-
Αρχική > Διεθνή Ζητήματα > Ο σεισμός που σταμάτησε τον χρόνο

Ο σεισμός που σταμάτησε τον χρόνο

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου και ώρα 14:46 (τοπική ώρα· στις 07:46 ώρα Ελλάδας), την ώρα που σημειώθηκε πριν 10 χρόνια ο καταστροφικός σεισμός 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άλλαξε για πάντα την Φουκουσίμα.

Ο σεισμός μεγέθους 9,0 ρίχτερ ήταν τόσο δυνατός που μετατόπισε τη γη από τον άξονά της. Προκάλεσε ένα τσουνάμι που έπληξε το κύριο νησί του Χονσού, σκότωσε περισσότερους από 18.000 ανθρώπους και εξαφάνισε ολόκληρες πόλεις από το χάρτη.

Στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το γιγαντιαίο κύμα ανέβηκε τόσο ψηλά που πλημμύρισε τους αντιδραστήρες, πυροδοτώντας μια τεράστια καταστροφή. Οι αρχές δημιούργησαν μια ζώνη αποκλεισμού που μεγάλωνε όλο και περισσότερο καθώς η ακτινοβολία συνέχισε να διαρρέεται από το εργοστάσιο, αναγκάζοντας περισσότερους από 150.000 ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή.

Μια δεκαετία αργότερα τα συμπεράσματα δείχνουν πως η κανονικότητα θα αργήσει. Οι αρχές πιστεύουν ότι θα χρειαστούν έως και 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί η εργασία εκκαθάρισης των αντιδραστήρων η οποία έχει ήδη κοστίσει στην Ιαπωνία τρισεκατομμύρια γεν.

Πόρισμα επιτροπής ερευνητών του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε πριν δύο μέρες, καταλήγει στο συμπέρασμα πως δέκα χρόνια μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα το 2011 στην Ιαπωνία, «δεν εντοπίσθηκε καμία αρνητική συνέπεια στην υγεία» από τη ραδιενέργεια.

πηγή: www.e-radio.gr

Top
Enable Notifications    OK No thanks