-
Αρχική > Πολιτισμός > Η γραφική ανάσταση της Καστοριανής Μητροπόλεως μας 

Η γραφική ανάσταση της Καστοριανής Μητροπόλεως μας 

Μπορεί τις εντυπώσεις της Ανάστασης κάθε φορά κλασσικά να τις κερδίζει το μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας, αλλά φέτος, για πρώτη ίσως φορά- το Όσκαρ πήγε στην Μητρόπολη.

Αφενός γιατί χρησιμοποιήθηκε πολύ έξυπνα ο αύλειος χώρος του 1ου Δημοτικού σχολείου κι ολόκληρο το διδακτήριο κόσμημα φωταγωγήθηκε και μετατράπηκε σε ένα λειτουργικό σκηνικό και φόντο της όλης λιτανείας Αφετέρου γιατί οι ιερείς έψαλαν το ‘Χριστός ανέστη’ στα υπερυψωμένα προπύλαια του κτηρίου που εκ των πραγμάτων επέβαλαν -με τον καλύτερο τρόπο- τις όποιες διαφοροποιήσεις και αποστάσεις απαιτούσαν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Αφετέρου γιατί το Πάσχα φέτος μας ήρθε προχωρημένο μέσα στην καρδιά της Άνοιξης κι όλη η αναστάσιμη λειτουργία πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια αφάνταστα γλυκειά βραδιά και με έναν πρωτόγνωρα ζεστό για την εποχή καιρό.

Ριχτήκανε και τα σχετικά βεγγαλικά, ξεσπάθωσαν οι νεολαίοι και βγάλανε τα απωθημένα τόσων μηνών καραντίνας. Χάρηκαν κι οι πιστοί την -όπως και νάχει- μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων που απολαύσαμε φέτος σε σχέση με τον απόλυτο περυσινό μας εγκλεισμό….

Η μόνη θλιβερή νότα της βραδιάς ήταν η απουσία του μακαριστού πρωτοκαθήμενου της καστοριανής μας εκκλησίας που η κακή μοίρα πήρε, τόσο πρόωρα και άδικα, μακριά μας!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΕΚΙΝΤΖΟΓΛΟΥ

Top
Enable Notifications OK No thanks