-
Αρχική > Απόψεις > Ελληνική ομοσπονδία γούνας : Θα έρθει τελικά η ”ελπίδα” στον πολύπαθο κλάδο ; (Δώρα Κωτσοπούλου  )

Ελληνική ομοσπονδία γούνας : Θα έρθει τελικά η ”ελπίδα” στον πολύπαθο κλάδο ; (Δώρα Κωτσοπούλου  )

Μετά από  τις δυο θητείες  του Δημήτρη  Κοσμίδη  έξη χρονιά  στον προεδρικό θώκο της ελληνικής προεδρίας   νέος πρόεδρος εκλέχτηκε χθές με τον συνδυασμό «Ελπίδα» ο Άκης Τσούκας.

Ίσως είναι συμβολικός ο τίτλος που επέλεξε στον συνδυασμό του ο νέος πρόεδρος διότι την ελπίδα περιμένουν όλοι οι Καστοριανοί για την ανάπτυξη ενός κλάδου  που εδώ και χρόνια πνέει τα λοίσθια.

Η γουνοποια ήταν αυτή που τόσα χρόνια έτρεφε πολλές οικογένειες στην περιοχή μας. Από την βυζαντινή ακόμη εποχή  κύριο επάγγελμα   της Καστοριάς ήταν η  γούνα. Με Αυτή γαλουχήθηκαν πολλές  γενεές στην περιοχή μας  Ένας  τοπικός παραγωγικός κλάδος που στήριζε τον κρατικό κορβανά.

Αν θέλουμε να λέμε τα σύκα -σύκα θα πρέπει να παραδεχθούμε πως η Γούνα υπήρξε ευχή και κατάρα για αυτή την πόλη.

Οσο έβγαζε εύκολα λεφτά, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ της για τίποτε παραπέρα, για κάτι περισσότερο. Ζούσε μόνον το Σήμερα με την πεποίθηση μιας παγιωμένης πραγματικότητας. Πίστευε πως το ποτάμι θα κατεβάζει κάθε μέρα ξύλα.

Ακόμα και στα μεγάλα της σκοντάματα το παγιωμένο μότο όλων των καστοριανών γουνεμπόρων και γουνεργατών ήταν ένα:«Η γούνα αρρωσταίνει μα ποτέ δεν πεθαίνει». Κι έτσι, δίχως καν να το καταλάβουμε, τελείως ανέτοιμοι κι απροετοίμαστοι, φτάσαμε  στην πιο τραγική κατάσταση  που βιώνει η γουνοποία.

Η απαισιοδοξία είναι έκδηλη πλέον σε δηλώσεις επιχειρηματιών και φορέων και πολλοί εκφράζουν τους φόβους για  τον κλάδο εάν η κατάσταση συνεχιστεί .

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για ατέρμονες συσκέψεις και αυτονόητες διαπιστώσεις αλλά για άμεση δράση, έτσι ώστε όχι απλά να ”, αλλά να δημιουργηθεί η βέλτιστη εικόνα για τον τόπο μας και φυσικά για την γουνοποιία .

Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες  από το νέο Δ Σ  της ομοσπονδίας   οψόμεθα  να ανακάμψει ο κλάδος και να  έρθει η ελπίδα που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Να καλύψει  τις προσδοκίες όλων των γουνοποιών σε μια  κρίσιμη περίοδο λόγω τις οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα  μας και τις  δύσκολες καταστάσεις που περνά ο  γουνοποιητικός  κλάδος.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks