-
Αρχική > Συνταγές > Το πεντανόστιμο  ψωμί της Στέλλας  (Καστοριανή συνταγή )

Το πεντανόστιμο  ψωμί της Στέλλας  (Καστοριανή συνταγή )

ΥΛΙΚΑ για ψωμι:

1 κιλό σκληρό αλεύρι κίτρινο, 2 φακελάκια μαγιά ξερή, 2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. ζάχαρη, 1 φλυτζ. του καφέ αλεύρι ολικής, 1 φλυτζ. του καφέ καλαμποκάλευρο, 2 -3 κ.σ. λάδι, 2 μέχρι 2 1/2 φλυτζάνια ζεστό νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λιώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 1/2 φλυτζ. ζεστό νερό (όχι καυτό). Αφήνουμε 5 λεπτά ώστε να φουσκώσει η μαγιά στο φλυτζάνι. Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε και την λιωμένη μαγιά. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά σιγά 2 φλυτζ. ζεστό νερό (λιγότερο από 2 ). Μετά προσθέτουμε το αλάτι και σιγά σιγά το λάδι. Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και βάζουμε στον κλειστό αλλά προθερμασμένο φούρνο (50 βαθμούς). Αφήνουμε μία ώρα να φουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3-4 φρατζόλες

.Τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για μία ώρα στους 180 – 200 βαθμούς. Αν θέλουμε να βάλουμε σουσάμι, βρέχουμε λίγο από πάνω τις φραντζόλες με νερό με το χέρι μας, ρίχνουμε το σουσάμι, πατάμε λίγο και μετά βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Απο την σελιδα “τι θα φαμε σημερα μα Νουλα”
Στελλα Ματσουλιαδου
Top
Enable Notifications    OK No thanks