-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > Καλό ταξίδι, κούκλα μου… ΗΛΙΑΣ Λ. ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΣ

Καλό ταξίδι, κούκλα μου… ΗΛΙΑΣ Λ. ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΣ

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με το βιβλίο του Καστοριανού συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχου, “Καλό ταξίδι, κούκλα μου…” από τις Εκδόσεις Κέδρος.
Ο Ηλίας Λ. Παπαμόσχος γεννήθηκε το 1967 στην Καστοριά. Σπούδασε στο Τμήμα Γεωλογίας Πατρών και στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας το 1993. Έχει γράψει έξι βιβλία. “Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες” (2015) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας (2016) και μεταφράστηκε στα γαλλικά (“Le renard dans l’ escalier”, Le miel des anges, 2018).
Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα σουηδικά και στα αλβανικά.
Το Καλό ταξίδι, κούκλα μου…(2004) είναι το πρώτο βιβλίο του και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.
Περίληψη 
Ο αφηγητής, σαν άλλος Οδυσσέας, χρόνια μετά την επιστροφή του στη γενέτειρα, αναθυμάται τους αγαπημένους του. Σπαράγματα από τις αφηγήσεις τους, τόποι όπου κατοικήσανε, λησμονημένα αντικείμενα γίνονται η αφορμή για να διηγηθεί τις ιστορίες τους.
Κεντρικές μορφές, σ’ αυτό το ταξίδι της μνήμης, οι γονείς, που σημαδεύουν για τον αφηγητή ένα διφυή νόστο αυτόν που συνθέτουν η παιδική του ηλικία κι ο γενέθλιος τόπος που την έθρεψε, μνημονεύοντάς τους, λαμβάνει ως αντίδωρο το αμετάκλητο ρίζωμα στον τόπο, ρίζωμα που σηματοδοτεί την επιστροφή στο φως, το γυρισμό στο κορμί της αγαπημένης, σ’ έναν άλλο Τηλέμαχο.
Απόσπασμα 
Όταν ξεμοναχιάζεις κάποιον και τον ρωτάς να σου πει την αλήθεια, για μια στιγμή η όψη του πετρώνει μοιάζει σαν μια παλιά αψίδα που κρύβει τα ερείπια μιας πόλης. Ο πόνος σα σουρουπώσει δυναμώνει, βαραίνει ο άρρωστος τη νύχτα, σαν παγωμένο νερό ακραγγίζει την πλάτη σου κι όλο ανεβαίνει ως να σε σκεπάσει, είναι πιο μεγάλος από σένα, και περιμένεις τη νοσοκόμα που σου κάνει την ένεση, κάθε βράδυ στις οχτώ, η μέλισσα που γλυκαίνει τον πόνο σου. Βουλιάζεις σ’ έναν ύπνο εξαντλημένη. Το χτύπημα του κουδουνιού το περιμένεις, μα πάντα αιφνιδιάζεσαι, το βύθισμα υπερνικάς επιστρατεύοντας μια όψιμα διογκωμένη φιλαρέσκεια και βάζεις την περούκα, λίγη ζωή ψεύτικη, κάθε βράδυ στις οκτώ.
Ελπίδες τα μαλλιά σου να σωθούν κι όλο περνούσες τα δάχτυλά σου μέσα τους.
Με αφηγηματική γλώσσα που φανερώνει τον τοπικό χαρακτήρα της, αλλά και λογοτεχνικές αρετές, ο συγγραφέας καταγράφει μέσα από τις μικρές ιστορίες που μας παρουσιάζει, την μεγάλη ιστορική διαδρομή του τόπου αυτού της Δ. Μακεδονίας. Ιδιαίτερα στα χρόνια που οι Καστοριανοί, άλλοι ταξιδεύουν στα Βαλκάνια και στην Βόρεια Ευρώπη κι άλλοι ζούνε στην υγρασία της παραλίμνιας πόλης. Τις ιστορίες τις αφιερώνει και τις ονομάζει μ’ ένα όνομα: Ναούμ, Ηλίας, Κωνσταντίνος, Ελένη…
Σαν ασπρόμαυρο σπονδυλωτό φιλμ με ρεαλιστικά στοιχεία που θυμίζουν στον αναγνώστη ιταλική λογοτεχνία και φιλμογραφία.
Τα μικρά διηγήματα δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στην Καστοριανή Εφημερίδα “Οδός”, κι έλαβαν καλές κριτικές πανελλήνια.
Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη μνήμη των γονιών του και της αδερφής του. Στην Όλγα.
Όπως της λέει και ο ίδιος, “Καλό ταξίδι, κούκλα μου…

 

Top
Enable Notifications OK No thanks