-
Αρχική > Ελλάδα > Μετακίνηση εκτός νομού: Τα 3 κριτήρια για την έξοδο το Πάσχα – Οι εξαιρέσειςΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα 3 κριτήρια για την έξοδο το Πάσχα – Οι εξαιρέσειςΕΛΛΑΔΑ


Με το lockdown να έχει πάρει επίσημα παράταση έως τις 8 Μαρτίου, το ερώτημα είναι πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα και τι θα γίνει με τη μετακίνηση εκτός νομού
Με τον σχεδιασμό εμβολιασμού του πληθυσμού να προχωρά απρόσκοπτα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, θέλοντας άμεσα αλλά με ασφαλή τρόπο να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν και επιστήμονες το φετινό Πάσχα λογικά, θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού. Με το lockdown να έχει πάρει επίσημα παράταση έως τις 8 Μαρτίου και την κυβέρνηση να σχεδιάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 18 Μαρτίου, το ερώτημα είναι πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα και τι θα γίνει με τη μετακίνηση εκτός νομού.

Τα καταστήματα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα και του Θεόδωρου Σκυλακάκη, πιθανότατα θα ανοίξουν στα μέσα Μαρτίου αλλά η μετακίνηση εκτός νομού φαίνεται να μην γίνεται άμεσα. Οι μετακινήσεις εκτός νομού αποτελούν ένα γρίφο για την κυβέρνηση με όλο και περισσότερους να αναρωτιούνται πότε και με ποιο τρόπο θα μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες προς τα χωριά τους. Πρόσφατα, η πνευμολόγος Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μέσα στο Πάσχα να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού. Για να επιτραπεί, όμως, η μετακίνηση εκτός νομού θα πρέπει να υπάρξουν τα εξής κριτήρια:

Διαβάστε επίσης: Τσικνοπέμπτη: Lockdown φέτος στην εστίαση – Τι ισχύει με μετακινήσεις και sms στο 13033

Θα πρέπει να έχουν μειωθεί τα κρούσματα κορονοϊού
Θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες
Θα πρέπει να έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού (να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες)

Τι ισχύει για τη μετακίνηση εκτός νομού

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Ακόμα και για το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης εκτός νομού, εν μέσω του αυστηροποιημένου lockdown, υπάρχουν 6 εξαιρέσεις.

Οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι οι εξής:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώς:

α) στην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων της Περιφέρειας και
β) στην περίπτωση των περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:
α) από και προς την εργασία,
β) για λόγους υγείας,
γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,
δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

 

ΕΘΝΟΣ

Top
Enable Notifications    OK No thanks