-
Αρχική > Ελλάδα > Ο Φθιώτιδος Συμεών είπε το το τελευταίο αντίο στον συνεργάτη του Χρήστο Βάρσο

Ο Φθιώτιδος Συμεών είπε το το τελευταίο αντίο στον συνεργάτη του Χρήστο Βάρσο

I.M. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Στον Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Σκάρφειας Λοκρίδος τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών η Εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου Στρατιωτικού και Θεολόγου Χρήστου Βάρσου, συνεργάτη του Γραφείου Νεότητος και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ο οποίος εκοιμήθη αιφνιδίως σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Η Εξόδιος Ακολουθία του τελέσθηκε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, παρουσία μόνο της οικογενείας του εντός του Ναού.

Κατόπιν παρακλήσεως πολλών αδελφών μας και συνεργατών μας, στους οποίους, λόγω των υγειονομικών μέτρων, δεν επετράπη η παρουσία στην Εξόδιο Ακολουθία του αγαπητού σε όλους Χρήστου, παραθέτουμε αυτούσια, σε απομαγνητοφώνηση, τα σύντομα λόγια που κατέθεσε πατρικά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών.

«Αγαπητοί μου αδελφοί.

Σήμερα βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ανεξήγητου και πέραν από τη δική μας δυνατότητα προσεγγίσεως Μυστηρίου. Το Μυστήριο του θανάτου είναι το μοναδικό Μυστήριο, το οποίο δεν μπορεί να το προσεγγίσει η ανθρώπινη λογική και η ανθρώπινη καρδιά. Δεν μπορεί καμία ψυχή να αποδεχτεί το χωρισμό, τον θάνατο. Να αποδεχτεί ότι μπορεί να υπάρχει ένα τέλος σε μια καρδιά όμορφη, όπως είναι κάθε ανθρώπινη καρδιά και όπως ήταν η καρδιά του Χρήστου. Δεν μπορεί κανείς άνθρωπος να δεχτεί ότι ένα βλέμμα, όπως το βλέμμα του Χρήστου, μπορεί να σταματήσει να σπινθηρίζει και να λάμπει. Ένα πρόσωπο να σταματήσει να εκπέμπει αυτό που εκπέμπει, μία φωνή να σταματήσει φέρνει χαρά, ευλογία, ειρήνη και αγάπη μέσα σε ένα σπίτι, μια παρέα, μια μονάδα, μέσα σε μια κοινωνία. Ένα τέτοιο πρόσωπο ήταν ο Χρήστος και μια τέτοια φωνή ήταν η φωνή του. Δεν μπορεί κανείς άνθρωπος να αποδεχτεί αυτό το γεγονός. Μονάχα μπορεί να ελπίζει ότι αυτό δεν είναι το τέλος. Και πράγματι δεν είναι το τέλος. Και αυτή είναι η βεβαιότητα, που μας δίνει η Ανάσταση του Χριστού.

Έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε, όσο μπορούμε, τον πόνο, την θλίψη, τα ατελείωτα γιατί. Αυτό μονάχα με την ελπίδα και την προοπτική της Αναστάσεως και της κοινής μας συναντήσεως μπορούμε και από το γεγονός ότι όλοι μας θα πορευτούμε αυτήν την οδό.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ να κατευοδώσουμε τον Χρήστο και σίγουρα πολλοί περισσότεροι θα ήθελαν, γιατί ο Χρήστος ήταν ένα ζωντανό κομμάτι της Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Ένα στέλεχος σπουδαίο και εξαίρετο. Ένα παιδί που προσέφερε πάρα πολλά, που ενέπνευσε, καθοδήγησε, παρηγόρησε, διακόνησε, έδωσε το στίγμα του σε νεότερα παιδιά, σε νέους ανθρώπους, αλλά και με τη φωνή του μέσα από τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό και μέσα από τόσες πολλές δράσεις. Έδωσε τα χαρίσματά του, τον ενθουσιασμό του, την πίστη του.

Ευχαριστώ τον Θεό που αξιώθηκα και τον γνώρισα ως νέος Μητροπολίτης αυτής εδώ της ευλογημένης επαρχίας και συνεργαστήκαμε μοναδικά, αλλά είναι πολύ περισσότερες οι μαρτυρίες ανθρώπων που τον έζησαν επί πολλά χρόνια.

Η είδηση της κοιμήσεώς του έχει γεννήσει ένα κύμα αγάπης προς το πρόσωπό του από όλα τα μήκη και πλάτη της Φθιωτικής γης. Και σήμερα καταθέτουμε μπροστά του, στο σκήνωμά του και μπροστά στην πονεμένη οικογένειά του, καταθέτουμε την αγάπη μας, τον θαυμασμό μας, το καλό κατευόδιό μας, την βεβαιότητα της προοπτικής της κοινής μας συναντήσεως στην Δόξα του Θεού, στην Δευτέρα Παρουσία.

Εύχομαι ο Θεός να δίνει δύναμη σε όλους, κουράγιο και υπομονή και ο πόνος και η θλίψη του χωρισμού να γίνουν μέσα σας βεβαιότητα Αναστάσεως, ελπίδα πραγματική και νομίζω ότι την απάντηση, το Χριστός Ανέστη, θα το ακούτε μέσα στην καρδιά σας από τον ίδιο τον Χρήστο. Γιατί πίστευε στην Ανάσταση, ζούσε με την προοπτική της Αναστάσεως και πορεύεται αυτόν τον δρόμο. Η μνήμη του είναι αιωνία. Είναι ήδη αιωνία γιατί ήδη οδεύει την οδό της αιωνιότητος. Με συγκίνηση τον αποχαιρετούν και οι συνάδελφοί του από τη διακονία και την υπηρεσία της πατρίδας, που πραγματικά κάθε ένστολος, κάθε δοσμένος στην πατρίδα αξιωματικός ή στέλεχος ή απλός οπλίτης, ο οποίος φεύγει από κοντά μας, είναι μια μεγάλη απώλεια, διότι η πατρίδα μας χρειάζεται όλους. Είμαι βέβαιος ότι ο Χριστός πορεύεται στην κοινωνία των αγγέλων».

 

Top
Enable Notifications OK No thanks