-
Αρχική > Συνταγές > Σ’εμλουρ  παραδοσιακό σουηδικό γλυκό

Σ’εμλουρ  παραδοσιακό σουηδικό γλυκό

Η τηλεεκπαιδευση έχει και τα τυχερά της. Κανονικά αυτα τα ντελικάτα γλυκάκια θα τα έφτιαχνε στο σχολείο αλλά τελικά τα γευτήκαμε εμείς στο σπίτι από τα χέρια του γιου μου. Λέγονται Σ’εμλουρ και είναι ένα παραδοσιακό σουηδικό γλυκό που το τρώνε την 47η μέρα πριν το Πάσχα.
Αποτελείται από ένα ψωμάκι που μοσχοβολα κάρδαμο το οποίο γεμίζεται με αμύγδαλοπαστα και σαντιγί.
Για τα ψωμάκια 8 κομμάτια
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ 25 γρ μαγιά φρέσκια και προσθέτουμε 150ml γάλα χλιαρό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε στο μίγμα μισή κούπα ζάχαρη, μισή κουταλιά της σούπας κάρδαμο τριμμένο, μισό αυγό χτυπημένο, 75 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου λίγο αλάτι και δύο κούπες αλεύρι γοχ. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 20 λεπτά. Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 20 λεπτά και έπειτα πλάθουμε 8 μπαλάκια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά. Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο αυγό και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 225 βαθμούς για 8 λεπτά.
Όταν κρυωσουν ανακατεύουμε αμύγδαλοπαστα που την έχουμε τριψει στον τρίφτη με λίγη κρέμα γάλακτος να γίνει σαν παχιά κρέμα. Γεμίζουμε τα ψωμάκια με την αμύγδαλοπαστα και από πάνω βάζουμε σαντιγί. Κλείνουμε με το καπάκι από το ψωμάκι και πασπαλίζουμε με αχνη
Evi Bithari
Top
Enable Notifications OK No thanks