-
Αρχική > Ελλάδα > Κορoνοϊός: Πως επηρεάζουν οι υφασμάτινες μάσκες την άσκηση

Κορoνοϊός: Πως επηρεάζουν οι υφασμάτινες μάσκες την άσκηση

Νέα ευρήματα για τη χρήση μάσκας κατά την προπόνηση. Τι έχουν δείξει προγενέστερες μελέτες. Τι πρέπει να κάνουν οι υγιείς άνθρωποι, για να ασκούνται με ασφάλεια φορώντας τη μάσκα τους.

Για να προστατευθούμε από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός πρέπει να φοράμε συνεχώς μάσκα, εκτός σπιτιού και σε δημόσιους χώρους. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν βγαίνουμε για άσκηση, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον μπορεί οι μάσκες να την επηρεάσουν.

Απάντηση σε αυτό δίνει μία νέα μελέτη, στην οποία εξετάστηκε ο πιθανός αντίκτυπος στην προπόνηση από τις υφασμάτινες μάσκες. Οι ασκούμενοι κλήθηκαν να τρέξουν δύο φορές σε έναν κυλιόμενο διάδρομο. Την πρώτη έτρεξαν χωρίς μάσκα και τη δεύτερη φορώντας μία υφασμάτινη. Οι ερευνητές τους είχαν ζητήσει να τρέχουν έως του σημείου της εξαντλήσεως.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικώς 31 υγιείς νέοι, ηλικίας 18 έως 29 ετών. Όλοι τους είχαν καλή φυσική κατάσταση, καθώς τυπικά αφιέρωναν κάθε εβδομάδα:

  • 170 λεπτά σε μετρίας εντάσεως άσκηση
  • 206 λεπτά σε υψηλής εντάσεως άσκηση

Εν’ όσω έτρεχαν, οι ερευνητές κατέγραφαν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό και τον κορεσμό του οξυγόνου τους. Κατέγραφαν επίσης την προσπάθεια που κατέβαλλαν και την αναπνοή τους. Τους ρώτησαν επίσης πως ένιωθαν όταν έτρεχαν φορώντας υφασμάτινες μάσκες.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.

Τα αποτελέσματα

Όπως διαπίστωσαν, το τρέξιμο με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας οδηγούσε σε μείωση:

  • Κατά 14% της διάρκειας της ασκήσεως
  • Κατά 29% της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου

Όταν οι ασκούμενοι έτρεχαν με μάσκες, παρουσίαζαν επίσης μειωμένο μέγιστο καρδιακό ρυθμό. Ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονταν ολοένα περισσότερο λαχάνιασμα και κλειστοφοβία, καθώς αύξαναν τον ρυθμό του τρεξίματός τους.

Οι 30 από τους 31 ασκουμένους συμφώνησαν επίσης ότι ήταν δύσκολο να καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, φορώντας μάσκα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η άσκηση με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι χωρίς αυτήν. Επομένως, καλό είναι να τροποποιείται η προπόνηση, σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας για την προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασκούμενοι

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν κατ’ αρχάς ότι η άσκηση είναι ασφαλής με τη χρήση μάσκας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Simon Driver, διευθυντής Ερευνών Αποκατάστασης στο Ινστιτούτο Αποκατάστασης Baylor, στο Τέξας. «Ωστόσο υποδηλώνουν πως πρέπει να τροποποιούνται η ένταση, η διάρκεια και το είδος της άσκησης, όταν οι ασκούμενοι φορούν μάσκες».

Ο Dr. Driver πρόσθεσε πως πρέπει να τροποποιούνται και οι στόχοι της άσκησης, ώστε να συνυπολογίζουν την μειωμένη απόδοση της προπόνησης. Κατά τα άλλα όμως, η άσκηση μπορεί να συνεχίζεται κανονικά.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει πως ανάλογες, μέτριες μειώσεις στις επιδόσεις κατά την άσκηση προκαλούν και οι χειρουργικές μάσκες. Και σε εκείνες τις μελέτες, όμως,  το συμπέρασμα ήταν πως είναι ασφαλές να εξακολουθήσει κάποιος να γυμνάζεται φορώντας μάσκα. Απλώς πρέπει να γυμνάζεται λιγότερο έντονα.

 

Iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks