-
Αρχική > Ελλάδα > Φθιώτιδος Συμεών: «Από τις Μονές μας, τώρα στις πόλεις μας και στα μικρά μας χωριά…»

Φθιώτιδος Συμεών: «Από τις Μονές μας, τώρα στις πόλεις μας και στα μικρά μας χωριά…»

 Ολοκλήρωσε τοΣάββατο του Λαζάρου 24 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ Συμεών την μεγάλη του ποιμαντική περιοδεία σε όλες τις Ιερές Μονές της Επαρχίας μας ιερουργώντας αυτήν την φορά στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος ευχόμενος και στην Οσιωτάτη Καθηγουμένη της Μονής, γερόντισσα Ελισάβετ, για τα σεπτά της ονομαστήρια.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο νέος ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας, Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος, ο οποίος αναφερόμενος στο νόημα της εορτής συσχέτισε την Ανάσταση του Λαζάρου με την Ανάσταση του Χριστού και παρουσίασε την σχέση του Χριστιανού με τον θάνατο.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε η Δήμαρχος Αμφικλείας κ. Αθανασία Στιβακτή και συνεργάτες της Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος από την Κυριακή της Τυρινής 14 Μαρτίου το απόγευμα έως και σήμερα επισκέφθηκε συνολικά και τις είκοσι δυο Ιερές Μονές της επαρχίας μας τελώντας Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, Χαιρετισμούς, Μεγ.

Κατά την επίστροφή του σήμερα από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος, σε δήλωσή του στον ραδιοφωνικό μας σταθμό και συγκεκριμένα στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού μας, κάνοντας έναν απολογισμό της μεγάλης αυτής περιοδείας του και ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδος, ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Ολοκληρώσαμε σήμερα ένα πρώτο μεγάλο κύκλο του προγράμματος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς μας αξίωσε η αγάπη του Θεού να επισκεφθούμε όλες τις Ιερές Μονές της Επαρχίας μας, για να έχουμε και την ευκαιρία μιας πνευματικής συναναστροφής με τους Πατέρες, τις Μητέρες, τους Μοναχούς και τις Μοναχές οι οποίοι ασκούνται στα μοναστήρια μας, κρατάνε αναμμένη τη λαμπάδα της πίστεώς μας αλλά και το καντήλι της αγάπης και της προσφοράς προς την Εκκλησία, προς την πατρίδα, προς κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως.

Είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένος διότι η αγάπη του Θεού μου έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιήσω εν μέσω πανδημίας και εν μέσω των δυσκολιών πρακτικών και τεχνικών, αυτή την μεγάλη περιοδεία.

Θέλω να ευχαριστήσω τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεώς μας, τον πανάξιο διευθυντή του, τον π. Δημήτριο Ατματζίδη αλλά και όλους τους συνεργάτες, εσάς, τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς που με την εξωτερική μονάδα μεταδόσεων, μεταδώσατε όλες τις επισκέψεις και όλες τις ιερές ακολουθίες αλλά και μέσα από τα δελτία ειδήσεων του σταθμού μεταφέρατε στους χιλιάδες ακροατές μας αυτήν την μοναστηριακή πανδαισία.

Θέλω να ευχαριστήσω τους μοναχούς και τις μοναχές για την υποδοχή τους, για την αγάπη τους, την καλοσύνη τους αλλά και την υποδειγματική τάξη την οποία συνάντησα στα μοναστήρια και θέλω να πω προς όλο τον λαό της Φθιώτιδος ότι είμαστε πολύ ευλογημένος τόπος για πάρα πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι έχουμε τόσα πολλά μοναστήρια.

Είναι ένας μεγάλος πλούτος. Είναι φάροι πνευματικοί που μέσα στην φουρτούνα της ζωής, μέσα στις δοκιμασίες των θλίψεων, μέσα στο καμίνι των πειρασμών, αυτά τα μοναστήρια παρηγορούν, ενισχύουν και κυρίως δείχνουν δρόμο, τον δρόμο προς την Ανάσταση. Αυτόν τον δρόμο ο οποίος ανοίγει σήμερα.

Πλέον μετά την Ανάσταση του Λαζάρου, πορευόμεθα προς την Ανάσταση του Χριστού και πλέον ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα πολλών ιερών ακολουθιών, πολλών ιερών επισκέψεων. Αυτή την φορά με διπλή κατεύθυνση.

Αφενός μεν ένα κομμάτι του είναι σε μεγάλους κεντρικούς Ναούς της πόλεως και των άλλων πόλεων μας και ένα άλλο κομμάτι του είναι σε μικρά χωριά τα οποία στερούνται εφημερίου, στερούνται ιερέα. Έτσι λοιπόν επέλεξα και έτσι κατήρτισα το πρόγραμμά μου να επισκεφθώ και να πραγματοποιήσω πολλές ιερές ακολουθίες τουλάχιστον τρείς κάθε ημέρα, μια πρωινή και δυο απογευματινές σε όλο σχεδόν το εύρος της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Επίσης προσαρμοζόμενοι και στα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα έχουμε μια κατ’ οικονομία αναπροσαρμογή του ωραρίου των ιερών ακολουθιών και κάποιων άλλων πραγμάτων που δεν μπορούν να γίνουν φέτος, αλλά θα γίνουν του χρόνου πρώτα ο Θεός.

Παρόμοιο πρόγραμμα θα ακολουθήσουν οι πατέρες στις ενορίες τους, στα μοναστήρια τους, οι ιεροκήρυκές μας, όλοι οι συνεργάτες μας ανεξαιρέτως και μάλιστα με πιστή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων και υγειονομικών μέτρων.

Ήδη έχουμε φροντίσει προκειμένου όλο το κληρικό και λαϊκό προσωπικό να έχει την δυνατότητα για δωρεάν self test μέσα από τη σχετική πλατφόρμα καθώς έχουμε δώσει τα στοιχεία και μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν.

Έχουμε φροντίσει για το υγειονομικό υλικό το οποίο είναι απαραίτητο και νομίζω ότι όλοι οι συνεργάτες, τα εκκλησιαστικά συμβούλια, οι νεοκώροι, οι ψάλτες άπαντες αλλά και οι πιστοί μας ανεξαιρέτως, όλοι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό προκειμένου να περάσουμε ένα Πάσχα και αναστάσιμο και πανηγυρικό και υγειονομικά ασφαλές.

Θέλω εκ των προτέρων να ευχαριστήσω, τον ιερό κλήρο και όλο το ποίμνιο της Μητροπόλεώς μας που θα ακολουθήσει αυτήν την πορεία του Εσταυρωμένου Νυμφίου της Εκκλησίας μας με σύνεση, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα με την προσδοκία και την προσμονή της Αναστάσεως.

Με αυτές τις σκέψεις και τις ευχές εύχομαι να υποδεχτούμε τον Νυμφίο Χριστό, αύριο Κυριακή των Βαΐων. Πράγματι ως οι παίδες φωνάζοντες και κράζοντες το Ωσαννά αλλά να μην είναι ένα Ωσαννά επευφημιών συναισθηματικού χαρακτήρα ενός κοσμικού ηγέτη αλλά να είναι η κραυγή του ενθουσιασμού μας για τη νίκη ενάντια στον θάνατο η οποία δια του Σταυρού έρχεται μπροστά μας”.

Αρχική

 

Top
Enable Notifications OK No thanks