-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > Πρωτοπρ. Χρήστος Ποστεκίδης Ορθόδοξο Παιχνιδόλεξο

Πρωτοπρ. Χρήστος Ποστεκίδης Ορθόδοξο Παιχνιδόλεξο

Η  διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το  μαγευτικό της ταξίδι, διασχίζοντας αυτή τη φορά τη “θάλασσα” της θρησκευτικής γνώσης και μάθησης, μέσα από το “Ορθόδοξο Παιχνιδόλεξο” του συγγραφέα και Πρωτοπρεσβύτερου Χρήστου Ποστεκίδη.

Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Καστοριάς μέσα από τις σελίδες του βιβλίου “Ορθόδοξο Παιχνιδόλεξο” μάς μαθαίνει για την πίστη μας παίζοντας με τα παιδιά μας. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σαΐτη Α.Ε.

Περίληψη 

Η ορθόδοξη πίστη, οι παραδόσεις της θρησκείας μας, η ζωή και τα πολύτιμα διδάγματα των Πατέρων της Εκκλησίας μας, μέσα από παιχνίδια, σταυρόλεξα, λαβύρινθους, αναγραμματισμούς, κρυπτόλεξα. Ένα βιβλίο που βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, οξύνοντας τη μνήμη και βελτιώνοντας τη συγκέντρωσή τους.

Κάθε μήνα και μία ξεχωριστή ενότητα, αφιερωμένη σε σημαντικά θρησκευτικά γεγονότα.

 Ένα εύχρηστο παιδαγωγικό – κατηχητικό εργαλεία στα χέρια κατηχητών, δασκάλων και γονέων.

Από 7 ετών.

Απόσπασμα 

 Εγώ είμαι η Ανάσταση και η Ζωή

(Του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς)

Μέχρι την Ανάστασή Του ο Κύριος δίδασκε για την αιώνια ζωή, αλλά με την Ανάστασή Του έδειξε ότι ο Ίδιος όντως είναι η αιώνια ζωή. Μέχρι την Ανάστασή Του δίδασκε για την Ανάσταση των νεκρών, αλλά με την Ανάστασή Του έδειξε ότι ο Ίδιος είναι πράγματι η Ανάσταση των νεκρών. Μέχρι την Ανάστασή Του δίδασκε ότι η πίστη σε Αυτόν μεταφέρει από τον θάνατο στη ζωή, αλλά με την Ανάστασή Του έδειξε ότι ο Ίδιος νίκησε τον θάνατο και έτσι εξασφάλισε στους θανατωμένους ανθρώπους τη μετάβαση από τον θάνατο στην Ανάσταση. Με την αμαρτία ο άνθρωπος έγινε θνητός και πεπερασμένος, με την Ανάσταση του Θεανθρώπου γίνεται αθάνατος και αιώνιος.

Σ’ αυτό ακριβώς έγκειται η δύναμη, το κράτος και η παντοδυναμία της Ανάστασης του Χριστού. Και γι’ αυτό χωρίς την Ανάσταση του Χριστού δεν θα υπήρχε καν ο Χριστιανισμός. Μεταξύ των θαυμάτων, η Ανάσταση του Κυρίου είναι το μεγαλύτερο θαύμα. Όλα τ’ άλλα θαύματα πηγάζουν απ’ αυτό και συνοψίζονται σε αυτό. Απ’ αυτό πηγάζουν η πίστη και η αγάπη και η ελπίδα και η προσευχή και η θεοσέβεια.

“Άφετε τα παιδία ελθείν προς με” έχει πει ο Χριστός και μας το μεταφέρει ο Ματθαίος με το Ευαγγέλιό του (ιβ’ 14.2). Θέλοντας να κάνει ευκολότερη και πιο ευχάριστη την πρόσβαση των παιδιών στον Κύριο, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Ποστεκίδης σκέφτηκε και δημιούργησε το “Ορθόδοξο Παιχνιδόλεξο”, ένα έντυπο, που στον υπότιτλό του περιλαμβάνει όλο του το σκεπτικό: Μαθαίνουμε για την πίστη μας, παίζοντας με τα παιδιά μας! Εντεταλμένος από τον ιερό του ρόλο, ο πατήρ Χρήστος, σκέφτηκε έναν “παιδικό” τρόπο να μιλήσει στα παιδιά, στο μυαλό και στην καρδιά τους ταυτόχρονα και να τα κάνει να αγαπήσουν την πίστη μας, την Εκκλησία μας, τους αγίους της και τον Κύριό της, διασκεδάζοντας ταυτόχρονα! Λεκτικά παιχνίδια, σταυρόλεξα, λαβύρινθοι, αναγραμματισμοί, κρυπτόλεξα και ό,τι άλλο ακονίζει το μυαλό των παιδιών και συντηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον τους, πλουτίζουν τις σελίδες του βιβλίου, αλλά… βασικό θέμα σε όλα αυτά είναι η εκκλησιαστική ζωή και πίστη! Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που παρέχει είναι πολύτιμα εφόδια, ειδικά για τα παιδιά (αλλά και για τους γονείς τους), είναι βασικά στοιχεία για να διαμορφώσουν στέρεα και χριστιανικά τον χαρακτήρα τους. Και, φυσικά, καθόλου βαρετά, όπως θα ήταν ένα κήρυγμα ή μια τελετή που, εν πολλοίς, θα μπορούσε να είναι και ακατανόητη. Στις σελίδες του βιβλίου το υλικό είναι καταχωρημένο κατά λατρευτική περίοδο (Α’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ-ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Κ.Ο.Κ) και τα κείμενα στολισμένα με σχέδια και όμορφες ασπρόμαυρες εικόνες, ως συνοδευτικά. Σοφό, διότι έτσι δίνεται έμφαση στη λειτουργία του μυαλού για να βρει τις απαντήσεις στα παιχνίδια και όχι στον φλύαρο χρωμοπλουραλισμό, που θα μπορούσε να κουράσει το παιδικό μυαλό. Το ενδιαφέρον παραμένει ακέραιο μέχρι το τέλος του βιβλίου, όπως μένει στα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, μόνο που εδώ οι γνώσεις για τη θρησκεία μας είναι το τελικό κέρδος που μένει στην παιδική ψυχή! Το βιβλίο μπορεί να αποβεί το καλύτερο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, των γονέων, των κατηχητών, καθώς είναι βασισμένο στην παιδική ψυχοσύνθεση, όπου το παιχνίδι έχει πάντα την προτεραιότητα. Αξίζουν θερμά “εύγε” στον παπά Χρήστο, τον συγγραφέα κι επιμελητή του βιβλίου για την πρωτότυπη σκέψη και την πανάξια προσπάθειά του να “μιλήσει” μ’ αυτό τον τρόπο στα παιδιά!

Ελένη Κωστοπούλου

Δημήτρης Ιωαννίδης

Top
Enable Notifications OK No thanks