-
Αρχική > Τοπικά νέα > Γιάννης Κορεντσίδης Η ανακαίνιση του πνευματικού κέντρου  θα υποβληθεί, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ( Δώρα  Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ. )

Γιάννης Κορεντσίδης Η ανακαίνιση του πνευματικού κέντρου  θα υποβληθεί, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ( Δώρα  Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ. )

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ :  ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΛΗ  

 Γιάννης Κορεντσίδης : Είναι κάτι το οποίο λείπει εδώ κα πάρα πολλά χρόνια και αποτελεί  μία από τις προτεραιότητες μας

 

           Γεφύρι της Άρτας θυμίζει το πνευματικό κέντρο Καστοριάς, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να το ανακαινίσουν και να του δώσουν την παλιά του αίγλη, ωστόσο μέχρι και σήμερα παραμένει σε άσχημη κατάσταση. Το θέμα αυτό επανέρχεται τακτικά, αλλά αφαιρείται αμέσως από τις προθήκες της επικαιρότητας.

 

Το κτίριο να παραμείνει στη θέση του

 

Ξεδιπλώνοντας το ιστορικέ της υπόθεσης βλέπουμε ότι  Δεκαεπτά χρόνια έχουν περάσει από τότε που η δημοτική Αρχή του Δημήτρη Παπουλίδη αποφάσισε την κατεδάφιση του παλιού Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς, με την αιτιολογία ότι το κτίριο ήταν επικίνδυνο μετά από έλεγχο στατικότητας που είχε γίνει.

Έκτοτε, το Πνευματικό Κέντρο παρέμεινε κλειστό.  Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Ανέστη Αγγελή είχε πάρει μια απόφαση να  κατεδαφίσει το  κτίριο όμως κρίθηκε …λανθασμένη από το τότε δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, το οποίο αποφάσισε την άρση της παλιάς απόφασης, έτσι ώστε το κτίριο να παραμείνει στη θέση του, ενώ θα γινόταν νέος έλεγχος – με εκσυγχρονισμένες τεχνολογίες – για να διαπιστωθεί αν, όντως, υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο κτίριο, κάτι το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε αμφισβητηθεί.

Μελέτη  στατικότητας

Όπως  είχε αναφέρει   ο τότε  αντιδήμαρχος Τεχνικών  Δημήτρης Κωτούλας,  έπρεπε να αρθεί η προηγούμενη απόφαση, προκειμένου  ο  Δήμος Καστοριάς να μπορέσει να προχωρήσει  στον καθαρισμό του κτιρίου και να υλοποιήσει  παράλληλα , μελέτη  στατικότητας.

«Η στατική μελέτη που έγινε πριν από  δεκαπέντε  χρόνια  δεν πρότεινε την κατεδάφιση  του κτιρίου. Συγκεκριμένα  πρότεινε  ή την  κατεδάφιση ή τη συντήρηση. Σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος  των  στατικών παρεμβάσεων επιδιόρθωσης  και αποκατάστασης  του κτιρίου, θα ανερχόταν  στα  130.000.000  δραχμές ( 350.000  ευρώ με τα σημερινά  δεδομένα) . Το ποσόν   θεωρήθηκε  πολύ μεγάλο, γι’αυτό,   το τότε Δημοτικό  Συμβούλιο πήρε απόφαση να  κατεδαφιστεί το κτίριο. Μια απόφαση  που δεν υλοποιήθηκε  ποτέ δήλωσε στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  ο  πρώην  αντιδήμαρχος   κ. Δημήτρης Κωτούλας.

                                      Απουσιάζει ο πολιτισμός από τη βυζαντινή αρχόντισσα

Να θυμίσουμε ότι το πρώην πνευματικό κέντρο της πόλης μας, φιλοξενούσε εδώ και 30 χρόνια  όλες  τις  δράσεις πολιτισμού της περιοχής  μας  και παρά τους βανδαλισμούς που υπέστη κατά καιρούς το κτίριο παραμένει στερεωμένο στα πόδια του και εξακολουθεί να ατενίζει την πανοραμική θέα της λίμνης από τη θέση που βρίσκεται.

Πάντως, τελευταία απόπειρα να ανασκευαστεί το εγκαταλειμμένο πνευματικό κέντρο έγινε στις 27 Αυγούστου 2008, από τον τότε υπουργό Μακεδονίας– Θράκης, κ. Μαργαρίτη Τζήμα, ο οποίος εξήγγειλε μάλιστα την ολοκλήρωση της μελέτης ενός πρότυπου πολιτιστικού κέντρου στην θέση του παλιού και την ένταξη της κατασκευής του στο ΕΣΠΑ, χωρίς όμως καμιά αξιόλογη συνέχεια…Το ερώτημα ένα: Γιατί..;
Τέλος, τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, που  αυτή τη στιγμή  έχουν σταματήσει λόγω πανδημίας έβρισκαν  στέγη είτε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, είτε στην αίθουσα του επιμελητήριου, αφήνοντας το Μπαϊρακτάριο μουσικό ωδείο, ένα πολιτιστικό στολίδι για τον τόπο μας αναξιοποίητο, διότι εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι λείπει ο πολιτισμός από τη βυζαντινή αρχόντισσα, ενώ δίπλα μας στο δήμο Άργους Ορεστικού υπάρχει και πολιτιστικό κέντρο, αλλά και πνευματικό που στεγάζουν τις διάφορες πολιτιστικές και πολιτισμικές τους δράσεις.

 

Γιάννης Κορεντσίδης  Η ανακαίνιση του πνευματικού κέντρου  θα υποβληθεί, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

 

Αποφασισμένος μιλώντας στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ να βρει επιτέλους μια λύση για την ανακαίνιση του πνευματικού κέντρου  άλλα και η αναγκαιότητα ενός πολιτιστικού κέντρου που απουσιάζει από την περιοχή μας, φάνηκε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης .

«Είναι κάτι το οποίο λείπει εδώ κα πάρα πολλά χρόνια .Το πνευματικό κέντρο αποτελεί  μία από τις προτεραιότητες μας και να μείνει  στην θέση στην οποία υπάρχει. Η μελέτη είναι έτοιμη και θα υποβληθεί, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Θα περιλαμβάνει μια μικρή βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων, διαλέξεων  και άλλα , ώστε να στεγαστούν όλα  σε έναν χώρο» δήλωσε ο δήμαρχος για να καταλήξει « θα πούμε περισσότερα εκ του αποτελέσματος».

 

Top
Enable Notifications OK No thanks