-
Αρχική > Τοπικά νέα > Στήλη με …ΣΤΥΛ (Ελένη Κωστοπούλου Δημήτρης Ιωαννίδης εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

Στήλη με …ΣΤΥΛ (Ελένη Κωστοπούλου Δημήτρης Ιωαννίδης εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

*Μπορεί να έχει πάθει μετάλλαξη ο Κορωνοϊός και να έχει γίνει πιο επικίνδυνος, αλλά, διαπιστώνουμε πως έχει πάθει μετάλλαξη και η υπομονή κάποιων Καστοριανών και κινητοποιούνται απέναντι στα μέτρα, οργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας! Μιά τέτοια αποφασίστηκε να γίνει την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου και το ξεσήκωμα έγινε μέσω facebook. Ο χιονιάς, όμως, ήταν υπέρ του να μη γίνει τίποτα. Άλλωστε, ξέρουμε πως ο κακός καιρός συνωμοτεί πάντα υπέρ του ιού!

*Καθώς είδαμε πανηγυρισμούς για το χιόνι που μας καταπλάκωσε και η χιλιοφορεμένη ατάκα “είδαμε άσπρη μέρα” ξανακούστηκε, ας καταγράψουμε τα υπέρ και τα κατά της σφοδρής κακοκαιρίας που την ονόμασαν “Μήδεια”: ΥΠΕΡ. α.Υπέροχες εικόνες της ασπροφορεμένης φύσης! Τα δέντρα με λευκές φορεσιές, οι κάμποι με λευκά σεντόνια κι η λίμνη μας μια λευκή πίστα για πάπιες, γκουστάνκες και αρκούδες! β. Κάτι ασηνήθιστο στη ρουτίνα μας! Κι επειδή δεν μπορούμε να πάμε στις Ελβετίες με τα σαλέ ή, έστω, στα Πισοδέρια, βλέπουμε τα χιονοσκέπαστα σπίτια μας με τους σταλακτίτες να προσομοιάζουν με σαλέ και χαιρόμαστε! Και νιώθουμε celebrities… γ. Τα πολλά χιόνια, λένε, θα δώσουν πολλά νερά το καλοκαίρι! Το ότι θα παγώσουν τώρα τα νερά, δεν πειράζει… δ. Στο facebook και στο instagram βρήκαν τι να ανεβάσουν και οι πιό ατ’αλαντοι: την χιονισμένη αυλή τους (μέχρι τώρα ανέβαζαν το φαγητό που μαγείρεψαν). ε. Με την κινητοποίηση του αποχιονιστικού μηχανισμού, βρήκαν ευκαιρία οι δήμοι να πουν πως μας προσέχουν… ΚΑΤΑ: Έχουμε δυσχέρειες στην κυκλοφορία. Καθόλου απολαυστικό να κάνεις αναγκαστική τσουλήθρα με τον πισινό από την Καλλιθέα ή το Νταηλάκη και να σταματάς στον πρώτο τοίχο που θα συναντήσεις! β. Ακινησία οχημάτων. Αχρηστεύονται ως εργαλεία και κοντεύουν να μείνουν κι από μπαταρία… γ. Μεγάλη δαπάνη για θέρμανση, καθώς όλα τα συστήματα (καλοριφέρ, σόμπες, αερόθερμα) κάνουν υπερωρίες. δ. “Καίγονται” από τον παγετό όλα τα δέντρα και τα φυτά που τόλμησαν ν’ ανοίξουν, ξεγελασμένα απ’ τις Αλκυονίδες. ε. Τρέχουν αλαφιασμένα τα πουλιά και τα ζώα να βρούνε τροφή και να κουρνιάσουν, παιδιά της Μήδειας κι αυτά που την φοβήθηκε το μάτι τους! Τί ψηφίζουμε, λοιπόν, χιονιά ή ήλιο;

Και από το αν θα ψηφίσουμε χιόνι ή ήλιο πάμε σε ένα άλλο ψήφισμα των Καστοριανών. Θα αναφέρουμε το παρακάτω ψήφισμα, όπως έχει δημοσιοποιηθεί και μπορεί να μπει ο καθένας από εμάς και να υπογράψει. Επί 21 χρόνια η πόλη της Καστοριάς στερείται ΠΑΝΤΕΛΩΣ ενός δημόσιου δημοτικού χώρου Ανάπτυξης, Εφαρμογής, Προβολής και Διάδοσης των Τεχνών και Πολιτισμού με μοιραίο τον υποβιβασμό της ποιότητας ζωής των Πολιτών. Οι στο μεταξύ, κυρίως Δημοτικές αρχές, αποδείχτηκαν, μεταξύ των άλλων, ανίκανες ή αδιάφορες στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Οι όποιες κινήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ουσιαστικά προσέβλεπαν στην αποφυγή του προβλήματος, χωρίς να έχουν εξηγηθεί στην τοπική κοινωνία οι λόγοι αυτοί της καταφανέστατης παράβλεψης. Με αυτό το ψήφισμα καλούνται όσοι επιθυμούν, σε οργάνωση κίνησης πολιτών, οι οποίοι θα διεκδικήσουν δΠροσθήκη Νέουυναμικά την αποκατάσταση της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Καστοριάς. Λύσεις υπάρχουν. Διάθεση και προσήλωση στα αυτονόητα χρειάζονται.

Να πούμε ένα μπράβο για την πρωτοβουλία των ανθρώπων αυτών, γιατί όπως είχαμε τονίσει και σε προηγούμενο άρθρο μας “ορφανό και άστεγο παιδί η τέχνη στην Καστοριά μας”. Και να τονίσουμε για πολλοστή φορά στους ιθύνοντες, ότι η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη.

Και από την Καστοριά θα μεταφερθούμε στη Κοζάνη. Όπως αναφέρει το kozanimedia, έφυγε τελικά από τη ζωή ο 56χρονος εφοριακός Πέτρος Ξανθόπουλος, που είχε τραυματιστεί σοβαρά στην επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης. Ο άτυχος εφοριακός που ήταν πατέρας ενός 15χρονου αγοριού μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ της Κλινικής “Αρωγής” και όταν η τελευταία μετατράπηκε σε μονάδα covid, μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του “Κυανού Σταυρού”, περιμένοντας τη μεταφορά του σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού για ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε. 

Θα περάσουμε και σε ένα θέμα που αφορά αρκετό κόσμο. Ξεκίνησε από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για την πρώτη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού του 2021.  Θα προσληφθούν 68 μόνιμοι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με διαδικασίες ΑΣΕΠ (1Κ/2021). Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου. Πηγή: workenter.gr

Ας ρίξουμε και μια ματιά στην αθλητική μας επικαιρότητα. Τέλος στο αήττητο του πρωτοπόρου Ολυμπιακού έβαλε ο Παναθηναϊκός με την νίκη στο ΟΑΚΑ με 2-1 στο ντέρμπι των “αιωνίων” για την 22η αγωνιστική. Οι “πράσινοι” σκαρφάλωσαν στην Τρίτη θέση της βαθμολογίας δύο βαθμούς πίσω από τον δεύτερο Άρη, ο οποίος παρέμεινε στο 0-0. Ενώ αρκετά παιχνίδια αναβλήθηκαν λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Ελένη Κωστοπούλου

Δημήτρης Ιωαννίδης

Top
Enable Notifications OK No thanks