-
Αρχική > Διεθνή > Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσή μάσκα 3.000 ετών στη νοτιοδυτική Κίνα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσή μάσκα 3.000 ετών στη νοτιοδυτική Κίνα

Μια χρυσή μάσκα μαζί με μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων ηλικίας 3.000 ετών βρέθηκαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας. Η τελετουργική μάσκα ζυγίζει περίπου 280 γραμμάρια, εκτιμάται ότι κατασκευάζεται από 84% χρυσό και είναι ένα από τα 500 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε έξι λάκκους θυσιαστηρίων, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας. Τα ευρήματα βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Sanxingdui, περιοχή όπου άκμασε ένας σημαντικός πολιτισμός την εποχή του Χαλκού.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα αντικείμενα ενδέχεται να ρίξουν περισσότερο φως στην αρχαία πολιτεία Shu, ένα βασίλειο που κυβερνούσε στα δυτικά της λεκάνης του Σετσουάν έως ότου κατακτήθηκε το 316 π.Χ.

Εκτός από τη χρυσή μάσκα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσά φύλλα και αντικείμενα από μπρούτζο, ελεφαντόδοντο, νεφρίτη και οστά. Οι έξι λάκκοι, από τους οποίους ο μεγαλύτερος έχει μήκος 19 τετραγωνικά μέτρα, φανέρωσαν επίσης ένα ξύλινο κιβώτιο, το οποίο δεν έχει ανοιχτεί ακόμη και ένα χάλκινο δοχείο διακοσμημένο με ένα μοτίβο κουκουβάγιας.

Περισσότερα από 50.000 αρχαία αντικείμενα έχουν βρεθεί στο Sanxingdui από τη δεκαετία του 1920, όταν ένας αγρότης ανακάλυψε τυχαία λίθους από νεφρίτη και λίθινα αντικείμενα. Το 1986 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο τελετουργικούς λάκκους που περιείχαν πάνω από 1.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων περίτεχνων και καλοδιατηρημένων χάλκινων μασκών που υποδηλώνουν μια εντυπωσιακή τεχνική ικανότητα που δεν υπήρχε πουθενά αλλού στον κόσμο εκείνη την εποχή.

Μετά από ένα μεγάλο κενό στις ανασκαφές, ένας τρίτος λάκκος βρέθηκε στα τέλη του 2019 και άλλοι πέντε το 2020. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι λάκκοι χρησιμοποιούνταν για θυσίες, κάτι που εξηγεί γιατί πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν, κάηκαν τελετουργικά πριν θαφτούν.

 

 Ανεξάρτητος πολιτισμός

Οι ιστορικοί γνωρίζουν ελάχιστα για τον χαμένο πολιτισμό Sanxingdui καθώς έχουν βρεθεί λίγα γραπτά αρχεία. Οι ανακαλύψεις που έγιναν στο χώρο χρονολογούνται τον 12ο και τον 11ο αιώνα π.Χ., και πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκτίθενται τώρα σε τοπικό μουσείο.

Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος έχει δώσει πολλές πληροφορίες στους εμπειρογνώμονες σχετικά με το πώς αναπτύχθηκε ο πολιτισμός στην αρχαία Κίνα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το βασίλειο αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από τις γειτονικές κοινωνίες στην κοιλάδα του Κίτρινου Ποταμού, η οποία παραδοσιακά θεωρείται το λίκνο του κινεζικού πολιτισμού.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας, Song Xinchao, δήλωσε στο κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua ότι τα τελευταία ευρήματα «εμπλουτίζουν και εμβαθύνουν την κατανόησή μας για τον πολιτισμό Sanxingdui».

Η ανακάλυψη των μεταξωτών ινών και των υπολειμμάτων των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μπορεί επίσης να διευρύνει την κατανόησή μας για τον πολιτισμό αυτό. Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Τανγκ Φέι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ανακάλυψη δείχνει ότι το βασίλειο «ήταν μια από τις σημαντικές περιοχές προέλευσης του μεταξιού στην αρχαία Κίνα».

Ο πολιτισμός Sanxingdui βρίσκεται στην προσωρινή λίστα της UNESCO για πιθανή ένταξή του ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ τον έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετικό εκπρόσωπο του Πολιτισμού της Εποχής του Χαλκού της Κίνας, της Ανατολικής Ασίας και του κόσμου».

ΠΗΓΗ: CNN

Top
Enable Notifications    OK No thanks