-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ, ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΗ Νοζούντ Άλι ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ, ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΗ Νοζούντ Άλι ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με την αληθινή,  συγκλονιστική ιστορία της 10χρονης Νοζούντ Άλι. Ένα βιβλίο γραμμένο από την συγγραφέα Ντελφίν Μινουί. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ.
Η 35χρονη Delphine Minoui, είναι από τις πιο γνωστές ρεπόρτερ της γαλλικής καθημερινής εφημερίδας Le Figaro. Έχει εξειδικευτεί σε θέματα της Μέσης Ανατολής, και για τα ρεπορτάζ της, που αφορούν το Ιράκ και το Ιράν, βραβεύτηκε το 2006 με το πιο σημαντικό βραβείου του γαλλικού Τύπου Prix Albert Londres. Έχει γράψει πολλά βιβλία για τη Μέση Ανατολή.
Περίληψη. 
Το όνομά μου είναι Νοζούντ και μεγάλωσα σ’ ένα χωριό της Υεμένης. Είμαι δέκα ετών, τουλάχιστον έτσι νομίζω. Στη χώρα μου, τα παιδιά της επαρχίας δεν έχουν επίσημα έγγραφα ούτε πιστοποιητικά γέννησης. Οι γονείς μου με ανάγκασαν να παντρευτώ έναν άντρα που είχε την τριπλάσια ηλικία από εμένα. Με κακοποιούσε σεξουαλικά και όταν αντιστεκόμουν με χτυπούσε. Ένα πρωί που έφυγα από το σπίτι για να αγοράσω ψωμί, ανέβηκα τρέμοντας στο λεωφορείο και πήγα στο δικαστήριο. “Θέλω να μιλήσω στο δικαστή!” είπα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έλεγα “ναι” σε όλα. Εκείνη τη μέρα όμως, είχα αποφασίσει να πω “όχι”.
Η αληθινή ιστορία μιας μικρής κοπέλας από την Υεμένη που τόλμησε να αψηφήσει τις αυστηρές παραδόσεις της χώρας της, να ζητήσει διαζύγιο και να το κερδίσει.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση στα χρονικά αυτά του κράτους της Μέσης Ανατολής όπου η πλειονότητα των κοριτσιών παντρεύονται προτού συμπληρώσουν την ηλικία των δεκαοχτώ χρονών. Η Νοζούντ μάζεψε όλες τις δυνάμεις της και από θύμα έγινε ηρωίδα.
Σήμερα, διηγείται την ιστορία της με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Delphine Minoui για να ενθαρρύνει και άλλες κοπέλες της ηλικίας της για να ανατρέψουν τη μοίρα τους.
Απόσπασμα
Αλλιώς φανταζόμουν το δικαστήριο, σαν ένα μέρος ήσυχο και καθαρό, το μεγάλο σπίτι όπου το Καλό πολεμάει το Κακό, κι όπου λύνονται όλα τα προβλήματα της γης. Δικαστήρια και δικαστές με το μακρύ μανδύα τους είχα δει στην τηλεόραση, στο σπίτι των γειτόνων. Αυτοί, λένε, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που τους χρειάζονται.
Πρέπει να βρω κάποιον, να του πω την ιστορία μου. Είμαι εξαντλημένη. Ζεσταίνομαι με το πέπλο που φοράω. Ντρέπομαι κι έχω πονοκέφαλο. Έχω άραγε τη δύναμη να συνεχίσω;
Η συγγραφέας με σεβασμό απέναντι στην μικρή ηρωίδα, μάς περιγράφει όλη αυτή τη βιαιότητα που έζησε, με τρόπο ώστε να μην την εκθέσει και να μην την υποτιμά. Μία αληθινή καταγραφή για τις σκληρές παραδόσεις στη κοινωνία του μουσουλμανικού κόσμου, οι οποίες, επιπλέον, σύμφωνα με το νόμο, πολλές φορές οδηγούν στην παιδεραστία ή όπως στη περίπτωση της μικρής μας στην κακοποίηση παιδιών.
Ο πατέρας της Νοζούντ, την πάντρεψε με έναν 30χρονο άντρα. Η ανεμελιά σταμάτησε γρήγορα και απότομα για την 9χρονη Νοζούντ. Και όμως, κατάφερε να σηκώσει το ανάστημά της απέναντι στους νόμους και τις αυστηρές παραδόσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας, κάνει, λοιπόν, την επανάστασή της και  ζητάει Διαζύγιο.
“Τρίβω τα μάτια μου και τότε αναγνωρίζω τον δικαστή με το μουστάκι που στέκεται όρθιος μπροστά μου. “Τί θέλεις;” επαναλαμβάνει την ερώτηση. Κι εγώ δεν αργώ να απαντήσω …Διαζύγιο”.
Η Σάντα Νάσσερ, μία δικηγόρος αρκετά ευαισθητοποιημένη για τα δικαιώματα των γυναικών, εκφράζει την επιθυμία να τη βοηθήσει για να φτάσει στο στόχο της.
Πόση δύναμη ψυχής μπορεί να έχει ένας άνθρωπος; Η μικρή μας ηρωίδα, όχι μόνο του βιβλίου αλλά και της ζωής, μέσα από την προσωπική της ιστορία δίνει θάρρος και δύναμη και σε άλλες γυναίκες να παλέψουν προκειμένου να σπάσουν τα δεσμά τους, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks