Το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η επιτυχία του μαθητή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, να γίνει δεκτός με πλήρη υποτροφία στο φημισμένο και ξακουστό πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ.
Χθες στις 16:00 ο 17χρονος δέχθηκε τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου. «Μια ευγενική φωνή με ρώτησε αν μπορώ να μιλήσω με τον πρωθυπουργό. Φυσικά και αποδέχθηκα και μιλήσαμε για ένα πεντάλεπτο. Ηταν απίστευτα απλός και προσιτός», είπε στον «Ε.Τ.». «Μου έδωσε πολλά συγχαρητήρια για την επιτυχία. Με ρώτησε για τις σπουδές μου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, τις αιτήσεις που είχα κάνει σε άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και τα μελλοντικά όνειρά μου. Με κάλεσε στο Μαξίμου για να γνωριστούμε και από κοντά μόλις καταφέρω να μεταβώ στην Αθήνα, και στο τέλος μού αποκάλυψε ότι και η κόρη του, Δάφνη, θα φοιτά από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στο ίδιο πανεπιστήμιο», υπογράμμισε ο μαθητής.
Το όνειρο
Ο 17χρονος Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και ήδη άρχισε να μαζεύει βαλίτσες για το… αμερικανικό όνειρό του! Φιλοδοξεί να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός, να κάνει τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό και να αναζητήσει εργασία ως μηχανικός στον «μαγικό» κόσμο της Formula 1. Αλλωστε, είναι διακεκριμένο μέλος της ομάδας ρομποτικής VeloCT της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η οποία συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό «F1 in schools».
«Πληροφορήθηκα ότι έγινα δεκτός στο Γέιλ το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Ενα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα έφτασε στον υπολογιστή μου. Το άνοιξα και εμφανίστηκε ένα “congratulations” και η φωτογραφία ενός… μπουλντόγκ. Ηταν ο Handsome Dan, η μασκότ του Γέιλ!», εξομολογήθηκε. Οπως είπε, η χαρά του ήταν απερίγραπτη, ενώ και οι γονείς του ζητωκραύγαζαν από την ευτυχία. «Η βοήθεια που έλαβα από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το πρόγραμμα Study USA είναι τεράστια. Δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω μόνος μου αν δεν είχα άξιους συμπαραστάτες εντός και εκτός σχολικής αίθουσας», είπε.
Αξιολόγηση
Αναφερόμενος στα κριτήρια της επιλογής του από την επιτροπή του αμερικανικού πανεπιστημίου, είπε πως αυτό που μετράει είναι η συνολική εικόνα κάθε μαθητή. «Αξιολογούν το βιογραφικό, τις συνεντεύξεις μας, τις συστατικές επιστολές των καθηγητών, το εθελοντικό μας έργο (ελληνική ομάδα διάσωσης), και αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι να καταλάβουν τι μπορεί να προσφέρει κάθε υποψήφιος στην κοινότητα», τόνισε. «Θεωρώ πως και τα ελληνικά πανεπιστήμια σε ακαδημαϊκό επίπεδο είναι κορυφαία», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο πως φοιτητές «στα πανεπιστήμια της Αμερικής μπορούν να εργαστούν σε κορυφαίες εταιρίες, όπως είναι η Gοοgle και η Tesla, όσο ακόμα φοιτούν, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα».
Να σημειωθεί ότι στο Γέιλ ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος θα συναντήσει την απόφοιτη του ΓΕΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Κατερίνα Καργιώτη, η οποία το 2019 έγινε δεκτή με πλήρη υποτροφία από το περίφημο πανεπιστήμιο, μετά από συμμετοχή της στο πρόγραμμα Study USA.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου