-
Αρχική > Διεθνή > Κορονοϊός: Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, εμβόλια και θανάτους

Κορονοϊός: Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, εμβόλια και θανάτους

Δεκάδες χώρες έχουν καταγράψει περισσότερους από 1.000 θανάτους με τα κρούσματα κορονοϊού να είναι πάρα πολλά

Οκορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο να είναι σε καθεστώς lockdown. Όμως, σε ποιες χώρες έχει εξαπλωθεί ο ιός και σε ποιες από αυτές ήταν πιο θανατηφόρος; Από την πρώτη καταγραφή του κορονοϊού στα τέλη του 2019 στην Κίνα, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει κηρυχθεί πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεκάδες χώρες έχουν καταγράψει περισσότερους από 1.000 θανάτους, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε πάνω από ένα εκατομμύριο σε ορισμένες χώρες. Ωστόσο, οι διαφορές στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να μην είναι ακριβής για ορισμένες χώρες.

Διαβάστε επίσηςΚορονοϊός: Ανησυχία για 3.000 κρούσματα – Ξανά στο τραπέζι ολικό lockdown

xartis1.png

Στο ρεπορτάζ του ο Guardian παρουσιάζει τον παγκόσμιο χάρτη του  κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University.

Πώς εξελίσσεται η ασθένεια σε όλο τον κόσμο

Προφανώς, οι μεγαλύτερες χώρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Υπάρχουν, όμως, πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως τα δημογραφικά προφίλ των χωρών. Χώρες με γερασμένο πληθυσμό μπορεί να πληγούν περισσότερο, επειδή η ασθένεια είναι πιο επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους. Τα ποσοστά κρουσμάτων – που δείχνουν το ποσοστό των ημερήσιων περιπτώσεων ανά εκατομμύριο σε οποιαδήποτε χώρα – δείχνουν πόσες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν νέα υψηλά επίπεδα μόλυνσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Νέα κρούσματα ανά 24ωρο ανά εκατομμύριο άτομα, κατά μέσο όρο (18 έως 25 Φεβρουαρίου)

Η ασθένεια προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους σε πολλές χώρες, «χτυπώντας» τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο με ιδιαίτερη σκληρότητα όσον αφορά τον αριθμό των συνολικών θανάτων. Και ενώ οι περισσότερες χώρες βίωσαν το πρώτο κύμα λοιμώξεων με παρόμοιο τρόπο, αν και σε διαφορετικούς χρόνους, νέες μεταλλάξεις – προς το παρόν – αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές περιοχές υποφέρουν από περαιτέρω κύματα.

Νέοι ημερήσιοι θάνατοι ανά εκατομμύριο άνθρωποι, κατά μέσο όρο (18-25 Φεβρουαρίου)

 

Kυκλοφορεί το εμβόλιο αρκετά γρήγορα στον κόσμο;

Τον Δεκέμβριο του 2020, ορισμένες χώρες άρχισαν να εγκρίνουν εμβόλια και να ξεκινούν προγράμματα εμβολιασμού. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις δόσεις εμβολίων που χορηγούνται ανά 100 άτομα, σε επιλεγμένες χώρες.

Πολλές χώρες ξεκίνησαν τα εμβολιαστικά προγράμματα τον Ιανουάριο, αν και έχουν προβληθεί ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ποιες χώρες έχουν εμβολιάσει τους περισσότερους ανθρώπους (Εμβολιασμοί ανά 100 άτομα μέχρι 25 Φεβρουαρίου)

Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins δημοσιεύει στοιχεία περιστατικών και θανάτων για τις περισσότερες χώρες στον κόσμο (αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η Βόρεια Κορέα, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία). Αλλά το Johns Hopkins University παραδέχεται ότι συλλέγει δεδομένα από πολλές πηγές, μερικές από τις οποίες δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Ακόμη και όταν η συλλογή είναι λιγότερο αμφιλεγόμενη, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες πραγματοποιούν τεστ και στον τρόπο με τον οποίο αναφέρουν περιπτώσεις και θανάτους. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, αποδίδει τους θανάτους στην Covid-19 εάν η ασθένεια είναι ύποπτη αιτία, ακόμη και αν δεν έχει πραγματοποιηθεί τεστ.

 

ΕΘΝΟΣ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks