-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου :  Εκμεταλευτήκαμε κάθε πρόγραμμα, κάθε πηγή χρηματοδότησης,  και φέραμε στο Άργος Ορεστικό, έργα εκατομμυρίων. ( Συνέντευξη  Εφημερίδα Ν. Κ. Δώρα Κωτσοπούλου )

Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου :  Εκμεταλευτήκαμε κάθε πρόγραμμα, κάθε πηγή χρηματοδότησης,  και φέραμε στο Άργος Ορεστικό, έργα εκατομμυρίων. ( Συνέντευξη  Εφημερίδα Ν. Κ. Δώρα Κωτσοπούλου )

Για  την ανεργία που μαστίζει  και την περιοχή του Δήμου Αργους Ορεστικού , για τις δυσκολίες που βιώσαν και  βιώνουν κάτοικοι του,  καθώς και για τα   δύσκολα χρονιά που προηγήθηκαν, αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  ο Δήμαρχος Αργους Ορεστικού  Παναγιώτης  Κεπαπτσόγλου. Υποστήριξε ωστόσο ότι   εκμεταλλεύτηκε κάθε πρόγραμμα, κάθε πηγή χρηματοδότησης, εθνική ή ευρωπαϊκή και έφερε μάλιστα  στο Άργος Ορεστικό, έργα εκατομμυρίων.

 

 Στον αντίποδα παρεμβάσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, πολλοί δήμοι προσπαθούν, με οποία μέσα διαθέτουν, να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της περιοχής τους. Εσείς σαν δήμος Άργους Ορεστικού τι κινήσεις έχετε κάνει ως τώρα προς αυτή την κατεύθυνση και τι σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και πέρα προς όφελος των επιχειρήσεων της περιοχής σάς;

Η περιοχή μας χτυπήθηκε κοινωνικά και οικονομικά στον μέγιστο βαθμό από την πανδημία. Μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από την ανεργία λόγω της μονοκαλλιέργειας της γούνας. Από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, δίπλα στις επιχειρήσεις του δήμου και πάνω από όλα δίπλα στους πιο ευάλωτους, ευπαθείς ομάδες, οικογένειες και ανθρώπους. Παρά τα νέα δεδομένα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κυρίως με την ακύρωση της Εμποροπανήγυρης που στοίχισε σχεδόν μισό εκατομμύριο στα έσοδα του δήμου, πήραμε αποφάσεις καθ’ υπέρβαση των προβλεπόμενων, για να μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι από την κρίση, ως τοπική κοινωνία.

Προχωρήσαμε σε μείωση των δημοτικών τελών, σε διανομές τροφίμων, φαρμάκων και καυσόξυλων, σε ενίσχυση της Τράπεζας Τροφίμων της Αγίας Παρασκευής αλλά και του συσσιτίου του Αγίου Νεκταρίου, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της. Διευρύναμε το ωράριο λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας να παρέχονται αδιαλείπτως οι υπηρεσίες τους σε άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμΕΑ και λοιπές ευπαθείς ομάδες που είχαν σημαντική δυσκολία μετακίνησης.  Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα, αναλάβαμε το κόστος χρήσης του «λευκού ταξί», ώστε να μεταφέρονται δωρεάν και απρόσκοπτα οι συμπολίτες μας με οποιοδήποτε κινητικό πρόβλημα, στα εμβολιαστικά κέντρα. Δημιουργήσαμε τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης από το Κέντρο Κοινότητας Άργους Ορεστικού και φυσικά με κάθε δυνατό τρόπο βρεθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Καστοριάς και του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού που συνεχίζουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα.

Παράλληλα πήραμε μια σειρά αποφάσεων για τη στήριξη του εμπορικού κόσμου του δήμου, όπως  την απαλλαγή των τελών για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων για όλο το 2020, τόσο για την εστίαση, όσο και για τη λαϊκή αγορά, αλλά και την απαλλαγή των τελών για όλα τα εμπορικά καταστήματα για τους μήνες που δεν λειτούργησαν. Ακόμη, αντιλαμβανόμενοι τη δεινή θέση που βρίσκονται πολίτες και επαγγελματίες, κρατάμε τις ρυθμίσεις οφειλών σε ισχύ για όλους, ώστε να μην χάσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους.

Και πρόθεσή μας είναι, εάν δεν επανέλθουμε άμεσα στην όποια κανονικότητα,  να πάρουμε μια ανάλογη απόφαση και για τη φετινή χρονιά, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να σταθούν ζωντανές την επόμενη μέρα.

Τέλος από πέρυσι που ξεκίνησε η δοκιμασία αυτή, ενισχύσαμε το προσωπικό του δήμου με προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, οι οποίοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δήμου δίνουν τη μάχη με την πανδημία στην πρώτη γραμμή, από την πρώτη στιγμή.

 Πολλές φορές φαίνεται ότι κυβερνητικές αποφάσεις αγνοούν παντελώς την γνώμη και τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγκρουση και δυσαρέσκεια. Τον τελευταίο καιρό εσείς και ο δήμος σας βρεθήκατε στην δίνη τέτοιων αποφάσεων, τόσο με το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Κωσταράζι, όσο και με την υφαρπαγή των ιαματικών λουτρών στην Αμμουδάρα. Σε τι φάση βρίσκεται η κάθε περίπτωση και πώς σκοπεύετε να κινηθείτε από εδώ και στο εξής;

Είναι χρήσιμο να καταλάβουν, όσοι λίγοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, ότι στο Άργος Ορεστικό κανείς δεν μπορεί να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Στο Παλαιό Κωσταράζι, λοιπόν, υπάρχει πρόθεση από μια εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε περίπου 3.600 τ.μ. Όπως γνωρίζετε, σημαντικό μέρος της έκτασης στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, ανήκει στον δήμο, ο οποίος ουδέποτε ερωτήθηκε και ουδέποτε έδωσε σχετική άδεια. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω της εκπεμπόμενης θερμότητας, προκαλώντας ζημία στις αγροτικές και κτηνοτροφικές παραγωγές της περιοχής, τα βοσκοτόπια και τις πηγές από τις οποίες υδρεύεται η Κοινότητα Κωσταραζίου, ενώ θα κινδυνέψουν και οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράσαμε ομόφωνα την αντίθεση στην επένδυση αυτή, ενώ έχουμε απευθύνει εξώδικα προς κάθε εμπλεκόμενο, επιφυλασσόμενοι να ασκήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία τετελεσμένων στον δήμο μας.

Όσον αφορά τα Ιαματικά Λουτρά της Αμμουδάρας που με τόσο κόπο και κόστος φτάσαμε να αναγνωριστούν, να πάρουν το ειδικό σήμα λειτουργίας και να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αξιώσεις, θα παλέψουμε να μη γίνει πράξη η πρόθεση του υπουργείου Τουρισμού.

Μέσω του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, της ΚΕΔΕ και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άργους Ορεστικού, είπαμε ένα μεγάλο και ομόφωνο «όχι» στο σχέδιο νόμου, ζητώντας την απόσυρση των άρθρων που προβλέπουν την ανάληψη της διαχείρισης των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα και ό,τι βρίσκεται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τις πηγές από μια νέα εταιρία.

Έχω χαρακτηρίσει την πρόθεση του Υπουργείου να πάρει εν μια νυκτί τη διαχείριση της περιουσίας μας αυταρχική, και αυτή είναι η θέση μου. Θα αγωνιστούμε να μην περάσει, ζητάμε να υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο, να βρεθούν τα αδύναμα και τρωτά σημεία του σχεδίου νόμου και να μπει η συζήτηση σε νέο πλαίσιο.

Έχουμε μάθει να μην υποχωρούμε στην αδικία, να μην κάνουμε πίσω όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα του δήμου μας.

 

 Ο δήμος σας έχει να επιδείξει μια σειρά από επιτυχίες όσον αφορά την χρηματοδότηση του από ευρωπαϊκά προγράμματα. Που οφείλεται αυτή η επίδοση και τι σχεδιάζουν οι υπηρεσίες σας για την επόμενη προγραμματική περίοδο;

 

Στα πολύ δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν και ακόμη ζούμε, εκμεταλλευθήκαμε κάθε πρόγραμμα, κάθε πηγή χρηματοδότησης, εθνική ή ευρωπαϊκή και φέραμε στο Άργος Ορεστικό, έργα εκατομμυρίων. Είμαστε περήφανοι για τη… λίστα των έργων που τρέχουν και θα ξεκινήσουν άμεσα. Από τη διευθέτηση της κοίτης του Αλιάκμονα και τον βιολογικό, έως τα αντιπλημμυρικά έργα και τις ενεργειακές αναβαθμίσεις όλων των δημόσιων κτιρίων, αιρετοί και υπάλληλοι εργαζόμαστε μαζί, μέρα νύχτα, από την πρώτη στιγμή που η ομάδα μου και εγώ αναλάβαμε τα ηνία του δήμου. Πραγματοποιούνται και έχουν ενταχθεί έργα περίπου 97 εκατομμύριων ευρώ, έργα που θα αλλάξουν συνολικά την εικόνα του δήμου μας και μας φέρνουν στην κορυφή των δήμων της χώρας σε απορροφητικότητα κονδυλίων.
Αρκεί να θυμίσω στους αναγνώστες σας, ότι τον Οκτώβριο του 2019, χαρακτηριστήκαμε από τον τότε προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, πρωταθλητές. Θα προσθέσω ότι πρωταθλητές είμαστε και στο Φιλόδημος, όπως θα είμαστε και στο Τρίτσης και στο νέο ΕΣΠΑ, γιατί έτσι μάθαμε να δουλεύουμε εδώ.

 Πολλοί αναφέρουν πως ο πολύ πετυχημένος δήμαρχος Άργους Ορεστικού θα ακολουθήσει σύντομα ένα άλλο, μεγαλύτερο σκαλοπάτι στην πολιτική με θέα στο κοινοβούλιο. Σε μια χρονιά που υπάρχουν έντονες συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, τι σκέφτεται για το μέλλον ο Πάνος Κεπαπτσόγλου;

 

Επιτρέψτε μου κ. Κωτσοπούλου, να χαρακτηρίσω οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα άκαιρη. Συνεχίζουμε να βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση, την οποία διαχειριζόμαστε υπό τεράστια πίεση.  Της εκλογολογίας προέχει η υγεία και η ασφάλεια των συμπολιτών μας, προέχει η απρόσκοπτη συνέχιση των εμβληματικών έργων που τρέχουν υπό δυσμενείς συνθήκες, προέχει η διεκδίκηση ακόμη περισσότερων έργων για τον δήμο και τους ανθρώπους μας. Να ξέρετε πάντως ότι τα υπουργικά γραφεία δεν μου λείπουν. Τα επισκέπτομαι τακτικά διεκδικώντας και παίρνοντας όσα ο δήμος μας δικαιούται και αξίζει να πάρει. Αυτή είναι η δική μου προτεραιότητα και της ομάδας μου.

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks