-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Νίκος Παναγιωτόπουλος  : Στόχος μας είναι να  αφήσουμε  παρακαταθήκη στα παιδιά μας την διάσωση του περιβάλλοντος( Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου)

Νίκος Παναγιωτόπουλος  : Στόχος μας είναι να  αφήσουμε  παρακαταθήκη στα παιδιά μας την διάσωση του περιβάλλοντος( Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου)

Για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Καστοριάς,  για τα νεκρά ζώα στην λίμνη της Καστοριάς,  καθώς επίσης  για την  πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει , ο τόπος μας  όπως  στις  ιδιαίτερες ορεινές περιοχές της την  λίμνη μας αλλά και πολλά ακόμη  πολιτιστικά μνημεία που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών αναφέρθηκε  σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ο  πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Αγρίων ζώων  κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των νεκρών πελεκάνων καθώς και τα νέα για κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πολλά πουλιά της λίμνης. Πώς ακριβώς έχει η κατάσταση σήμερα;

Η σημερινή κατάσταση δεν θα έλεγα οτι είναι αυτή που θα θέλαμε με το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα . Δυστυχώς καθημερινά υπάρχουν νεκρά ζώα , το θετικό όμως είναι οτι δεν εχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο άλλο είδος εκτός τους πελεκάνους . Η κτηνιατρική υπηρεσία Καστοριάς ευτυχώς είχε γρήγορα αντανακλαστικά και ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που ανίχνευσε τον ιό της γρίπης σε ορνινθοπανίδα και για αυτό μπράβο τους . Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα για να περιορίσουμε την διασπορά είναι να εφαρμόσουμε πιστά τις οδηγίες βιοασφάλειας που έχουν ανακοινωθεί ώστε να μην πέραση ο ιός σε οικόσιτα ζώα . Τα νεκρά αγρία πουλιά έχουν φτάσει μέχρι σήμερα περίπου τα τριάντα , ένας αρκετά μεγάλος αριθμός για τα δεδομένα της λίμνης μας χωρίς βέβαια να συνυπολογίσουμε και κάποια νέκρα που δεν  έχουμε αναληφθεί .

Εκτός από τα πουλιά της λίμνης, υπάρχει ανησυχία και για τα οικόσιτα πτηνά και ζώα με την κτηνιατρική υπηρεσία να δίνει εντολές για περιορισμό των ζώων σε στάβλους. Πόσο επικίνδυνα μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση και τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο;.

όπως σας είπα οι κανόνες βιοασφαλειας είναι σημαντικό να ακολουθηθούν για την διασπορά . Αυτό είναι θέμα υπευθυνότητας του κάθε εκτροφέα , δεν είναι απαραίτητο να έχουμε πολλές κότες για να είμαστε υπεύθυνοι αλλά και μια μηκρή εκτροφή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα μεγάλο . Είναι υποχρέωση μας αν είμαστε κοντά σε υγροτόπους λίμνες , ποταμιά , μεγάλα ρέματα να έχουμε κλειστή την εκτροφή μας  αλλά και σκεπασμένη με δίχτυα.

Ένα μεγάλο ζήτημα και μάλιστα σε επίπεδο περιφέρειας είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές. Ποια η γνώμη σας, πρόκειται για αναπτυξιακή αναγκαιότητα ή για φυσική καταστροφή του οικοσυστήματος.

” Veni, vidi, vici ” μια φράση που είπε ο Καίσαρας η λακωνική αυτή φράση χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα  όταν αναφερόμαστε σε γρήγορη και εύκολη επιτυχία. Αυτό γίνετε  με τις μεγάλες εταιρίες που καταπατούν και υποβαθμίζουν τους παρθένους ορεινούς όγκους στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην υγεία ανθρώπων και ζώων της εκάστοτε περιοχής που τοποθετούνται αυτοί οι ” ασύμμετροι γίγαντες “. Δυστυχώς η κείμενη  νομοθεσία παρέχει πολλές ευκολίες στο όνομα της υποτιθεμένης πράσινης ενέργειας  με αποτέλεσμα να λυμαίνονται ακόμη και περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας. Αυτές τις επιπτώσεις χωρίς όφελος οικονομικό και περιβαλλοντικό θα τις κατανοήσουμε  μετά από δεκαπέντε με είκοσι χρονιά και στην περιοχή μας .

Αν όλα πάνε καλά και επανέλθουμε στην κανονικότητα μας, η Καστοριά θα επιδιώξει ανάπτυξη μέσα από τον τουρισμό. Πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε σε αυτή την προσπάθεια;

Η Καστοριά μας εχει μεγάλες δυνατότητες να χρησιμοποίηση σαν κύριο άξονα ανάπτυξης την τουριστική προσέλκυση , άλλωστε αυτό το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια από την επισκεψιμότητα που υπάρχει καθ΄ολη την διάρκεια του έτους . Το ανάγλυφο της περιοχής η πλούσια λωρίδα και πανίδα που διαθέτει , οι ιδιαίτερες ορεινές περιοχές της ,η λίμνη της , η ιστορικότητα των τοπωνυμίων από την νεότερη ιστορία αλλά και η βυζαντινή της αρχοντιά … δεν νομίζω κάποια άλλη περιοχή να έχει τόσα πολλά συγκεντρωμένα . Η ανάπτυξη σε αυτά όλα κατά την αποψη μου μπορει να γίνει απ΄τον καθένα μας βάζοντας ένα λιθαράκι σιγά σιγά χωρίς να περιμένουμε από καμία πολιτική αρχή αρκεί να χρησιμοποιηθούν άνθρωποι που το γνωστικό τους αντικείμενο είναι η προώθηση του τουριστικού προϊόντος η δράσης για την περιοχή μας , αυτούς πρέπει να βοηθήσουν οι πολίτικοι μας ” άρχοντες”.

Ποιες είναι οι δράσεις και οι στόχοι σας για την επόμενη χρονική περίοδο ;

Δύστυχος η πανδημία δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια και εμάς να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας με εκδηλώσεις και ενημερώσεις για το κοινό όπως κάναμε κάθε χρόνο . Έτσι περιοριζόμαστε στο κομμάτι της έρευνας και της περίθαλψης αγρίων ζωών και πουλιών , ουσιαστικές δράσεις αλλά δεν είναι ορατές από το ευρύ κοινό όπως μια εκδήλωση . Η προστασία του περιβάλλοντος για εμάς είναι τρόπος ζωής και μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια νομίζω οτι μαζί με άλλους περιβαλλοντικούς φορείς που συνεργαζόμαστε σε ολόκληρη την Ελλάδα  έχουμε αφήσει μια παρακαταθήκη στην διάσωση του περιβάλλοντος για τα παιδιά μας και αυτό που πρεσβεύουμε θα συνεχίσουμε αμείωτα τα κάνουμε

Top
Enable Notifications OK No thanks