δικαιοσύνης. Το γενικό αίσθημα είναι ότι η δικαστής έκανε λάθος”!, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ποινικολόγος, Μάρτιν Χούντ, ενώ ο Τζέιμς Γκραντ, καθηγητής του ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Βιτς του Γιοχάνεσμπουργκ, υπογράμμισε:” Πώς μπορείτε να πυροβολείτε εσκεμμένα τέσσερις φορές στην πόρτα μιας τουαλέτας και να μην φανταστείτε την πιθανότητα ότι μπορεί να σκοτώσετε κάποιον στο εσωτερικό;”
Κάπως έτσι στις 3 Δεκεμβρίου 2015 υπήρξε ανατροπή στην υπόθεση, με τον Ποστάριους να κρίνεται ένοχος για τον φόνο της Στίνκαμπ, καθώς το εφετείο της Νοτίου Αφρικής αναίρεσε την αρχική απόφαση. Οι εισαγγελείς αποφάνθηκαν ότι ήθελε να σκοτώσει τη σύντροφό του στην τουαλέτα. “Όπως υπογράμμισε ο δικαστής: “Σχεδόν όλοι οι πυροβολισμοί από την πόρτα αναπόφευκτα θα χτυπούσαν τη Ρίβα. Δεν υπήρχε μέρος να κρυφτεί”. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι ετών, με την απόφαση να αλλάξει ξανά στις 24 Δεκεμβρίου 2017, καθώς όπως υπογράμμισε ο εισαγγελέας ήταν “σοκαριστικά επιεικής”. Τελικά, ο Πιστόριους καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και πέντε μηνών και δεν μπορεί να αποφυλακιστεί με όρους μέχρι το 2023.
Πηγή: newsbomb.gr  Όσκαρ Πιστόριους: Έγκλημα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου – Η υπόθεση που σόκαρε τον πλανήτη
         el.m.wikipedia.org
Top
Enable Notifications OK No thanks