-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Χρήστος Μαρινέλης Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Ολοι αναγνωρίζουν την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων. κι όλων των στελεχών στην Πατρίδα μας.» Δώρα Κωτσοπούλου Εφημερίδα Ν.Κ. )

Χρήστος Μαρινέλης Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Ολοι αναγνωρίζουν την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων. κι όλων των στελεχών στην Πατρίδα μας.» Δώρα Κωτσοπούλου Εφημερίδα Ν.Κ. )

Συνέντευξη :  

«Ο στρατιωτικός είναι  εργαζόμενος και πρέπει να έχει φωνή για να εκφράζει τα προβλήματα που τον απασχολούν. Η όλη μέχρι σήμερα διαδρομή του εγχειρήματος της συλλογικής μας έκφρασης, τόσο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) όσο και των Ενώσεων της, έχει διαψεύσει πανηγυρικά τις όποιες «Κασσάνδρες» που μιλούσαν για κατάργηση της πειθαρχίας, διάλυση της συνοχής του Στρατεύματος κλπ», δήλωσε  μεταξύ άλλων στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  ο  Χρήστος Μαρινέλης Ανθυπασπιστής (ΠΖ)  και  Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

 

Ενημέρωσε παράλληλα  και για τις πολύτιμες δράσεις που υλοποιεί η ένωση στρατιωτικών στην περιοχή μας  «Ιδρύσαμε σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών με την επωνυμία της Ένωσης μας και αρ. μητρώου στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών:13961πραγματοποιώντας συνεχώς εθελοντικές αιμοδοσίες, με εντυπωσιακή συμμετοχή των συναδέλφων».

 

 Πολλοί  έλεγαν ότι  στρατός και συνδικαλισμός είναι έννοιες αντιφατικές. Ποια είναι η θέση σας;

 

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και το βήμα που μου δίνεται. Πάντοτε είναι εύκολοι τέτοιου είδους γενικοί «αφορισμοί».Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συνδικαλισμός δεν είναι κάτι το προσωποποιημένο, άρα δεν μπορεί να είναι καλός, κακός ή καταστροφικός . Ο στρατιωτικός είναι  εργαζόμενος και πρέπει να έχει φωνή για να εκφράζει τα προβλήματα που τον απασχολούν. Η όλη μέχρι σήμερα διαδρομή του εγχειρήματος της συλλογικής μας έκφρασης, τόσο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) όσο και των Ενώσεων της, έχει διαψεύσει πανηγυρικά τις όποιες «Κασσάνδρες» που μιλούσαν για κατάργηση της πειθαρχίας, διάλυση της συνοχής του Στρατεύματος κλπ.

Η ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη  με ορθή επιχειρηματολογία, σεβασμό προς όλους και ουσιαστικό έργο, μόνο θετικά αποτελέσματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά μπορεί να έχει και αυτό είναι για εμάς ο συνδικαλισμός, η προάσπιση των συμφερόντων μας ως κλάδος. Το γεγονός και μόνο ότι τα προβλήματα μας φθάνουν πλέον μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων, αποτελεί από μόνο του τεράστια επιτυχία. Άρα το μόνο πλέον που πετυχαίνουν οι όποιες εναπομείνασες «Κασσάνδρες» είναι να εκτίθενται και να διαψεύδονται διαρκώς.

 

  1. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ποιες είναι οι κινήσεις σας για να επιλυθούν;

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη σήμερα είναι πολλά, πολυσύνθετα  και δυστυχώς αρκετά εξ αυτών χρονίζοντα. Όσον αφορά τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι στρατιωτικοίενδεικτικά θα αναφέρω κάποια εξ αυτών όπως την απλήρωτη νυχτερινή εργασία μας, η οποία σύμφωνα με τον Ν.4472/2017θα έπρεπε να καταβάλλεται στους Έλληνες στρατιωτικούς όπως καταβάλλεται ανελλιπώς και στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛΑΣ και ΠΣ) και ΛΣ – ΕΛΑΚΤ,  όμως μέχρι και σήμερα τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά καθυστερεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με συνέπεια οι συνάδελφοί μας να κινούνται δια της νομικής οδού για την καταβολήτης .

Δεν έχει λυθεί ακόμα η μισθολογική αναβάθμιση Αξιωματικών προερχομένων εξ Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), οι οποίοι αν και φέρουν τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων κατ’ εφαρμογή του Ν.4609/2019, εξακολουθούν να πληρώνονται με τον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

Επίσηςτα ηλικιακά όρια αποστρατείας των Επαγγελματικών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), η Βαθμολογική εξέλιξη Αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) (καταταγέντων τα έτη 1991 και μετά), το αμετάθετο στρατιωτικών με τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας.

Σε τοπικό επίπεδο θα αναφέρω την  μη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου στους υπηρετούντες συναδέλφους στο 15ο Σύνταγμα Πεζικού,την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης στα Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ) – Στρατιωτικά Οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) – Στρατιωτικά Οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ) της περιοχής καθώς και την  εκτέλεση της ετήσιας υγειονομικής τους εξέτασης στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο 424 ΓΣΝΕ, το οποίο απέχει 203 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) σε  συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία  αναδεικνύει και γνωστοποιεί σε όλους τους θεσμικούς φορείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε , διεκδικώντας και επιζητώντας καθημερινά την επίλυση τους.

 

  1. Είστε πρόεδρος για αρκετά χρόνια στην ΕΣΠΕΕ Καστοριάς. Πώς αυτό επηρεάζει την δουλειά και τις σχέσεις με τους συναδέλφους σας, ανώτερους και κατώτερους;

 

Ευκαιρίας δοθείσης θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους  για την τιμή και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου. Όσον αφορά το ερώτημα σας,  οι ρόλοι είναι διακριτοί και σαφής. Είναι άλλο θέμα η καθημερινή εκπλήρωση της αποστολής και του καθήκοντος που έχει ο κάθε ένας από εμάς, και άλλο η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε μέσω της συλλογικής μας έκφρασης. Οι σχέσεις που έχω  με όλους τους συναδέλφους είναι αρμονικές και αγαστές. Ο σεβασμός άλλωστε στην Ιεραρχία και τους στρατιωτικούς κανονισμούς είναι απόλυτος από όλους μας.

 

 Εκτός από την συνδικαλιστική δράση έχετε να επιδείξετε και κοινωνικό έργο. Θέλετε να μας πείτε μερικές δράσεις;

 

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, προχωρήσαμε σε δράσεις και ενέργειες υποστήριξης των οικογενειών μας αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Ιδρύσαμε σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών με την επωνυμία της Ένωσης μας και αρ. μητρώου στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών:13961πραγματοποιώντας συνεχώς εθελοντικές αιμοδοσίες, με εντυπωσιακή συμμετοχή των συναδέλφων. Δημιουργήσαμε δανειστική βιβλιοθήκη η οποία ήδη αριθμεί πάνω από 150 τίτλους βιβλίων. Κατά το πρόσφατο παρελθόν πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις όπως παρουσίαση των βιβλίων του Στγου ε. α της ΕΛΑΣ Μανώλη Σφακιανάκη και ομιλία του για τους κινδύνους στο διαδίκτυο,εκδήλωση για την σχολική μετάβαση στο δημοτικό σχολείο με λογοθεραπεύτρια και παιδοψυχολόγο,παρουσίαση του βιβλίου του εξαίρετου συναδέλφου Παναγιώτη Δημητρόπουλου «Το χρυσαφένιο κουκούτσι», που αναφέρετε στην υγιεινή διατροφή των παιδιών μας, ομιλία του Ανδρέα Κονάνου στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Άργους Ορεστικού. Στα πλαίσια δε της κοινωνικής αλληλεγγύης δωρίσαμεκατά καιρούς τρόφιμα στην τράπεζα τροφίμων της Ι.Μ. Καστοριάς, συνδράμαμε οικονομικά  συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη, ενώ προσφέραμε και 2 αναπηρικά αμαξίδια σε συλλόγους και φορείς της πόλης.

 

 Κλείνοντας, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε στελέχη και μη και ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες;

 

Πιστεύω όλοι αναγνωρίζουν την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων κι όλων των στελεχών στην Πατρίδα μας. Αυτή η προσφορά πρέπει να αναγνωρίζεται και έμπρακτα.

Κλείνοντας κ. Κωτσοπούλου  θα ήθελα  να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμησή μου στους συναδέλφους που στηρίζουν την ένωσή μας και να τονίσω ότι απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η ανάδειξη και η δίκαιη επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου του προσωπικού. Θα στεκόμαστε ακούραστα δίπλα σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά.

Σας ευχαριστώ.

Δυο λόγια για τον Ανθυπασπιστή (ΠΖ) Μαρινέλη Χρήστο. Υπηρετεί  στον ελληνικό στρατό από το 1995 και στην περιοχή της Καστοριάς από το 2008. Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς από τον Ιανουάριο του 2017 και Αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) από το 2019

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks