-
Αρχική > Ελλάδα > Προδιαβήτης: Τι είναι και τι πρέπει να κάνετε για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη

Προδιαβήτης: Τι είναι και τι πρέπει να κάνετε για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη

Ο Προδιαβήτης είναι μια κατάσταση υποτιμημένη. Δεν θα έπρεπε όμως, διότι σχετίζεται με την ανάπτυξη πολλών επιπλοκών, που αφορούν τον ίδιο τον Διαβήτη. τα άτομα που πάσχουν από Προδιαβήτη θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να προσπαθούν να τον θεραπεύσουν.

Το δύσκολο κομμάτι στον Προδιαβήτη είναι να τον διαγνώσουμε. Παρότι μπορεί να υπάρχει για χρόνια, συνήθως δεν γίνεται αντιληπτός, αφού δεν δίνει συμπτώματα. Η διάγνωση γίνεται μόνο ύστερα από τυχαίες εξετάσεις αίματος. Στις περιπτώσεις αυτές εμφανίζεται μια τιμή γλυκόζης από 100 έως 125 mg/dl.

Οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με προδιαβήτη, δηλαδή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αλλά κάτω από τα καθορισμένα όρια του σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να λαμβάνουν άμεσα μέτρα.

Ο λόγος είναι ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα 2 με 10 χρόνια, αν δεν αντιμετωπίσουν τον προδιαβήτη.

Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις η μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα που συνοδεύει συνήθως τον διαβήτη μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, στις περισσότερες αρκούν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, για την αποφυγή της εξέλιξης της κατάστασης αυτής σε σακχαρώδη διαβήτη.

Μάλιστα οι αλλαγές αυτές μπορεί να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικές από την όποια φαρμακευτική αγωγή.

Σχετική έρευνα έδειξε ότι άτομα με προδιαβήτη που έχασαν ένα μικρό ποσοστό του σωματικού τους βάρους μέσω δίαιτας και άσκησης, μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 58%, σε σύγκριση με το 31% όσων ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή με τη δραστική ουσία μετφορμίνη.

Δείτε ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη:

Χάστε τα περιττά κιλά

Η απώλεια του επιπλέον σωματικού βάρους είναι το κλειδί σε όλη την προσπάθειά σας. Έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια μόλις του 5% έως 10% του βάρους του σώματός σας είναι αρκετή για να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε κανονικές τιμές και να αποφευχθεί ο διαβήτης ή τουλάχιστον να καθυστερήσει η εκδήλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας στο γεύμα σας, να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε και να αποφεύγετε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (ιδιαίτερα κορεσμένο λίπος), ζάχαρη και υδατάνθρακες. Θα πρέπει επίσης να επιλέγετε από μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, άπαχων πρωτεϊνών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Τακτική άσκηση

Βάλτε στόχο τα 30 λεπτά αερόβιας γυμναστικής ή άλλων αντίστοιχων δραστηριοτήτων (οι οποίες αυξάνουν τον καρδιακό σας παλμό, όπως το έντονο περπάτημα, η ποδηλασία ή η κολύμβηση), για 5 ημέρες την εβδομάδα (150 λεπτά την εβδομάδα). Επιπλέον, κάντε ενδιάμεσα και κάποια άσκηση ενδυνάμωσης, όπως η άρση βαρών ή η χρήση ζωνών αντίστασης για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η γυμναστική αυξάνει τη μυϊκή μάζα, κάτι που βοηθά στη μείωση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα αλλά και στην καλύτερη ανταπόκριση στην ινσουλίνη (που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα), ενώ συμβάλλει στην καύση περισσότερων θερμίδων ακόμα και όταν δεν κινείστε.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται στενά με τον διαβήτη. Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν 30% έως 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν καπνίζουν. Όσοι πάσχουν από διαβήτη και συνεχίζουν να καπνίζουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές όπως καρδιακή νόσο και τύφλωση.

www.onmed.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks